Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Bérkiigazítás az önkormányzatoknálAbszurd helyzet

2017. április 3., hétfő, Közélet

Jóváhagyta Kovászna Megye Tanácsa azt az intézményszintű bérkiigazítási határozatot, melyet az alkotmánybíróság múlt év decemberében hozott döntése tett kötelezővé. A taláros testület a megyei önkormányzatoknál országosan tapasztalt súlyos bérezési eltéréseket igyekezett orvosolni, de mint kiderült, azon túl, hogy jelentős többletterhet jelent, abszurd helyzetet is előidézett.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele


Tamás Sándor, a megyei önkormányzat vezetője a legutóbbi megyeinfón kifejtette: mivel Romániában nem jellemző a jogszabály-alkalmazás egy­ségessége, a megyék önkormányzatainál azonos beosztású, azonos feladatkörű személyek bérezése között hatalmas eltérések voltak. Vrancea megyét hozta fel példaként, ahol peres úton az alkalmazottak olyan pótlékok kifizetését érték el, amelyekről más megyékben szó sem esett. Ennek a helyzetnek az orvoslására szolgált az alkotmánybírósági döntés, amely egységes bérkiigazítást hoz országos szinten a megyei önkormányzatoknál, viszont ezzel egyrészt jelentős költségterhet ró a tanácsokra – Háromszéken harmincmillió lejjel növelte a bérköltséget, és 101 személy fizetését érintette –, másrészt lehetetlen helyzetet alakított ki, a szabályozás ugyanis nem terjed ki a választott tisztségekre, a képviselő-testületek elnökeire, alelnökeire nem vonatkozik. Tamás Sándor hozzátette: a 101 érintett alkalmazott közül az ő illetménye csak a 10. a bérlistán, azaz kilenc hivatalnok jelentősen nagyobb összeget visz haza, mint ő. Úgy véli, valahol igazságtalan a helyzet, hiszen az intézményvezetők nem látnak el kevesebb feladatot, mint más magasabb beosztású hivatalnokok, arról nem beszélve, hogy a felelősségük sok esetben nem hasonlítható össze.
Az elnök úgy vélte, a bérezésnél évek óta tapasztalt szakadék intézményi szinten ezzel nem oldódott meg, azt csak az egységes bértörvény lenne képes rendezni. A mostani határozat azt eredményezi, hogy a magasabb képesítésű munkatársak közül többen hatalmas növekedést tapasztalnak fizetésüknél, és túlságosan elrugaszkodnak a többi alkalmazottól.
A megyei önkormányzatnál ugyanakkor remélik, hogy a vonzóbb bérek által sikerül az évek óta jellemző szakemberhiányt pótolni, amit a siralmas fizetések is előidéztek. Tamás Sándor továbbá elmondta: a többletköltség miatt és a hatékonyság növelése érdekében hamarosan elkezdődik az intézmény átszervezése, ami várhatóan leépítésekkel is jár.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1127
szavazógép
2017-04-03: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Kutyaszámlálás Sepsiszentgyörgyön

Megszámláltatná a városban élő kutyákat Sepsiszentgyörgy önkormányzata, és hogy a nem kívánt szaporulatnak elejét vegye, az ivartalanításba is besegít. Az erre vonatkozó határozatot márciusi ülésén vita nélkül megszavazta a helyi tanács.
2017-04-03: Jegyzet - Kuti János:

Kék bálna (Kármentő)

A számítógép-felhasználó gyerekek és kamaszok között a világhálón újabban a Kék bálna nevű „játék” szedi áldozatait. Az alkohol-, nikotin-, kábítószer-függőség mellett megjelent egy újabb betegség is, mégpedig a számítógép-függőség. Sokan a felnőttek soraiban is jobban szeretik a gépet, mint saját gyereküket, és a gyerekek közt is egyre többen a számítógépet imádják, és szüleiket gyűlölik, ha korlátozni próbálják őket a kompjúter-pittyegtetésben. Fiatal fiú és lány nem egymásba lesz szerelmes, hanem mindketten egy-egy laptopba, táblagépbe vagy okostelefonba, amely – ha jobb minőségű – teljesen kielégíti igényeiket.