VisszajelzésNem a lakhely, a minőség a kritérium

2017. február 17., péntek, Nyílttér
A Háromszék napilap február 15-i számában megjelent Székely belháború című jegyzet kapcsán fontosnak tartom közölni az alábbiakat.
Jelen pillanatban is több Kovászna megyei termelő vesz részt folyamatosan vásárainkon minőségi termékekkel, tehát nem igaz az, hogy kizárnánk a más megyéből érkező termelőket. A közelmúltban viszont felmerült egy olyan probléma, hogy egy Kovászna megyei termelőnek sajnos egyáltalán nem voltak minőségileg megfelelő termékei – sajtokról és bőrtúróról van szó –, amit a vásáron jelen lévők azonnal jeleztek nekünk, de szolgálatos kollégáink is észlelték. Az illetőt felkértük, hogy hozzon minőségi terméket a vásárra, mivel ez az egyik legfontosabb kritérium.
Sajnos, ezt követően sem történt minőségi javulás, ezért a kiállított áruk minőségének szavatolása érdekében úgy döntöttünk, hogy a más megyéből érkező termelőknek, akiknek nem ismerjük a termékeit, csak azzal a feltétellel tudunk helyet biztosítani vásárainkon, ha rendelkeznek a Székely termék védjeggyel, a védjegy tulajdonosa ugyanis garanciát vállalt a termék minőségének megtartására. A védjegy iránti kérelmet és dokumentációt be lehet nyújtani a Kovászna megyei elbíráló albizottsághoz, nem kell Csíkszeredába utazni ezért. (A követelményekről itt tájékozódhatnak: http://szekelytermek.ro/?l=hu&m=dokumentumok.)
A bukaresti Ozosep vásáron a fent említett termelő ugyanazokkal a problémás termékekkel jelent meg, rontva ezzel a vásár színvonalát. Panaszáradat zúdult ránk, hogy az egyik vásáros az áruival tönkreteszi mindazt, amit a többi termelő nehezen, nagy kitartással és persze minőségi termékekkel elért, vagyis sikerült kivívni a bukaresti vásárlóközönség elismerését.
Egy másik Kovászna megyei termelőnek, aki csokoládét készít, szintén azt javasoltuk, hogy szerezze meg a védjegyet, és utána jöhet a havi vásárba, addig pedig a nagy vásárokba.
Azoknak a termelőknek, akik valamilyen okból nem férnek be a havi vásáros programjainkba helyszűke és a szigorúbb szabályok miatt, felajánlottuk a nagyvásárainkon – a húsvéti, pünkösdi, megyenapi, őszi, karácsonyi hagyományos és helyi termékek kiállításán és vásárán – való részvétel lehetőségét, amelyek általában kétnaposak. A Hargita megyei termékek kiállítását és vásárát minden hónap harmadik szombatján 8–14 óra között szervezzük Csíkszeredában, a megyeháza árkádjai alatt, amelyen Kovászna megyei termelők is részt vesznek, közülük többen már évek óta jelen vannak. Tehát nincsenek kizárva a más megyei termelők, csupán minőségi áruval kell érkezniük, és erről bizonylatot kell felmutatniuk – a mi esetünkben a védjegy használatáról.
 
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke
 
Cikk megjelenési időpontja: 2017-02-17 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri a futball világbajnokságot?eredmények
szavazatok száma 230
szavazógép
2017-02-17: Nyílttér - :

Nappal adnak, éjjel elvesznek (Mai levelünk)

Az idősgondozási pénzalapok megvonása nem meglepő intézkedés, mert a hajlott korú betegek a népnyelv szerint is mehetnek a poroson, a társadalomnak nincs szüksége rájuk, csak útban vannak. Így gondolkozhat Lia Olguţa Vasilescu munka- és családügyekért felelős miniszter asszony is, mintha ő nem öregedne meg, vagy nem tudná, milyen sors vár rá. Éppen egy nő, egy anya, akinek lehetnek öreg szülei és rokonai is...
2017-02-17: Nyílttér - :

Építészeti emlékeink Uzonban

A székely nép legjelentősebb és legigényesebb épülete mindig a lakóház volt. Ez mutatta meg a család ízlését, vagyoni helyzetét, így ennek építésére mindig is sokat adtak.