1972–2015Búcsú Nagy Kopeczky Kálmántól

2015. december 5., szombat, Közélet

Nagy Kopeczky Kálmán a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház alapítója és vezetője, rendező, bábszínész, a Tamási Áron Színház színésze életének negyvenharmadik évében eltávozott közülünk.
 

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

1972-ben született Sepsiszentgyörgyön, tanulmányait 1994-ben végezte a veszprémi bábrendező szakon. Ezt követően a Baróti Művelődési Ház Ákombákom bábcsoportjának lett vezetője. 1998-ban tért vissza Sepsiszentgyörgyre a Tamási Áron Színház bábtagozatának művészeti vezetőjeként és rendezőjeként.
Az elmúlt két évtizedben Nagy Kopeczky Kálmánnak a Cimborák Bábszínháznál és a Tamási Áron Színháznál folytatott tevékenységének értéke felbecsülhetetlen. Erdélyben bábrendezőnek és bábszínésznek lenni nem könnyű feladat, és bizonyára még a jelenlegi helyzetnél is mostohább körülmények zúdultak az úttörő bábosokra. Kálmán azonban soha nem hátrált meg a kihívásoktól – kíváncsisága, határtalan szeretete, mesélni vágyása, játszani akarása megfékezhetetlenné és egyre határozottabbá tette.
Az elmúlt két évtizedben Kálmán folyamatosan arra törekedett, hogy a bábszínházi előadások minél színvonalasabbak legyenek és minél szélesebb közeghez jussanak el. A világra való gyermeki rácsodálkozás jellemezte minden tettét, több mint negyven bábelőadást rendezett, és gyakran játszott is ezekben. A gyerekekkel, a közönséggel való kapcsolat volt számára mindig is a leglényegesebb. Szenvedélyesen hitt a közösség erejében, az odafigyelésben, a munkában, a bábszínházban.
A Tamási Áron Színház előadásaiban is több alkalommal játszott, mint például a Csoda, A velencei kalmár, a Rómeó és Júlia, a Cyrano de Bergerac című produkciókban.
Nagy Kopeczky Kálmántól december 7-én 10 órától búcsúzunk a Tamási Áron Színház előcsarnokában. Ezt követően, 13 órakor a Tamási Áron Színház és a Cimborák Bábszínház búcsúzik munkatársától. A temetési szertartásra 15 órai kezdettel kerül sor. A gyászmenet a színháztól a katolikus temetőbe vonul.
Nyugalma legyen csendes, emléke áldott.

A Tamási Áron Színház társulata

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2015-12-05: Közélet - :

Elhunyt Juhász Ferenc

Életének 88. évében elhunyt Juhász Ferenc kétszeres Kossuth-díjas, József Attila-díjas költő, a Nemzet Művésze, a Magyar Írószövetség örökös tagja. A költő otthonában, lányai és felesége körében halt meg 2015. december 2-án, szerda éjjel.
2015-12-05: Közélet - Kerekes Gyula:

Az előadásnak folytatódnia kell

Nagy mesemondóink „meghosszabbított keze”, az általuk megírt és a saját maga által megálmodott és életre keltett mesevilág jámbor szívű Óriása volt.