Neveletlen felnőttek

2016. november 17., csütörtök, Jegyzet
Fekete Réka

Szemet-lelket gyönyörködtető látványban volt részünk minap a háromszéki gyermek-néptáncegyüttesek gálaműsorán a Sepsiszentgyörgyön tartott XXVIII. Népzene- és Néptánctalálkozón. Óvodások, kis- és nagy diákok járták hagyományos táncainkat, s bár a produkciók színvonala igencsak változó volt, a gyermekekről sugárzott a jókedv, a tánc szeretete, az együttlét öröme.

 Kilenc csoport mintegy háromszáz táncosa lépett színpadra, sepsiszentgyörgyi, erdőfülei, gelencei, kézdiszentkereszti, vargyasi együttesek mutattak be felcsíki, széki, Nyárád menti, szilágysági, erdővidéki, kalotaszegi táncokat, valamint különböző vidékek játékait. Oktatóik a színfalak mögül követték tanítványaikat, és minden bizonnyal nem arra gondoltak, hogy az öt-tíz perces fellépések mögött milyen sok munka van, hanem arra: milyen jó, hogy vannak gyermekek, akik egy időre otthagyják a számítógépet, leteszik az okostelefont, próbákra járnak, és büszkén veszik fel a népviseletet. A gálaműsoron nemcsak a gyermekek, hanem oktatóik is bizonyítottak, a taps nekik is szólt.
A rendezvénynek ellenben volt egy másik arca is. A nézőtér időnként inkább hasonlított zsibvásárhoz, mint színházteremhez. A szülők tömegesen filmezték gyermekeiket magasra emelt okostelefonnal, a színpadra nem is néztek, csak bámulták a készülék kis képernyőjét, hangoskodva fogadták a kicsiket, akik fellépésük után leszálltak a színpadról, édességcsomagokat recsegtettek, „megérdemli a gyermek, ugye, milyen ügyes volt?” – fordultak szomszédjukhoz. Nemcsak azt lehetett hallani, amit a mellettük ülőknek mondtak, hanem azt is, amit telefonon beszéltek. Hisz az ő gyermekük már leszerepelt, ezennel akár haza is mehetnének – de jól telik a nézőtéren több száz ember társaságában, talán a vasárnapi ebédről is ejthetnek néhány szót. És közben a színpadon egy másik csoport, más szülők filmeznek tömegesen, majd követi ezt a recsegtetés és hangoskodás. Valahányszor véget ért egy produkció, a felnőttek magatartása megismétlődött.
A függöny legördült, de még akkor is folytatódott a felnőttek produkciója. Az ismerősök egymás nyakába borulva percekig búcsúztak egymástól az utcán, és nem vették észre, hogy a hatalmas szélben mellettük vacog a vékony harisnyás kislányuk, ingben és mellényben, kabát nélkül álldogáló kisfiuk.
Vasárnap délben nem voltam büszke a felnőttekre.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1771
szavazógép
2016-11-17: Közélet - Kisgyörgy Zoltán:

Oltfejben szárba szökkennek az álmok

Bodokon újratermeli magát a múlt, szárba szökkennek az elképzelések. Az Olt-menti nagyközség polgármesterével, Fodor Istvánnal vettük számba, mi történt az elmúlt időszakban.
2016-11-17: Világfigyelő - :

Jogerősen börtönbüntetésre ítélték Adrian Severint

Négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélték tegnap Adrian Severin volt külügyminisztert és európai parlamenti képviselőt, aki vállalta, hogy százezer euró csúszópénz ellenében törvénymódosító javaslatokat nyújt be az Európai Parlament szakbizottságaiban. A legfelső bíróság jogerős ítélete növeli az egykori szociáldemokrata politikusra kiszabott büntetést.