Demény Péter kettős könyvbemutatójaVendégeink a Költészet Szállóból

2016. május 14., szombat, Közélet

A sepsiszentgyörgyi Tein Teaházban csütörtök este Demény Péter költő, regény- és drámaíró két tavaly megjelent verseskötete, az Eperjesi Noémi illusztrálta Lélekkabát és a Kolindárium került terítékre.
 

  • Eperjesi Noémi, Demény Péter és Szonda Szabolcs. Henning János felvétele
    Eperjesi Noémi, Demény Péter és Szonda Szabolcs. Henning János felvétele

 

A házigazda, Szonda Szabolcs könyvtárigazgató a vendégek bemutatásával indította a kettős könyvbemutatót. Eddig semmi szokatlan. Aztán kiderül, hogy a Lélekkabát verseinek múzsája jelen van, nemcsak a versek által, hanem személyesen is. A Lélekkabát érdekes cím, már azért is, mert a kabát fogalmához különböző előjelű képzeteket társítunk, lehet takaró, lehet egy fogasra akasztva a várakozás jelképe, és lehet akár foltos is.
Ortega spanyol filozófus gondolatai kapcsán Demény a hajótörött ember képét idézte fel, akinek élete azzal telik, hogy keresi, miben kapaszkodhatna meg. A Lélekkabát verseit a szerző tizenhat év házasság közben, után és a válás előtt írta egy szerelem hatására. Hogy mi a boldogság – vallja –, azt csak az ártatlanok, a gyanútlanok és a nagyon szerelmesek tudják. A kötet anyaga a küzdelem lenyomata, mert egy ilyen éles fordulópont, mint a válás keményen megrágja az embert, kezdve attól, hogy az addig barátainak hitt emberek hirtelen elfordulnak tőle. Egy művész életművében akkor jön  fordulópont, amikor szembenéz önnön butaságaival.
Eperjesi Noémi, a múzsa és illusztrátor kép és szöveg kapcsolatáról beszélt személyes élmények alapján.
A másik kötet, a Kolindárium egy költői játék ötletéből született, Demény eldöntötte, hogy egy évig névnap-verseket ír, ezeket először a Facebookon tette közzé, majd kötetté szerkesztették.
Érdekes este volt, betekinthettünk a költői „mesterség” kulisszáiba. Már csak ilyen, ha egy művész „sebezhetővé teszi magát” mások előtt. Reméljük, máskor is.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1312
szavazógép
2016-05-14: Közélet - Mózes László:

Molnár Lídia madárfotói

Fák, fények, madarak címmel nyílt meg kedden délután Sepsiszentgyörgyön a Székelyföldi Vadászati Múzeumban Molnár Lídia fotó- és gobelinkiállítása. A bemutatott madárfajok többségét Háromszéken kapta lencsevégre, ám mint elhangzott, képei arra is rávilágítanak, tenni kell azért, hogy ezek a fajok még hosszú ideig élhessenek térségünkben.
 
2016-05-14: Közélet - :

Lezárják a hitelt

Nem folytatja a hitelből való utcafelújítást Sepsiszentgyörgy önkormányzata: a város vezetői már tárgyaltak az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (BERD) képviselőivel, és abban állapodtak meg, hogy a jelenleg folyó munkálatok végeztével lezárják a hitelmegállapodást, az eddig fel nem használt pénzre nem tartanak igényt.