Bartis Attila nyugalmai

2016. április 20., szerda, Közélet

Kérdésnek szánt beszélgetésindító – hosszú csend. Bartis Attila nyugodtan, mintha félszáz ember nem szavaira várna, megfontolja a választ.
Első sorban a nézőtéren. Szenvtelen arc, nyugalmat is leplezhet akár. Vagy mérhetetlen feszültséget. Mégiscsak az általa írott és rendezett előadást nézi a mércének tartott sepsiszentgyörgyi közönség. Inkább nyugalom a rezzenetlen arc álcája mögött.

  • Szegő János és Bartis Attila. fotó: Tompa Réka
    Szegő János és Bartis Attila. fotó: Tompa Réka

(délutáni beszélgetés) Amikor megírta A nyugalom című regényét, fogalma nem volt arról, hogy azt valaha rendezőként színpadra is állítja. Bár hamar megszületett a regény első színpadi változata: ő maga írta a Nemzeti Színház számára. Aztán pár év múlva megrendezte Radu Afrim, az előadás díjnyertes lett a Sepsiszentgyörgyre visszaköltözött Atelier Nemzetközi Színházi Fesztiválon – akkor és itt látta ő maga is, és rácsodálkozott, mennyiféle olvasata lehet saját művének. És az előadás utáni beszélgetésen tett egy „felelőtlen“ kijelentést, miszerint egyszer szívesen rendezne színházi előadást, persze, nem vendégszöveghez nyúlna, hanem önmagától merítene – és rögvest kapta is a felkérést. (Mindezeket nagyjából a Bod Péter Megyei Könyvtárban zajlott hétfő délutáni közönségtalálkozón mondta el Bartis Attila Szegő János kérdéseire válaszolva – azt már nem volt alkalma hozzátenni, hogy honnan szoros kötődése a színházhoz. Gyerekkora egy részében Marosvásárhelyen a Köteles utcában laktak, a Stúdió Színház vészkijárata udvarukra nyílott. „Kétballábas gyerek lévén keveset fociztam a többiekkel az utcán, ehelyett inkább bent ültem a próbákon. Volt olyan darab, aminek szinte az összes próbáját és előadását végignéztem” – idézet egy korábbi interjúból. A nyugalom pedig „erősen színházhoz kötődő regény”.) (És még egy adalék, akár mint magyarázat is a felelőtlen szó fentebbi idézőjeleire: „A Rendezés című színpadi mű már megvolt, a budapesti Vígszínház felkérésére írta korábban, de ott végül nem mutatták be” – idézet a Rendezés bemutatója előtt tartott sajtótájékoztatóról megjelent tudósításból.)
(esti előadás) Színház a színházban. Vagy nagyon bejön, vagy nagyon nem. A Bartis által létrehozott szituáció nagyon bonyolult: színészeinek gyakorlatilag ugyanazt kell az előadás előadásában eljátszaniuk, ami az előadásbeli életük. Valószínűleg ez így csak bonyolítja a Rendezés megértését – tisztázzuk hát. Van a kerettörténet, miszerint egy színházi előadás próbafolyamatának vagyunk tanúi. Lineáris felépítés, a „való világ” és az előadásbeli szál egymást kiegészíti: ahol egyik története abbamarad, ott folytatódik a másiké. A „való világban” a színház főrendezője – az „Atyaisten” – próbálja színészeivel a saját életéből írott darabot, főszerepben volt felesége – az egyetlen a társulatból, aki szembe mer és tud szegülni vele. A többiek különféle okokból ellenvetés nélkül teljesítik akaratát. Bartis Attila rendezőként azt vallja, „én nem akarok üvölteni, nem akarok szétszedni senkit” – miközben előadása rendezője (aki amúgy fizikai adottságaiban is nagyon hasonlít hozzá) épp azt teszi. És az eszköz szentesíti a célt módszerével éri el, hogy színészei akként játsszanak, miként ő kívánja. Aljas gazember vagy jó rendező? Sosem tudjuk meg, hiszen az előadásbeli előadást csak részleteiben láthatjuk. Annyit belőle, amennyi épp elég a dráma felépítéséhez. Papíron. Hiszen aki tudja, miből mivé kell válnia a Rendezésnek, könnyen és élvezettel hangolódik rá az előadásra, aki nem, az eleinte kapkodja a fejét. És később is. Hogy a végén mégis tapsol, és nem udvariasságból, azt jelzi: nehézkesen ugyan, de kialakul az összkép. Egy furcsa, semmire magyarázatot nem adó, de annál hatásosabb felütéssel: az „Atyaisten” múltja sem folttalan, hajdani besúgói múltjáról lehullik a lepel. Függöny. Azaz annak hiányában nagy csend és mély sötét.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1312
szavazógép
2016-04-20: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Kötelező tisztelettel

Újabb életbevágóan fontos törvényt fogadott el tegnap a parlament: a román nemzeti jelképek nyilvános megsértése a továbbiakban bűncselekménynek minősül majd. A szenátus által hallgatólagosan elfogadott módosítás nyomán immár a törvény betűje védi majd a trikolórt, a címert, a himnuszt. Csak tudnánk, mitől, hiszen a saját nemzeti jelképeinek üldözésével szembesülő magyar közösségre nem jellemző, hogy tiszteletlenül viszonyuljon más népek szimbólumaihoz, a közelmúltban nem történt ilyen jellegű incidens.
2016-04-20: Közélet - Váry O. Péter:

Reszkessetek, rózsatolvajok (Jegyzet)

Legalább nem tapostak. Csak óvatosan, hogy senki meg ne lássa, lehajoltak. Mintha cipőfűzőt kellene megkötni. Vagy egy földön heverő öt banist felvenni. Mert ugyebár aki a kicsit nem becsüli. Na jó, kesztyűs kézzel előbbi művelet nem könnyű. Utóbbi meg éppenséggel lehetetlen. A kesztyű márpedig kell. Mert nincsen rózsa tövis nélkül. És piszkosul fáj az embernek, ha siettében belemarkol pont a legnagyobb tüskébe.