HúsmarhatartásNyári teendők

2008. június 10., kedd, Gazdakör

Júliusban nem szabad megfeledkeznünk a reprodukciós kérdésekről. Ha mesterségesen fedeztetünk, ne várjuk el, hogy minden üsző vemhesüljön. A szokásos gyakorlat kétszer próbálkozni mesterséges megtermékenyítéssel, ezután a tisztogató bikák használata ajánlott a 65 napos fedeztetési idény egyensúlyának biztosítása érdekében. A hagyománnyal rendelkező országokban alkalmazzák a hormonális ivarzásszinkronizálást is.

Ellenőrizni kell minden bika ugróképességét és a sperma minőségét. Minden egyes tehénnek fel kell jegyezni a termékenyítési dátumát az ellésidők meghatározása érdekében. Ha az állomány kis csoportokra van osztva, gondolni kell a bikák cserélgetésére is a fedeztetési idény alatt. Ha a nőivarú állatok újra ivarzanak, miután már volt megfigyelt termékenyítésük, azt a korai embrióelhalás vagy a mesterséges megtermékenyítést végző személy, vagy a fagyasztott ondó rossz minősége okozhatja, illetve a bika rossz termékenysége, rossz kondíciója is, vagy az, hogy a tehénnek ellés után nem volt elégséges az involúciós idő, vagy reprodukciós rendellenességek, fertőzések léptek fel.

Júniusban ellenőrizni kell az állományteljesítményt, és azonosítani kell a gyenge teljesítmény miatt selejtezésre javasolt teheneket, különösen a tenyészbikákat. Augusztusban fel kell készülni a borjak választására, és selejtezni kell azokat a teheneket, amelyek fertilis bika mellett sem vemhesülnek három-négy ivarzási ciklus alatt.

Hatvanöt napos fedeztetési idény után a bikákat külön kell választani a tehenektől, ez az idő az üszőknél rövidebb, általában negyvenöt nap. Ez a módszer hozzájárul a még egyenletesebb borjúállományhoz, megkönnyíti a téli ellátásukat, és nem utolsósorban megnöveli a vemhesülési arányt a következő fedeztetési idényben.

A meleg nyári időszakban az állomány számára elegendő mennyiségű friss, tiszta ivóvizet kell biztosítani. Ha az aszályos időszakok elhúzódnak, vagy a legelő termelése korlátozza a tehenek tejtermelését, meg kell fontolni a kiegészítő takarmányozás bevezetését is. Mindenképp — a gazdasági szempontokat figyelembe véve — az abraktakarmányt egy kiló alá kell korlátozni, a fehérjeszintnek pedig minimálisan 16 százaléknak kell lennie. Szervezési szempontból kerülni kell a szükségtelen egészségügyi stresszt, ne kezeljünk vagy ne szállítsunk marhát a legnagyobb melegben. Ugyanakkor a nyári időszak eszközeink javításának ideje is, ekkor kell elvé­geznünk a kisebb-nagyobb módosításokat, fejlesztéseket az őszi és téli időszakban szükséges eszközökön, épületeken.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 231
szavazógép
2008-06-10: Közélet - Sylvester Lajos:

Fekete pléhszemüveges idők

Kuthi Istvánné és férje
Özvegy Kuthi Istvánné Dónáth Irén 1922-ben Szotyorban látott napvilágot, miután bekontyolták a haját, férjéhez költözött Uzonba, az akkori módos embereknél szokásos asszonyi hozomány mellett a családi örökségből kikanyarítottak számára még 6,63 hektár földet is.
2008-06-10: Gazdakör - x:

Rózsagyökér (Gyógynövények)

Az ókori görögök a fáradtság leküzdésére használták a Rhodeola roseát (magyar neve: illatos rózsavarjúháj), az eszkimók és a lappok hosszú és kimerítő útjaikon a növény gyökerét rágták.