Fúvóstábor a Csipkésben

2016. augusztus 20., szombat, Közélet

Harmadik alkalommal zajlik a zabolai Csipkésben a gyerekek fúvóstábora. Az egyhetes rendezvénysorozatot a Sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola szervezte, partnerségben a SIC Art Egyesülettel. A táborban tanultakat vasárnap gálaműsoron mutatják be a fiatal zenészek.

  • Jókedvvel gyakorolnak a fiatal fúvósok. A szerző felvétele
    Jókedvvel gyakorolnak a fiatal fúvósok. A szerző felvétele


Idén húsz gyermek vesz részt a táborban. Sepsiszentgyörgyről, Rétyről, Kökösből és Zágonból érkeztek a kis fúvósok. Utóbbi helység adta a legtöbb táborozót, szám szerint 17-et. A nagy részvétel a zágoni önkormányzat támogatásának köszönhető. A gyerekek táborozási költségét felvállalja a községháza, azzal a feltétellel, hogy a továbbiakban a helyi ifjúsági fúvószenekarban tevékenykedjenek – mondta el érdeklődésünkre Musáth Gyula zenetanár, aki Cserkész Bélával és Kelemen Szilárddal együtt oktatja a táborban a gyerekeket.
Egy hét alatt annyit tanulnak, mint a művészeti iskolában egy fél év alatt. Napi hat órát gyakorolnak egyéni és csoportos oktatásban. A táborban a zenélés mellett lehetőség van a technikai tudnivalók, tartás, légzés szabályozás elsajátítására, zeneelméleti képzésre. A napközbeni oktatás mellett esténként zenekari próbára is sor kerül, van filmvetítés, szabad foglalkozás is. Jó gyerekek, szorgalmasak, érződik, hogy szívesen, nem kényszerből jöttek el – mondta el Musáth.
A fúvóstáborral párhuzamosan zajlott a Csipkésben az interkulturális dráma tábor is a művészeti iskola és az Osonó Színházműhely szervezésében. Második alkalommal vannak itt, a tábor célja, hogy magyar és román fiatalok közösen vehessenek részt színházfoglalkozásokon, önismereti tréningen, csapajátékokban. Cél a közös alkotás, munka, egymás kultúrájának megismerése. Idén Háromszékről és a környező megyékből érkeztek a táborozók, de jöttek Temes és Kolozs megyéből is – tudtuk meg Fazakas Misi táborvezetőtől, akit a nagyszebeni Iustinian Turcu színész segít munkájában.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1815
szavazógép
2016-08-20: Közélet - Fekete Réka:

Az irgalmasság bennünk van (Evangelizációs tábor)

Reggelente több mint hatszáz gyermek hallgatta hétfőtől a soron lévő példabeszédet a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-templomban, majd csoportokban szervezett tevékenységeken vettek részt, együtt ebédeltek, délután folytatták a játékot és a játékos tanulást. A Kis apostolok – Katolikus Ifjak Egyesület által a sepsiszentgyörgyi önkormányzattal partnerségben szervezett evangelizációs hét a mai lemhényi zarándoklattal és a holnapi hálaadó szentmisével zárul.
2016-08-20: Közélet - Fekete Réka:

A segítségre szoruló ember mellettünk van (Kiwanis tábor a Benedek-mezőn)

A Kiwanis világszerte száz éve alakult, ötven éve van jelen Európában, 1992 óta Romániában is működnek Kiwanis-klubok. A sepsiszentgyörgyi Kiwanis 2002-es alakulása óta több mint háromezer gyermeket támogatott különböző módon, jelenleg az országos célkitűzéseket követve a fiatalítást tartja szem előtt. A háromszéki székhelyű országos ifjúsági Kiwanis-klub szervezésében a héten tartották a második TIKIRO-tábort a Benedek-mezőn, amelyet jutalomként kaptak a Kiwanis legfiatalabb, 14–18 év közötti önkéntesei.