Megsemmisült Ópra Benedek szülőháza

2017. április 3., hétfő, Közélet

Kézdiszárazpatakon Ópra Benedek házának már csak a kőalapja maradt meg. Ez és a közelében található, félig lebontott kőgabonás emlékeztet arra, hogy nem is olyan régen ezen a több mint másfél hektáros birtokon egy székely család élte mindennapjait.

  • Ilyen volt és.... Biró Levente Tibor archív felvétele
    Ilyen volt és.... Biró Levente Tibor archív felvétele
  • ilyen lett Ópra Benedek szülőháza. Iochom István felvétele
    ilyen lett Ópra Benedek szülőháza. Iochom István felvétele


2013 májusában jártunk legutóbb itt, azóta még siralmasabb állapotba jutott a hely, már csak a kőalap maradványait tudtuk lefotózni. A kézdiszárazpataki iskola 2001. május 26-a óta viseli egykori tanára, Ópra Benedek (1907–1978) volt politikai fogoly nevét, akit ártatlanul, hamis vádak alapján huszonöt év szigorított kényszermunkára és teljes vagyonelkobzásra ítéltek. Börtönéveinek nagy részét a Duna-deltában, Peripraván és Szamosújváron töltötte. 1964. július 29-én közkegyelemben részesült. A tanügybe többé nem fogadták vissza, Brassóban szakképzetlen munkásként dolgozott. 1968-ban nyugdíjazták. Csíkszeredában, felesége családi házában élt 1978. november 25-én bekövetkezett haláláig. Nyugdíjas éveiben gyakran járt haza szülőfalujába, igyekezett rendbe hozni a házat, dédelgetett terve volt végleg hazaköltözni. 1996-ban, az 1956-os magyar forradalom 40. évfordulóján Göncz Árpád, a Magyar Köztársaság akkori elnöke posztumusz kitüntetésben részesítette.
Ópra Benedek szülőházát édesanyja, György Anna kapta hozományként édesapjától, György Domokostól. A szülőház lassan, de biztosan semmisült meg. Még menthető lett volna, amikor Biró Levente Tibor tanító az ezredforduló táján elég jó állapotban lefotózta. 2008-ban az ajtók, ablakok már hiányoztak, s a cserép egy része is eltűnt, de még állt a ház. Később a tető beszakadt, s ami megmaradt, azt széthordták. Az egykori 15 893 négyzetméteres Ópra-birtok festői helyen, a fenyves alatt, patak mellett található. Ópra Benedek halála után az ingatlan utolsó lakója Kelemen Ferenc volt. Ópra Benedek második feleségének húga Bukarestbe ment férjhez Eugen Stoianhoz, Ópráéknak nem lévén utódjuk, ő örökölte az ingatlan egy részét. Tudomásunk szerint 2001-ben elhunyt. A 2001. július 31-én közjegyző előtt szerkesztett örökösödési bizonylat alapján az Ópra-birtok ifj. Eugen Stoian bukaresti lakos tulajdonát képezi.
Az örökös a falubeliek tudomása szerint nem járt Kézdiszárazpatakon, de minden év márciusáig pontosan kifizeti az ingatlan ház- és területadóját a kézdiszentléleki polgármesteri hivatalnál. Évekkel ezelőtt Bíró Levente Tibor, az Ópra Benedek nevét viselő iskola tanítója levelet írt ifj. Eugen Stoiannak, de választ nem kapott. Mint érdeklődésünkre elmondta: a rendszerváltás után próbálkoztak megvásárolni az ingatlant, de pénzhiány miatt ez nem valósult meg. Egy másik komoly javaslattal Ópra Benedek testvérének Debrecenben élő unokája, Horváth György állt elő, mivel a birtokból 72 ár nem a bukaresti leszármazott, hanem Ópra Benedek Magyarországon élő rokonaié. Ő is próbált kapcsolatba lépni ifj. Eugen Stoiannal, ám eredménytelenül. A bukaresti tulajdonos egy helybeli juhos gazdának adta bérbe az egykori Ópra-birtokot. Biró Levente Tibor annyit szeretne elérni, ha már nem sikerült megmenteni az iskola névadójának a szülőházát, legalább egy kopjafával jelöljék meg azt a telket, ahol az ősi fészek állt, de ehhez is a bukaresti tulajdonos beleegyezésére lenne szükség...

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2039
szavazógép
2017-04-03: Közélet - Váry O. Péter:

Unicum és unikum

Jónás Tamás magyar nyelven alkotó roma (nemrég még cigány) származású költő, író, programozó és Kürti László (születési nevén Kovács) költő, szerkesztő, tanár legújabb köteteinek bemutatója (kellett volna hogy legyen).
2017-04-03: Közélet - :

Negyvenöt éves a Tanulók Klubja

A kézdivásárhelyi Tanulók Klubja munkaközössége szombaton a sportcsarnokban nagyszabású előadással ünnepelte fennállásának negyvenötötdik évfordulóját.