Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

GyógynövényekRózsagyökér

2008. június 10., kedd, Gazdakör
Az ókori görögök a fáradtság leküzdésére használták a Rhodeola roseát (magyar neve: illatos rózsavarjúháj), az eszkimók és a lappok hosszú és kimerítő útjaikon a növény gyökerét rágták.

Távol-Keleten a kínai császárok katonai expedíciókat küldtek az Altaj hegységbe az értékes gyökérért. Legendák keringtek Szibériá­ban a gyökér misztikus erejéről és hasznáról, ezért is nevezték el aranygyökérnek, amiről Krilov professzor egy altaji expedíción derítette ki, hogy nem más, mint a rózsagyökér. A szovjet űrkutatási programban ebből is készült gyógyszerek segítették az űrhajósokat, hogy elviseljék a rendkívüli megterhelést és a stresszt. A vlagyivosztoki kutatóintézetben dolgozták ki az adaptogén hatás elméletét. Az 1970-es években a nyugati világ is tudomást szerzett az aranygyökérről, és széles körű kutatás nyomán megszületett az első skandináv rózsagyökér-alapú tabletta, a svédországi Északi gyökér. Ezt követték a finnországi termékek: a Dynaforce csepp, majd tabletta.

Gyógyászati szempontból a gyökér, pontosabban a rizóma a növény legfontosabb része. Legjelentősebb hatóanyagai a glikozidok. Ezek mennyisége az évek múltával növekszik, az ötödik évben a növény betakarításra érett. A fahéjalkohol-glikozidok az 55 Rhodiola faj közül csak a rózsagyökérben találhatók, és ennek tulajdonítható a különleges adaptogén hatás.

A kertbe ültetett palánták tápban gazdagabb talajon gyorsabban fejlődnek, és a betakarításra érett, 300—500 gramm vastag gyökeret négy-öt év alatt érik el. A rózsagyökér fényigényes növény. Jelentős mennyiségű gyökértermést csak a jó minőségű, jó vízgazdálkodású talajok biztosítanak. Nemesített fajta még nem létezik, szelektálása a világ több kutatóközpontjában most kezdődött. Az oroszországi Altajból származót tartják magas hatóanyag-tartalmúnak. Szaporíthatjuk tőosztással és palántaneveléssel. A télen vetett magvak tavasszal a fóliaházban csíráznak, csírázás után négy-hat héttel a lassan fejlődő, kis palántákat cserepekbe kitűzdeljük, egy-két hónapot a fóliaházban maradnak, nyárra félárnyékba kitesszük, és állandóan locsoljuk. Termesztési helyén szerves takarással 60—70 x 20—25 cm-re vagy fekete fóliával borítva 40 x 30—40 cm-re ágyásokba ültetjük.

A növény már kora tavasszal, rögtön a hóolvadás után kihajt. A növekedés június végéig erőteljes, és az új hajtások elérik a 30—50 cm-es magasságot is. Minél öregebb a növény, annál több új hajtása van. A hatéves egyedek hajtásszáma eléri a 246-ot is. Júniusban virágzik, júliusban már érettek a magok. Szeptember táján újraindul a hajtásnövekedés, de ez elmarad a tavaszi ütemétől. Az első fagyok elpusztítják a leveleket. A megmaradó száraz virágágaktól tavasszal megtisztítjuk a töveket.

A gyökereket négy-öt év vegetáció után szedjük fel. A gyökérzet csak 10—15 cm mélyen helyezkedik el, könnyen kimozdítható. Száraz időben kint hagyhatjuk két-három napig, a száraz föld könnyen kipereg a gyökerek közül. A kiemelt gyökerekről eltávolítjuk a szármaradványokat, a gyökereket hosszában feldaraboljuk, majd betonkeverőben mossuk. A darabolás után a gyökér belseje elbarnul, és érződik a kellemes rózsaillat. Meggyorsítja a száradást, ha a gyökereket 0,5 cm vastag szeletekre aprítjuk.

Kísérleti termesztésben a nyers gyökérhozam négy év után 0,8—2,8 kg négyzetméterenként, hat év után pedig 7—10 kg is lehet. Ha a kísérleti eredmények gyakorlati megvalósulását 60 százalékosnak vesszük, a várható szárazgyökér-hozam 1500—2000 kg hektáronként. A száraz gyökér világpiaci ára jelenleg 15—25 euró. A vevők kérik a drog hatóanyag-tartalmát igazoló vizsgálatot. Fő hatóanyaga a rosavin, a száraz gyökérnek legalább 1 százalékot kell tartalmaznia, de általában 1,5—3 közötti.

A termesztésnek két munkaigényes csúcsa van: a telepítés idejében a palántanevelés és -ültetés, valamint a gyökerek betakarítása. A közbeeső években a legfontosabb munka a gyomok irtása, amelyet rendszeres kapálással, fekete fóliával vagy 5—8 cm vastag mulcs terítésével végezhetünk. A második évtől kezdődően az állományból magot gyűjthetünk. A rozsdabarna, maggal teli tokos virágzatokat a reggeli harmatos órákban levágjuk, és szellős helyen négy-öt napig szárítjuk. A virágzatból rázogatva az érett magok kiperegnek.

Galambos Bertalan kertészmérnök

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1020
szavazógép
2008-06-10: Gazdakör - Incze Péter:

Nyári teendők (Húsmarhatartás)

Júliusban nem szabad megfeledkeznünk a reprodukciós kérdésekről. Ha mesterségesen fedeztetünk, ne várjuk el, hogy minden üsző vemhesüljön. A szokásos gyakorlat kétszer próbálkozni mesterséges megtermékenyítéssel, ezután a tisztogató bikák használata ajánlott a 65 napos fedeztetési idény egyensúlyának biztosítása érdekében. A hagyománnyal rendelkező országokban alkalmazzák a hormonális ivarzásszinkronizálást is.
2008-06-10: Gazdakör - x:

Hírlugas

Élelmiszerválság
Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) tagállamai kötelezettséget vállalnak, hogy 2015-re a mostani élelmiszerválság ellenére felére csökkentik az éhezők számát a világon ― egyebek között ezt tartalmazza az a zárónyilatkozat, amelyet a szervezet római találkozóján fogadtak el a múlt hét végén. Azt is leszögezik, hogy az élelmiszert nem szabad politikai nyomásgyakorlási módszerként alkalmazni. A tanácskozás több résztvevője a létrejött egyezséget eleve túl kompromisszumosnak, ,,minimális szövegnek" minősítette. Jacques Diouf bejelentette, hogy a római találkozón több mint 6,5 milliárd dollárnyi felajánlás született az éhezés és a szegénység elleni küzdelem segítésére. A világban mintegy 850 millió ember szenved alultápláltságban, s a jelenlegi élelmiszerválság további százmilliót veszélyeztet.