Hírlugas

2008. június 10., kedd, Gazdakör
Élelmiszerválság

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) tagállamai kötelezettséget vállalnak, hogy 2015-re a mostani élelmiszerválság ellenére felére csökkentik az éhezők számát a világon ― egyebek között ezt tartalmazza az a zárónyilatkozat, amelyet a szervezet római találkozóján fogadtak el a múlt hét végén. Azt is leszögezik, hogy az élelmiszert nem szabad politikai nyomásgyakorlási módszerként alkalmazni. A tanácskozás több résztvevője a létrejött egyezséget eleve túl kompromisszumosnak, ,,minimális szövegnek" minősítette. Jacques Diouf bejelentette, hogy a római találkozón több mint 6,5 milliárd dollárnyi felajánlás született az éhezés és a szegénység elleni küzdelem segítésére. A világban mintegy 850 millió ember szenved alultápláltságban, s a jelenlegi élelmiszerválság további százmilliót veszélyeztet.

Emelkedő búzaár

A franciaországi esők és a németországi szárazság miatt tovább drágult a búza a szabadpiacon. A Euronext párizsi határidős árupiaci jegyzésében a malmi búza tonnája novemberi szállításra tonnánként 186,25 euró volt, a napi drágulás 1,50 euró, januárra szintén 1,50 euróval 187,00 euróra emelkedett a búza ára. Közben bejelentették, hogy Németországban a nyáron betakarításra kerülő őszi búzából 23,42 millió tonnát várnak, ami 13,5 százalékkal haladja meg a tavalyi termést. A német mezőgazdasági szövetkezetek szervezete azzal számol továbbá, hogy idén a teljes gabonatermés 46,60 millió tonna lesz, 15,0 százalékkal felülmúlva a tavalyit.

Tejháború

Felhagytak a tejfeldolgozó üzemek többnapos blokádjával, és a nagy élelmiszer-kereskedelmi hálózatok áruházai előtt tüntetnek a német tejtermelők, akiket immár több uniós országban támogatnak követeléseikben ágazati gazdatársaik. A tiltakozó megmozdulás ― amelynek középpontjában a tej és tejtermékek felvásárlási árának növelése áll ― az elmúlt hét közepén kezdődött. A nagyobb felvásárlási árat követelő gazdák arra hivatkoznak, hogy az elmúlt időszakban az energia és a takarmány árának növekedése következtében jelentősen megemelkedtek a termelés költségei, s ezért a felvásárlási ár legkevesebb 40 százalékos megemelését tartják indokoltnak. A több napja tartó német ,,tejválság" okozta pénzügyi veszteségek pontos mérete még nem ismert, azt azonban legkevesebb ötvenmillió euróra becsülik.

Szarvasgomba-ültetvény

A világ egyik legdrágább gombája ― a budapesti Nagycsarnokban 75 000 forintért mérik, igaz, néhány deka is elég belőle ― talán hamarosan terem majd Keszthelyen is. Nyolc éve kutatják a termesztés lehetőségeit, és ha sikerül, az érdeklődőket is megtanítják, miből lesz a szarvasgomba. A szarvasgomba azért oly drága, mert a természetben csak ritkán fordul elő, termesztése pedig nagyon nehéz. Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban vannak termőültetvények, Magyarországon Somogyban fordult termőre egy ültetvény.

Kipusztulhat a banán

Banánszakértők már öt évvel ezelőtt figyelmeztettek, hogy hamarosan kihalhat a kedvelt trópusi gyümölcs. Egy friss tanulmány szerint a helyzet nem javult, mert a legnagyobb banántársaságok nem törődnek a gyilkos Panama-kórral, amely megtizedeli az ültetvényeket. Európa kedvenc banánfajtája a Cavendish, de csak kényszerűségből esszük, mert a nagyobb és ízletesebb elődjét úgy ötven évvel ezelőtt teljesen kipusztította a Panama-kór. A banántársaságok a pusztító penészgombával szembeni ellenállósága miatt vezették be a Cavendisht, de a Panama-kór újabb törzse már ezt a fajtát is könnyen megfertőzi. Az elmúlt években felgyorsult az új Panama-kór terjedése, amely két évtizeddel ezelőtt jelent meg Malajziában, és hamarosan a dél-amerikai ültetvényekre is eljuthat, valamint Afrikába, ahol milliók elsődleges tápláléka a banán.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 231
szavazógép
2008-06-10: Gazdakör - x:

Rózsagyökér (Gyógynövények)

Az ókori görögök a fáradtság leküzdésére használták a Rhodeola roseát (magyar neve: illatos rózsavarjúháj), az eszkimók és a lappok hosszú és kimerítő útjaikon a növény gyökerét rágták.
2008-06-10: Közélet - Farcádi Botond:

Brüsszeli képviselete lesz a megyének

A Kovászna Megyei Tanács legutóbbi ülésén elfogadott határozat indoklása szerint a megye brüsszeli képviseleti irodájának célja tájékoztatni az önkormányzatokat az Európai Parlament és más európai fórumok döntéseiről, pályázati lehetőségekről, partnerségi kapcsolatok erősítése más régiókkal, a megye érdekeinek képviselete az uniós intézményekben, elősegíteni a helyi tanácsok nemzetközi programokban való részvételét.