Marad a bizonytalanság

2016. december 30., péntek, Máról holnapra
Farkas Réka

Most már csak az biztos, idén nem lesz új kormányunk, sőt, az sem valószínű, még ez évben kiderül, ki lehet majd a miniszterelnök. Klaus Iohannis, akit amúgy is gyakran gúnyoltak lassúsága miatt, most e feladatát sem sieti el. Marad hát a találgatás: tovább hecceli a győztes szociáldemokratákat, vagy hajlandó elfogadni második jelöltjüket, Sorin Grindeanut?


Tény, hogy Dragnea gyors kormányalakítási álmai szertefoszlottak. Vádaskodnak, fenyegetőznek a győztes koalíció vezetői, de Iohannis mintha meg sem parittyázná vészterhes nyilatkozataikat. Időt húz, kivár, mint maga fogalmaz, alaposan mérlegel. Hogy merre billen ama mérleg, senki nem tudja. És amikor ekkora a bizonytalanság, sok a találgatás, sorra születnek az összeesküvés-elméletek. Tesznek erről a győztes pártvezérek is, Dragnea sötét erőket emleget, amelyek azért akadályozzák őket, mert nem akarják, hogy a nép jobban éljen, Tăriceanu pedig nagy titokként fedte fel, mit is mondott neki az elnök cotroceni-i találkozójuk során: jobb, ha átáll az ellenzékhez, mert soha nem nevesít SZDP-s miniszterelnököt. Azon túl, hogy nem elegáns kiadni egy zárt körű beszélgetést, fura az is, hogy Tăriceanu bő hét elteltével pakolt ki, no meg nehezen hihető, hogy az óvatos Iohannis éppen egyik legádázabb ellenfelének árulná el terveit. Bármennyire szeretné továbbra is Dacian Cioloşt kormányfőnek, a választások eredménye ezt lehetetlenné teszi, húzhatja az időt, de napok, hetek sem elegendőek, hogy a biztos győztes oldaláról 7–8 százaléknyi honatyát a másik táborba csábítson. Nem valószínű hát, hogy az elnök még mindig ilyen álmokat dédelgetne.
Mások szerint Iohannis saját felfüggesztését igyekszik kiprovokálni, Băsescu mintáját követve próbál valamennyit visszanyerni igencsak megtépázott népszerűségéből. Kockázatos vállalkozás, hisz nemcsak elveszítheti elnöki székét, de könnyen ki is játszhatják. Felfüggesztik, az ideiglenes államfővé előlépő szenátuselnök, Tăriceanu pedig kinevezheti új kormányfőnek akár Dragneát is, majd ejtik a folytatást, és Iohannis visszaköltözhet a Cotroceni-palotába – immár beleszólási lehetőség nélkül, beszűkült mozgástérrel.
Nem tudni, hogy az államfő időhúzásával csak hergeli a szociáldemokratákat, vagy valóban van egy aduász a tarsolyában. A józan ész azt diktálná, hogy kivár még pár napot, és jóváhagyja legújabb jelöltjüket. Addig még lubickolhat a rá irányuló figyelemben, Dragneaék pedig lenyelik a békát, beletörődnek, hogy nagyszabású, jólétet ígérő terveik megvalósítását csak az új esztendőben kezdhetik el.
 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1775
szavazógép
2016-12-30: Közélet - Bokor Gábor:

Zsúfolt az év vége Kommandón

Kedvez az időjárás az év végi vendégforgalomnak Kommandón. A falut és környékét félméteres hó borította már tegnap délben, és még tovább havazott. Az egészséges levegő, a csodálatos, helyenként még érintetlen, csendes környezet mellett a hótakaró a legfőbb vonzereje a téli hegyi településnek.
2016-12-30: Jegyzet - Kuti János:

Kormányozatlanul (Kármentő)

Mindenki abban reménykedett, hogy karácsonyra az angyal vadonatúj kormányt hoz. Most úgy néz ki, még szilveszterezni sem tudunk nyugodtan, mert nincs, aki vezesse az országot, a december 11-ei választások győztesei idén már nem tudják megkezdeni áldásos tevékenységüket. S nem tudni, mi történik a január elsejétől esedékes mesés ígéretekkel.