Az erdőirtás nemzetbiztonsági kérdés

2016. január 12., kedd, Belföld

Kihirdette Klaus Johannis államfő azt a törvényt, amelynek értelmében a törvénytelen erdőirtás is a nemzetbiztonságot veszélyeztető tényezőnek minősül, mint Románia stratégiai gazdasági forrásainak megsértése.

A tervezetet – a nemzetbiztonsági törvény módosítását – egy hónapja fogadta el a szenátus, és a Nemzeti Liberális Párt javaslatára került be az a bekezdés, amely szerint a természeti források, erdők, vad- és halállomány, vizek és más hasonló  források veszélyeztetése, törvénytelen gondozása, lerontása vagy szétrombolása, illetve kisajátítása vagy elzárása miatt büntetést ró az elkövetőkre, akkor is, ha nem országszintű a kár, hanem csak a térségre korlátozódik. (Hotnews.ro)
DRÁGA IS, ROSSZ IS. Nem hatékonyak az állami szervek internetes felületei, pedig az állam több mint 250 millió lejt költött az online adminisztráció létrehozására – derül ki abból az elemzésből, amelyet a közmeghallgatási minisztérium készített. Még az adófizetést megkönnyítő Ghiseul.ro portál is nagyrészt ismeretlen, a háromezernél több polgármesteri hivatalból alig 180 érhető el rajta, az ügyfelek száma pedig nem éri el a 80 ezret. Ennek egyik oka, hogy használatához előbb be kell sétálni a polgármesteri vagy az adóhivatalba egy azonosítóért, enélkül csak a pontos összeg ismeretében lehet otthonról, a számítógépen keresztül adót fizetni. A banki átutalás is megoldás lenne, de ezt a módszert még csak két pénzintézet kezdte bevezetni; egészében véve jóformán nincs ügyfélbarát elektronikus ügyintézés Romániában, és a létező honlapok között nagyon sok elavult. (Digi 24)
JAVÍTOTTAK A KILÁTÁSAINKON. A Világbank korábban 3,2 százalékos gazdasági növekedést prognosztizált 2016-ra Romániában, a legfrissebb előrejelzésé­ben azonban 3,9 százalékra javította becslését. Az Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutaalap is hasonló növekedéssel számol, a kormány is négy százalék körüli GDP-növekedésre alapozta az idei állami költségvetést. A Világbank előrejelezése alapján a világgazdaság idén 2,9 százalékkal növekszik, ez elsősorban a fejlett gazdaságoknak lesz köszönhető. (Erdély FM)
AJÁNDÉKOK AZ ELNÖKNEK. Egy év alatt 13 ezer lej értékben kapott ajándékot Klaus Johannis államfő. Az elnöki hivatal által közzétett listán a legdrágább ajándék egy 892 lejes perzsaszőnyeg, a legfurcsább talán egy 89 lejes törlőrongy. Akad a gyűjteményben dedikált arckép Károly brit trónörököstől, faragott szarvasfej, régi képeslap és levelezés is, a legtöbb azonban műtárgy: festmény, kisplasztika, népművészeti cikk és más hasonló. (România liberă)
 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1776
szavazógép
2016-01-12: Belföld - :

Comănescu: lesznek érvek a schengeni csatlakozáshoz

Az EU együttműködési és ellenőrzési mechanizmusa újabb érveket hoz majd Románia schengeni csatlakozását illetően, hiszen szükség van az unió külső határainak megerősítésére – nyilatkozta tegnap Lazăr Comănescu külügyminiszter, aki szerint „mindenki rájön majd, hogy Románia schengeni integrációja értéket jelent az EU számára”.
2016-01-12: Belföld - :

Románia elutasította a tunéziai késelőt

A párizsi rendőrökre késsel támadó, csütörtökön lelőtt férfi korábban Romániától igényelt menedékjogot, a bukaresti hatóságok azonban elutasították a kérelmét, és öt évre kitiltották az országból.