LEADER-programNagy lehetőségek kisvállalkozóknak

2015. november 25., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A LEADER-programban Háromszéken működő három akciócsoport ciklus végén, elszámolás előtt tevékenységi beszámolót tartott pénteken a megyeházán. A LEADER francia betűszó, a vidéki gazdasági fejlesztési intézkedések közötti kapcsolatot jelenti. Segítségével helyi szereplők helyben hozott döntésekkel használnak fel bizonyos pénzösszegeket. A 2007–2013-as uniós költségvetési ciklusban a tagállamok vidékfejlesztési tervének öt százalékát hasonló helyi kezdeményezések alapján kellet megvalósítani. Románia és Bulgária ezt az arányt lealkudta 2,5 százalékra. A megyében 149 pályázatot támogattak.
 

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke elmondta: a három akciócsoport szinte teljes egészében lefedi Háromszéket. Azért csak szinte, mert a nagyobb városok – Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely – nem lehetnek benne, néhány település más megyei csoporthoz csatlakozott, például Hidvég, Előpatak, Bodzaforduló és Dobolló Brassó megyeihez, Nagypatak egyikben sem vesz részt. Az első kiírási időszakban alternatív megoldásokat kerestek, akár egyéni vállalkozásokról, akár egyházakról vagy önkormányzatokról volt szó. Jó lenne, ha a jövőben nagyobb hangsúlyt kapnának az újító beruházások, elsősorban a kisvállalkozók. A tanácselnök bejelentette, az eddigi évi 20 ezer lejes tagsági díj helyett jövő esztendőtől 30 ezer lejjel járul hozzá a megyei önkormányzat mindhárom akciócsoport alapjához, elsősorban a két ciklus közötti nehéz pénzügyi időszak áthidalása céljából.
Antal Esztilla, a megyében elsőként létrejött, Erdővidéket és Olt mentét felölelő Alutus Régió Egyesület ügyvezető igazgatója elmondta, a három akciócsoport a program által 9 millió eurót, további hozzájárulásokkal közel 11 millió eurót hozott a megyébe. A csoportok olyan jogosítványt kaptak, hogy adott költségvetési keretet maguk pályáztassanak meg helyben. Az Alutus 58 pályázatot bonyolított le. Fontos, hogy olyan mezőgazdasági kisvállalkozókat tudtak támogatni, akik az országos rendszerben teljesen esélytelenek lettek volna. A fiatal gazdák támogatása százszázalékos, itt 40 ezer euróig lehetett pályázni. 25 fiatal mezőgazdász vállalta, hogy falun marad, öt évre elkötelezték magukat, hogy az elődöktől átvett gazdaságot fejlesztik. A csoport 45 agrárintézkedést támogatott.
Demeter János, az Alutus Régió Egyesület elnöke szerint sokat tanultak. Akik a különböző stratégiákat készítették, minimális terepismerettel rendelkeztek, mostanra nagy ismeretanyagra tettek szert, és lehetőség van arra, hogy jó minőségű stratégiát dolgozzanak ki. A megye most már számos fiatal vidékfejlesztési szakemberrel rendelkezik, és ezt ki kell használni. Lényeges, hogy vidéki gazdaságfejlesztési programról van szó, nem településfejlesztésről, hangsúlyozta Demeter János, hozzátéve, az önkormányzati vezetőkkel sikerült megértetni, hogy elsősorban vidéki gazdáknak szól a program, az önkormányzat akkor jöhet be, amikor egy tengelyen nincs már potenciális pályázó. Így lehetőséget adtak a fiatal gazdáknak. Javasolta, a megyében keringő sokféle elképzelést össze kellene fogni, és átfogó megyefejlesztési stratégiát kidolgozni.
Salamon Balázs, a kézdiszéki községeket felölelő Angustia helyi akciócsoport irodavezetője ismertette megvalósításaikat, képzéseiket, gépvásárlási, mezei infrastruktúrafejlesztési, önellátó gazdaságok támogatására, mikrovállalkozások létrehozására irányuló pályázataikat. A kistérségben a megpályázott pénz felét önkormányzatok vitték el, de létrejöttek új családi és magánvállalkozások is, 22 magánberuházás történt.
Dénes István, a megye déli részét magában foglaló Progressio helyi akciócsoport jogi képviselője elmondta, az első szakasz az országos fejlesztési terv kis léptékű leképezése, kísérleti időszaka volt. Jó arra, hogy megértsék a vidékfejlesztési intézményrendszer működését. Következik, hogy együttműködve a szakhatóságokkal, helyi fejlesztési egyesületekkel megnézzék, milyen térségi fejlesztési stratégiát tudnak létrehozni. Arra kell nevelni a helyi közösségeket, hogy sokkal jobban figyeljenek egymásra, mert ha nincs összefogás és együttműködés a mezőgazdaság, turizmus és helyi szolgáltatások terén, saját érdekeik csorbulnak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 755
szavazógép
2015-11-25: Közélet - :

A Guzsalyas húsz éve (Interjú)

Visszatekintő kiállítással, mesterségbemutatóval és játszóházas foglalkozásokkal ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját a sepsiszentgyörgyi Guzsalyas. A Míves Házban pénteken 18 órakor kezdődő rendezvényt Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere nyitja meg, a mesterségbemutatóhoz Melkuhn Róbert és barátai biztosítják a zenei aláfestést. A rendezvényről és főleg az elmúlt húsz esztendőről az est házigazdáját, Tóth-Birtan Tinkát, a Guzsalyas Alapítvány vezetőjét kérdeztük.
 
2015-11-25: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

Kitörési lehetőségeink (Turizmusfejlesztés)

Az Európai Szociális Alap által finanszírozott humánerőforrás-fejlesztési projekt eredményeit mutatták be a múlt hétvégén a LAM Alapítvány szervezésében. A több szereplő által, Kovászna és Bihar megyei intézmények együttműködésével megvalósított projekt értékelésekor elhangzott, hogy megyénk jelentős turisztikai és gyógyturisztikai lehetőségekkel rendelkezik, az utóbbi időben erőre kapott a vidéki infrastruktúra fejlesztése is, amely a szakképzés és a munkaerőpiac megfelelő egybehangolásával valós kitörési lehetőséget vázol.