VisszajelzésNem hagytuk egyedül a bajban

2016. február 13., szombat, Közélet

Egyházáért és papjáért aggódó, aldobolyi hittársam panaszolja (Kerekes Lajos írása Egyedül hagytak a bajban címmel pénteki számunkban jelent meg az olvasói leveleknek fenntartott Nyílttér oldalon – szerk. megj.), hogy a február 1-jén tűzkárt szenvedett illyefalvi plébánia lelkészét cserben hagyta a Főesperesség és a paptársak. De lássuk a tényeket, mert ezeket nemcsak hallomásból, hanem komoly utánajárásból tudom.

Február elsején valóban a papság zöme a Székelyszentkirályon eltemetett, volt gelencei plébános temetésén vett részt, és onnan hazafelé jövet értesültünk az illyefalvi szomorú esetről. Másnap – kedden – a főesperes és a főegyházmegye számviteli ellenőre kiszállt a helyszínre, egyrészt lelket önteni az elkeseredett lelkésztársba, másrészt pedig felmérni a károkat és pénzügyi szakemberként értesíteni a gyulafehérvári érsekséget az anyagi kár nagyságáról, valamint a segélynyújtás mikéntjéről. Ugyancsak kedden a sepsiszentgyörgyi központi, Szent József-plébánia azonnali segélyként kiutalt kétezer lejt, valamint faanyagot – deszka formájában –, hogy minél hamarabb rendbe lehessen tenni a nyílászárókat. Szerdán az őrkői Mária Világ Királynője – cigány hívek – Plébánia a banki számlájáról átutalt ezer lejt. Ugyancsak szerdán a Főesperes telefonon sürgette meg a Főegyházmegyei Hatóságot, pontosan beszámolva a károkról, és minél hamarabbi segítség átutalását kérte. S még ugyanezen a napon a főesperes a megyei tanácsnál is kérelmet nyújtott be a főesperesi kerületéhez tartozó sepsi­illyefalvi plébánia megsegítésére.
Minderről a péntek reggeli Háromszék elolvasása előtt már tudtam. Tehát megnyugtatnám Kerekes Lajos aldobolyi „cikkírót”, hogy mi, katolikus papok egymást általában paptestvérnek mondjuk, de nemcsak mondjuk, hanem azok is vagyunk. Azt pedig, hogy február 4-e, csütörtök óta még mennyi segítség érkezett, azt tessék megérdeklődni a plébánostól, biztos vagyok benne, hogy megnyugtató választ fog adni.
Amúgy egyházunk nevében örvendek, hogy a hívek között van még egyházáért-papjáért aggódó lélek. A jó Isten adjon mindannyiunknak érző szívet-lelket, hogy bajba jutott embertársainkon és intézményeinken minél hathatósabban és azonnal segíteni tudjunk.

Márkus András
őrkői plébános
 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1753
szavazógép
2016-02-13: Közélet - Hecser László:

Farsang a nappali központban (Barót)

A Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatósághoz tartozó baróti nappali központ farsangi nyílt napot tartott: a tizennégy, szociálisan hátrányos helyzetű családból származó 7és 15 év közötti ellátott kis előadással örvendeztette meg az érdeklődőket, mindennapjaikba vetített beszámoló által lehetett betekinteni.
 
2016-02-13: Közélet - :

Hányan élünk

A Kovászna megyei személynyilvántartó hivatal összesítése szerint 228 524-en rendelkezünk Háromszéken nyilvántartott lakhellyel. 2015-ben összesen 20 740 személyazonossági kártyát állítottak ki. 63,7 százalékuk igazolványcsere, 20,5 százalék lakcímcsere, 11,9 százalék a 14 évet betöltött ifjak első igazolványa.