Népzene- és néptánctalálkozóIdehozzák a szórványt

2016. november 5., szombat, Közélet

Színes palettát kínálnak az érdeklődőknek a sepsiszentgyörgyi népzene- és néptánctalálkozón, amelyre főként szórványbeli hagyományőrzőket várnak – hangoztatták tegnapi sajtótájékoztatójukon a szervezők. November 11–13. között a rendezvénynek huszonnyolcadik alkalommal ad otthont a Háromszék Táncegyüttes és a Lajtha László Alapítvány, az erdélyi zenészek mellett fellép a budapesti Duna Művészegyüttes is.

  • Gyimesi hagyományőrzők a 2014-es találkozón. Henning János felvétele
    Gyimesi hagyományőrzők a 2014-es találkozón. Henning János felvétele

 

Az idei meghívottak között Küküllő menti hagyományőrző táncosok szerepelnek Csombord, Magyarpéterfalva, Magyarbece, Szásznagyvesszős és Dombó településekről. Sajnos, egyre kevesebben vannak, akiket el lehet hozni egy ilyen rendezvényre, mert nagyon idősek, településenként egy-két hagyományőrző vállalja a részvételt – magyarázta Deák Gyula, az együttes igazgatója. Hozzátette, az elmúlt években számos vendégük volt, de előbb-utóbb ennek is vége szakad, mert nem lesz, akit elhívni. Ivácson László, az együttes művészeti vezetője ennek kapcsán jegyezte meg, nagyon megfogyatkozott az elmúlt években az erdélyi hagyományőrzők tábora, szinte naponta távoznak el közülük, „ez a kultúra most múlik”. Ráadásul Sepsiszentgyörgy távolabb húzódik az erdélyi szórványvidékek zömétől, nehezebben jutnak el ide, az idős zenészek, táncosok számára könnyebb kolozsvári vagy szamosújvári rendezvényeken részt venni.
A jövő hétvégi sepsiszentgyörgyi népzene- és néptánctalálkozón fellép hét szászcsávási cigány muzsikus is, zenekarukat a legszínvonalasabbnak tartják az erdélyiek közül. Először mutatkozik be a megyeszékhelyen a gyimesfelsőloki, fiatalokból álló Kesice Néptáncegyüttes, a hivatásos intézmények közül a budapesti Duna Művészegyüttes lép fel Puszták népe című előadásával. Erdélyben először lesz látható a Kallós Zoltán-életmű-kiállítás, a tárlat anyaga Szentendréről érkezik a Székely Nemzeti Múzeumba. Az oltszakadáti szórványra villant Ádám Gyula és Kovács László Attila fotókiállítása a Háromszék Táncstúdió előcsarnokában. Hagyományosan két táncházat tartanak, pénteken és szombat este, s miként megszokott, a szombat esti gálaműsoron az összes meghívott fellép. A vasárnap délelőtt a gyermekeké lesz, számos foglalkozást szerveznek, gyermekegyüttesek lépnek fel. A találkozó részletes programja a Háromszék Táncegyüttes honlapján (hte.ro) olvasható.
„Idehozzuk a szórványt, vagyis a népzene- és néptánctalálkozó programjának nagy része a szórványról szól, ezt fölvállaltan tesszük” – hangsúlyozta Ivácson László. Mint fogalmazott, az idős zenészeket is támogatják, a szászcsávásiak közül olyanokat is elhoznak, akik lakodalmakban már nem zenélnek, így Jámbor István „Dumnyezó Pista” szászcsávási prímást és társait csak a táncházmozgalom hozza össze.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1770
szavazógép
2016-11-05: Közélet - Nagy B. Sándor:

Az első nyolc székely érték

A székelyderzsi erődtemplom, a csíkszeredai Mikó-vár, a csíksomlyói pünkösdi búcsú, a marosvásárhelyi Kultúrpalota, a mikházi ferences templom és kolostor, Kézdivásárhely történelmi központja, a Székely Nemzeti Múzeum és a kürtőskalács került be egyelőre a székely értéktárba – derült ki a Székelyföldi Értéktár Bizottság első munkaülésén, amelyet Kovászna, Hargita és Maros megyei művelődési szakemberek részvételével Sepsiszentgyörgyön a Kovászna Megyei Művelődési Központ székhelyén tartottak. A Kovászna, Hargita és Maros megyei szakemberekből álló Székelyföldi Értéktár Bizottság a húsz felterjesztésből nyolcat fogadott el az első munkaülésen.
 
2016-11-05: Közélet - Váry O. Péter:

Gyertyák gyásznapon

Évek óta immár gyertyagyújtással emlékeznek november 4-ére, az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének napjára a sepsiszentgyörgyi ’56-os emlékparkban.