Sütés-főzés az iskolában

2017. április 3., hétfő, Gasztronómia

Borókabogyós fűszervaj, alszegi pogácsa, spenótos palacsinta telemeás-paradicsomos töltelékkel, krémes köménymagleves füstölt szalonnás tojásrántottával és pirítóssal, ropogós fogasfilé murokpürével, zöldpetrezselymes babbal, abált marhacomb tormás krumplipürével és végül mákostészta fehér csokoládéval, konyakos meggyhabbal és  grillázstorta – ezt a menűsort készítette el a sepsiszentgyörgyi Berde Áron Szakközépiskola és a csíkszeredai Joannes Kájoni Szakközépiskola vegyes csapata a Schnitta Sámuel Országos Szakmai Emlékverseny március közepén Veszprémben tartott döntőjén, amellyel a két székelyföldi szakács-, egy cukrász- és két pincértanonc a negyedik helyezést érdemelte ki.


A neves éttermi szakemberről, Schnitta Sámuelről elnevezett vetélkedőt negyedik alkalommal szervezte meg a Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetséggel partnerségben, amelynek célja az éttermi kultúra és az ágazati szakképzés népszerűsítése, valamint Schnitta Sámuel emlékének ápolása, aki a II. világháború után a budapesti Margitszigeti Nagyszálló éttermi munkáját irányította, az 1958-as Brüsszeli Világkiállítás magyar éttermét vezette, szakmai hatása révén valóságos nemzetközi éttermi iskolát teremtett.
A Schnitta-vetélkedőn első alkalommal vehettek részt határon túli versenyzők. A tavaly tavasszal tartott első fordulóba Székelyföldről hét csapat nevezett be, a decemberi hazai döntőben két sepsiszentgyörgyi és egy csíkszeredai csapat mérkőzött meg, a Kárpát-medencei döntőre a zsűri egy vegyes csapatot juttatott tovább, amelyben Kész Eszter, Varga Balázs Hunor és Kovács Szabolcs  a sepsiszentgyörgyi Berde Áron Szakközépiskolát, Kósa Klára és Bors Krisztina a csíkszeredai Joannes Kájoni Szakközépiskolát képviselte. A székelyföldi csapat a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola színeiben nevezett be a versenyre, a diákok felkészülését Kovács Gábor Áron, a Kastély vendéglő séfje irányította.
A veszprémi döntőn a versenyzők szakmai intelligenciatotót töltöttek ki, idegen  nyelvi kommunikációból vizsgáztak, a gyakorlati próbán pedig az értékelő bizottság pontozta az ételek elkészítését, felszolgálását, a tálalást, a koktélok keverését, a pezsgőtöltést, díszítést, a menükártya elkészítését. A fődíjat a soproni csapat nyerte, második a veszprémi, harmadik a miskolci alakulat volt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1503
szavazógép
2017-04-03: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Szívünk mély fájdalmával tudatjuk, hogy a szeretett édesapa, nagytata, testvér, rokon és ismerős, a sepsiszentgyörgyi
RÁDULY LAJOS
szerető szíve életének 72., özvegységének 23. évében türelemmel viselt betegség után megszűnt dobogni.
Temetése 2017. április 4-én, kedden 14 órától lesz a vártemplomi református temetőben.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
19014
2017-04-03: Gasztronómia - :

Finom? Főzelék!

Nevezhetjük akár hungarikumnak is – ilyen formában ugyanis csak mi készítjük – ezt az ételfélét, amely az anekdotakincsben is sűrűn szerepel, ugyanis nem mindenki szereti. Főleg gyermekkorban idegenkedik az emberfia tőle, mások viszont rajonganak érte. Kabarétréfában hallottam a kérdést: melyik az az étel, amelynek a nevére válaszolni lehet? Finomfőzelék… Nem!