Megalakult a Székelyföldi Értéktár Bizottság

2016. július 23., szombat, Közélet

A kürtőskalácsot, Kézdivásárhely történelmi főterét és a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum épületegyüttesét javasolja az áprilisban alakult Kovászna Megyei Értéktár Bizottság felvételre a székelyföldi értéklajstromba, amelyről a tegnap Tusványoson létrehozott Székelyföldi Értéktár Bizottság dönt. A Kovászna, Hargita és Maros megyei négy-négy képviselő, valamint az Élő Erdély Egyesület elnöke, Boda Szabolcs alkotta testület a Magyar Teátrum sátorban jelentette be létrejöttét.

  • A Székely Nemzeti Múzeum épületegyüttese bekerül az értéktárba. szekeres attila felvétele
    A Székely Nemzeti Múzeum épületegyüttese bekerül az értéktárba. szekeres attila felvétele
  • Borboly Csaba, Zalai Mihály, Péter Ferenc, Szőcs Papp Zsuzsa és Tamás Sándor. Ambrus Zsombor felvétele
    Borboly Csaba, Zalai Mihály, Péter Ferenc, Szőcs Papp Zsuzsa és Tamás Sándor. Ambrus Zsombor felvétele


A Magyar Országgyűlés által elfogadott hungarikumtörvény határon túli kiterjesztése teszi lehetővé a települési, megyei, térségi, tájegységi értéktárbizottságok alapítását Erdélyben, a három székely megye önkormányzati elnökei erre alapozva léptek a székely értékek feltérképezését, leltárba vételét, dokumentálását, megőrzését, hasznosítását, népszerűsítését célzó együttműködés érdekében. Az értékgyűjtés, értékőrzés Székelyföldön nem új keletű, a 2008-ban kezdeményezett Székely termék is hasonló küldetéssel indult útjára – hangsúlyozta Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök. Tamás Sándor Kovászna megyei önkormányzati vezető arról számolt be, harmincnyolc előterjesztés szerepel a háromszéki helyi értéktárakban, szeretnék, ha a kör bővülne, ami pedig a létesítendő székelyföldi értéklistát illeti, megfontolja, hogy a már említett három tétel után javasolja a székely zászló, a székely bicska, a székely ló és a székely vicc felvételét. A Székelyföldi Értéktár Bizottság háromszéki tagjai: Imreh-Marton István, a Kovászna Megyei Művelődési Központ igazgatója, valamint munkatársa, Szőcs Zsuzsa (akit tegnap a frissen alapított bizottság elnökévé választottak), Para Zoltán környezetvédelmi szakember és Tusa Attila építész. Tamás Sándor szerint az értékgyűjtés, -őrzés és -hasznosítás nagy segítség lehet a térségmarketingben, amit a helyszínen jelen lévő Zalai Mihály, Békés megye önkormányzatának elnöke is megerősített, ismertetve az általuk sikerre vitt jó példákat és azokat a szempontokat, hogy ők miszerint sorolják be az értékeket megyei érdekeltségűnek: jelen legyen a megye egész területén, minőséget hordozzon és képviselje a megyét. Békés megye együttműködő partnere az Élő Erdély Egyesületnek, amelynek vezetője, Boda Szabolcs az értékgyűjtés mozgalmi szerepét hangsúlyozta, és a szervezet nevében vállalta, abban segítenek, hogy az értékeket a mai kor eszközeivel eljuttassák az emberekhez.
Hargita megye a székelyderzsi unitárius templomot és a csíkszeredai Mikó-várat, Maros megye a Nyárád menti népi építészetet, a marosvásárhelyi kultúrpalotát, valamint a mikházi ferences templomot és kolostort javasolta felvételre a székelyföldi értéktárba.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1817
szavazógép
2016-07-23: Közélet - Ferencz Csaba:

Csángó hozomány (Zabola)

Harmadik alapkiállítását nyitotta meg a másfél évtizedes zabolai Csángó Néprajzi Múzeum. A Csángó zesztré – hozomány című kiállítás a moldvai tárgyi kultúra egyik legünnepélyesebb szeletét, a menyasszonyi hozományt és az ahhoz kötődő szokásokat mutatja be.
2016-07-23: Közélet - Iochom István:

Újabb házhelyek fiataloknak

A közelmúltban Kézdivásárhely önkormányzata három fortyogófürdői parcellát ajánlott fel ingyen 35 éven aluli fiatalok számára házépítés céljából. Mivel túljelentkezés volt – kilencen nyújtották be kérésüket –, az a döntés született, hogy a város tulajdonában lévő szomszédos parcellában újabb házhelyeket adnak a másik hat jelentkezőnek és további kérvényező fiataloknak. Első lépésként a helyi tanácsnak el kell fogadnia a városvezető előterjesztését a terület átminősítéséről és az általános városrendezési terv módosításáról, ami újabb tíz-tizenhat 4–4,5 áras, házépítésre alkalmas telket jelentene. „Jó dolognak tartom, hogy a fiatalok építeni akarnak, mert ez azt mutatja, hogy nincs szándékukban elhagyni a céhes várost, hanem itt kívánnak letelepedni” – mondotta Bokor Tibor polgármester legutóbbi sajtótájékoztatóján.