Ami rajtunk múlik

2016. május 20., péntek, Máról holnapra
Farcádi Botond

Egy kávé árát felajánlva is sokat tehetünk erdeink, környezetünk védelmében – erre hívja fel a figyelmünket a sepsiszentgyörgyi Erzsébet parkban felállított sátor, amelyben civilek gyűjtenek az osztrák óriás, a Holzindustrie Schweighofer elleni perek költségeinek fedezésére.

A kezdeményező aktivisták egyike, Hans Hedrich neve nemcsak az erdeink védelmében szervezett megmozdulások okán ismerős számunkra, de az erdélyi, székelyföldi magyarság helyzetéről, törekvéseiről is értő módon, empátiával írt honlapján. Úgyszintén a környezetvédelem iránt elkötelezett társaságként ismertük meg a helyi Indigó csoportot – bizalmunkra rászolgáltak, biztosak lehetünk abban, hogy az összegyűjtött pénzt valóban a fenyővágóhíd elleni küzdelemre használják fel.
Márpedig az egyre egyértelműbb immár azok számára is, akik korábban támogatták a Holzindustrie Schweighofer rétyi megtelepedését, hogy az osztrák vállalat tevékenységében több lesz a kár, mint a haszon. Ami már most látszik, hogy a nyersanyag ára megnőtt, tűzifához is egyre nehezebben és drágábban jutnak hozzá az emberek, szakmabeliek szerint máris számos kisebb fafeldolgozó került lehetetlen helyzetbe, mert az osztrák vállalat mindent felvásárol. Az ígéretekhez képest alacsonyabb a létrehozott munkahelyek száma – a Kovászna Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség adatai szerint jelenleg 400-an dolgoznak ott, miközben 650 állás létrehozását ígérték. Ráadásul elég nagy a fluktuáció a gyárban, amint arra a megyei munkaerő-hivatal igazgatója is rámutatott. És ez még csak a kezdet: a beruházás pozitívumainak sora a végéhez közeleg, a negatív következmények száma egyre csak szaporodik. Nem mindegy tehát, hogy miként viszonyulunk a rétyi fenyővágóhídhoz a következőkben sem: beletörődünk a helyi gazdasági, környezeti viszonyokat radikálisan átalakító monstrum jelenlétébe, vagy lehetőségeinkhez mérten harcolunk ellene, s megteszünk mindent, ami rajtunk áll, hogy mielőbb eltakarodjék.
A civilek a második utat választották, s bár valóban Dávidként szálltak szembe Góliáttal, kisebb, jelképes üzenettel bíró sikereket már elértek – a Romániai Építészeti Kamara például súlyos szakmai és etikai vétségek miatt nemrégiben felfüggesztette azon építészek aláírásjogát, akik a rétyi fűrészüzemet tervezték. A civilek eltökéltsége talán komolyabb eredményekre is vezethet – ha adunk esélyt nekik.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1776
szavazógép
2016-05-20: Közélet - Fekete Réka:

Utcára költöztek a tantermek (Iskolabörze először)

Rögtönzött varroda és fodrászműhely, képzőművészeti kiállítás, zongorakoncert, kórus- és néptáncelőadás, valamint szórólapokkal megrakott standok, a sepsiszentgyörgyi középiskolák életét bemutató fényképes pannók vették birtokba tegnap a megyeközpont főterét az első alkalommal megszervezett iskolabörzén, amelyen ma is várják az érdeklődőket.
2016-05-20: Közélet - Nagy D. István:

Adománygyűjtés az erdőkért

A Holzindustrie Schweighofer rétyi üzeme ügyében indított perek folytatásához kérik a háromszéki közösség anyagi segítségét a fogarasi Neuer Weg Egyesület, valamint a beruházást kezdetektől ellenző helyi civil aktivisták. A héten a sepsiszentgyörgyi Erzsébet parkban, Mikó Imre szobra előtt felállított standjuknál várják az adományokat. Akciójukkal a köztudatban is ébren kívánják tartani az ügyet.