Zöld napok a Református Kollégiumban

2017. április 11., kedd, Közélet

A múlt héten tartották a sepsiszentgyörgyi Református Kollégiumban a Zöld napok elnevezésű rendezvénysorozatot, melynek célja a diákok környezettudatos életmódra nevelése.
 

  • A víz napján a sepsiszentgyörgyi vízházban. Fotó: Vasile Andrea
    A víz napján a sepsiszentgyörgyi vízházban. Fotó: Vasile Andrea

 

Többéves hagyománya van a Református Kollégiumban az egykor Nagy Mónika biológia szakos tanárnő által kitalált programsorozatnak, amelynek idei kiadása nulladiktól tizenkettedik osztályig minden korosztályt érint – mondta el lapunknak Berekméri Annamária igazgatónő, aki földrajz szakos tanárnőként is fontos részt vállal a szervezésben. Mint kifejtette, az öt napon át zajló rendezvény minden napján egy téma kapcsán szerveződnek az események, előadások, amelyhez öltözködésben is alkalmazkodtak diákok és tanárok egyaránt. Hétfőn, az egészség napján a mentőszolgálattal ismerkedtek meg, és elsősegélynyújtást tanultak Konrád András Lászlótól; kedden, a Föld napján Bustya János tiszteletes a túlnépesedésről, dr. Csata Zoltán biológus a mikroorganizmusokról tartott előadást, és önvédelmi bemutatóra került sor; szerdán, a környezetvédelem napján a Zöld Nap Egyesület által szervezett foglalkozásokon, vetélkedőkön, valamint dr. Sikó-Barabási Sándor megyei főállatorvos előadásán vehettek részt; csütörtökön pedig, a víz napján a Közüzemekhez látogattak el a diákok. A péntekre tervezett madarak és fák napját – mely Csákány László, a Szemerja-Görgő Közbirtokosság elnöke irányításával a városközeli erdők állat- és növényvilágának megismeréséről szól – a rossz idő miatt mára halasztották. Mindezek mellett állandó programok is zajlottak: rajz- és fotópályázat, hulladékszobor-készítés, a sulirádióban pedig a különböző tematikai napokról szóló érdekességeket hallgathattak a diákok.
„2008-ban szerveztük meg először a Zöld napokat azzal a céllal, hogy minél több diák megismerje és megértse a környezettudatos életmód fontosságát, ami végül is sikerült, hisz most már a nagy diákok annyira sajátjuknak érzik az ügyet, hogy ők sürgetik a programsorozat megszervezését” – fogalmazott Nagy Mónika egykori ötletgazda, aki szerint az is nagyon szép eredmény a rendezvény kapcsán, hogy létrejött egy meghitt kapcsolat a diákok és tanárok között, ami az egész Református Kollégium egyik alapkoncepciója.
Csákány László lapunknak elmondta, hogy a mára halasztott túra során többek között a város adminisztratív területéhez tartozó öt fontos rezervátumról mesél a diákoknak – a Szemerjai sztyeppfoltról, a Benedek-mezőről, a Pap kútjáról, Debren patakáról és az őrkői rezervátumokról –, amelyek mind egyedi és értékes természeti kincsei Sepsiszentgyörgynek. Csákány szerint fontos ezeket az ismereteket bevinni az iskolákba, és fontos a helyi környezettudományi egyetem népszerűsítése is a diákok kö­rében, nemcsak azért, mert ennek a tudományágnak jövője van, hanem mert a természet védelme jövőnk záloga.
 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 311
szavazógép
2017-04-11: Közélet - Iochom István:

Húsvétra hangoló kézműveskedés

Tegnap és ma 9 és 14 óra között a Barabás Zsombor Háromszéki Népművészeti Egyesület kézdivásárhelyi székházában mintegy száz óvodás vett, illetve vesz részt húsvéti kézműves-foglalkozáson.
2017-04-12: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Húsvétváró
SEPSISZENTGYÖRGY. Az Árkosi Művelődési Központban (Sepsiszentgyörgy, Olt utca 6. szám) ma 17 órától megnyitják Bálint Zoltán hímestojás-kiállítását. Előtte 14–17 óráig várnak mindenkit tojásírásra. * A sepsiszentgyörgyi Tanulók Palotájában április 10–14. között szervezett csoportokat várnak húsvéti tojásírásra. * A Míves Házban április 10–16. között nagyheti tojásírás: csütörtökig 16–20 óráig, a tojásírás éjszakája pénteken 11 órától szombat hajnali 4 óráig tart.
KÉZDIVÁSÁRHELY. A sportcsarnok előtti téren április 17-én, hétfőn 11–16 óráig: kézműves-tevékenységek, népi gyermekjátékok, hagyományos locsolás, állatsimogató, a helyi óvodások és kisiskolások ünnepi műsora, a Gyöngyvirág Néptáncegyüttes műsora, Kindertojás-keresés, mesemondás, tombola, lovashintózás, groufie-fotózás (csoportos szelfi), vásár, arcfestés, Háromszék 7 csodája.
CSERNÁTON. A Haszmann Pál Múzeumban ma 16 órától nyitott tojásíró műhelyt tartanak, amelyre szeretettel várnak mindenkit bejelentkezés nélkül.
KÉZDISZENTKERESZT. A művelődési házban csütörtökön 18 órától a Kovászna Megyei Művelődési Központ szervezésében megnyitják a Háromszéki írott tojások című kiállítást. Bemutatják Vargyasi Levente és Kakas Zoltán Tojásírástól tojáspatkolásig című dokumentumfilmjét és a Háromszéki írott tojások című gyűjteményes kiadványt. Utána Kakas Zoltán néprajzos vezetésével el lehet sajátítani a hagyományos írott tojások technikáját (a tojást vinni kell).