Mi, hol, mikor?

2017. április 12., szerda, Mi, hol, mikor?

Húsvétváró
SEPSISZENTGYÖRGY. Az Árkosi Művelődési Központban (Sepsiszentgyörgy, Olt utca 6. szám) ma 17 órától megnyitják Bálint Zoltán hímestojás-kiállítását. Előtte 14–17 óráig várnak mindenkit tojásírásra. * A sepsiszentgyörgyi Tanulók Palotájában április 10–14. között szervezett csoportokat várnak húsvéti tojásírásra. * A Míves Házban április 10–16. között nagyheti tojásírás: csütörtökig 16–20 óráig, a tojásírás éjszakája pénteken 11 órától szombat hajnali 4 óráig tart.
KÉZDIVÁSÁRHELY. A sportcsarnok előtti téren április 17-én, hétfőn 11–16 óráig: kézműves-tevékenységek, népi gyermekjátékok, hagyományos locsolás, állatsimogató, a helyi óvodások és kisiskolások ünnepi műsora, a Gyöngyvirág Néptáncegyüttes műsora, Kindertojás-keresés, mesemondás, tombola, lovashintózás, groufie-fotózás (csoportos szelfi), vásár, arcfestés, Háromszék 7 csodája.
CSERNÁTON. A Haszmann Pál Múzeumban ma 16 órától nyitott tojásíró műhelyt tartanak, amelyre szeretettel várnak mindenkit bejelentkezés nélkül.
KÉZDISZENTKERESZT. A művelődési házban csütörtökön 18 órától a Kovászna Megyei Művelődési Központ szervezésében megnyitják a Háromszéki írott tojások című kiállítást. Bemutatják Vargyasi Levente és Kakas Zoltán Tojásírástól tojáspatkolásig című dokumentumfilmjét és a Háromszéki írott tojások című gyűjteményes kiadványt. Utána Kakas Zoltán néprajzos vezetésével el lehet sajátítani a hagyományos írott tojások technikáját (a tojást vinni kell).

Színház
VÁROSI SZÍNHÁZ. A kézdivásárhelyi színház ma 19 órától a Martin McDonagh: Vaknyugat (rendező: Daczó Zádor) című előadást játssza.
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi magyar színház 13-án, csütörtökön 19 órától és 14-én, pénteken 19 órától a nagyteremben Ray Cooney Pénz az égből (rendező: Zakariás Zalán) produkciót adja elő.
M STÚDIÓ. A sepsiszentgyörgyi mozgásszínház csütörtökön 19 órától a Jóemberek (rendező-koreográfus: Bezsán Noémi) előadásra várja a nézőket a Háromszék Táncstúdióban.

Zene
* A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Házban ma 20 órától fellép a budapesti Tóth Viktor Tercett.
* A vándorzongora címmel koncertkörúton vesz részt Horia Mihail brassói/bukaresti zongoraművész. Sepsiszentgyörgyi koncertje csütörtökön 19 órakor lesz az Árkosi Kulturális Központ koncerttermében (Bástya-ház, Olt u. 6). Belépő:  45 lej.

Könyvbemutató
A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban csütörtökön 18 órától bemutatják Turóczi Ildikó író, orvos Eszter című könyvét.

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész mozi (Kőrösi Csoma Sándor utca 10. szám, telefon: 0787 526 102) programján: 18.15-től és 18.30-tól Nyuszi suli (német családi animációs film, 79 perc); 20-tól Páncélba zárt szellem (amerikai akcióthriller, 120 perc); 20.15-től Vén rókák (amerikai komédia, 96 perc). ☻ Orange-szerda a Művész moziban: a nézők két mozijegyet kapnak egy áráért. Küldjék el a FILM szócskát sms-ben a 241-es telefonszámra, vagy töltsék le mobilukra az Orange filmapplikációt, és lépjenek be a portál 241-es menüjébe, majd klikkeljenek a filmkód-igénylés opcióra. Bővebb információk az Orange Film honlapján: www.orange.ro/film.

Rádió
MÁRIA RÁDIÓ. A mai élő adás Sepsiszentgyörgyről: 9-től imaszándékok fogadása, 9.15-től fájdalmas rózsafüzér, 12.15-től déli magazin.

Hitvilág
HÚSVÉTI MEDITÁCIÓ A TERMÉSZETBEN címmel lelkigyakorlatot tartanak a segítőnővérek április 21–23. között Csíkszentdomokoson, a Szent Margit Lelkigyakorlatos Házban. A lelkigyakorlat elemei: csendmeditációs gyakorlatok a kápolnában és a természetben, szentmise, csoportos megosztások. A hétvége segítséget nyújt felpörgött, rohanó világunkban megtalálni annak módját és lehetőségét, hogy figyelmünkkel a jelenben éljünk, ami belső szabadságot, életörömet, reményt ad a rezignáltsággal szemben. Jelentkezni Darvas Piroska felelős segítőnővérnél lehet a darvas.piroska@yahoo.com e-mail-címen.

Röviden
IVÓVÍZ. A Közüzemek Rt. tájékoztatja a fogyasztókat, hogy ma 8–17 óráig felfüggeszti az ivóvíz-szolgáltatást Sepsiszentgyörgyön a József Attila utcában a Kós Károly utca és a Budai Nagy Antal utca közötti szakaszon.
INGYENES MÉRÉSEK. Ma délután 15–17 óráig a Gróf Mikó Imre-szobor előtt a Máltai Szeretetszolgálat önkéntesei ingyenes vérnyomás- és vércukorszintmérést végeznek. Minden sepsiszentgyörgyi lakost szeretettel várnak.
INGYENES ÜGYINTÉZÉS. Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének munkatársai ma 16–18 óráig Zágonban a Mikes-Szentkereszty-kastély konferenciatermében, 18–20 óráig Papolcon a kultúrotthonban fogadják az érdeklődőket. Az igénylőknek összeállítják a magyar állampolgársági kérelmüket, segítenek a gyerekek, házasságok és halálesetek anyakönyvezésében, valamint a hadifogságban elvesztett szülők és élettársak után járó kárpótlás kérelmezésében és az útlevél igénylésében is.
CSEREBERE KLUB. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Hobbi Cserebere klubjába ma 16 órától várnak minden szenvedélyes gyűjtőt (bélyeg, képeslap, telefonkártya, kártyanaptár, söralátét, szalvéta stb.).
MOZGÁSMŰVÉSZET. Sepsiszentgyörgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma 19 órától társaságitánc-tanfolyam kezdőknek. Telefon: 0722 233 774. Honlap: www.dancestudio.shp.hu.
TORNA. Az Ida Aerobik mai programja a sepsiszentgyörgyi uszodában: 8 órától aerobik felnőtteknek, 9 órától nyugdíjastorna, 19 órától kondi-aerobik felnőtteknek. Telefon: 0722 243 234.
ASZTALITENISZKLUB. A sepsiszentgyörgyi dollárpiac melletti Topspinben edző irányításával hétfőtől péntekig asztaliteniszklub működik: 16–17 óráig kezdő gyerekeknek, 17–19 óráig haladó gyerekeknek, 19–22 óráig hobbijáték felnőtteknek. Szombaton és vasárnap 12–22 óráig szabad tevékenység. Érdeklődni a 0744 331 777-es telefonon lehet.
JOGI SZOLGÁLAT. Szerkesztőségünkben ma 13–15 óráig Ba­logh Klára jogtanácsos fogadja a jogi tanácsot igénylőket. A szolgáltatás ingyenes.
PONTOSÍTÁS. A székelység története – Kádár Gyula emlékverseny társszervezője a Magyar Erdélyért Egyesület, betűszóval MERT Egyesület.
LOMTALANÍTÁS. A Tega Rt. a háztartásban feleslegessé vált elektromos és elektronikai eszközöket 12–20 óráig ma Kökösben, csütörtökön Bácsteleken gyűjti.

Pályázat
A VALLÁSSZABADSÁG EMLÉKMŰVE. A Magyar Unitárius Egyház pályázatot hirdet a vallásszabadság emlékművének megvalósítására. A pályázat célja az erdélyi országgyűlés 1568. január 13-án, Tordán hozott vallásügyi határozatának, a vallásszabadság törvénye kihirdetésének emléket állító nonfiguratív, kortárs művészeti nyelvezetnek megfelelő köztéri alkotás elkészítése. Olyan művészi alkotómunkával foglalkozó természetes vagy jogi személy, képző- és alkotóművész, szobrász pályázhat, aki vállalja a kiírás feltételeit. Benyújtási határidő: május 2. Részletes információk Bálint Róbert Zoltán előadó-tanácsostól kérhetők a fohatosagihivatal@unitarius.org e-mail-címen, a 0264 593 236-os vagy a 0747 087 901-es telefonszámon.

Sebességmérés
A közlekedésrendészet ma a 121-es úton Szentkatolna, Zabola, Kovászna, Gelence; a 11-es országúton Nyujtód, Lemhény, Bereck, Ojtoz, Kézdivásárhely; a 12-es országúton Szotyor, Oltszem, Málnás, Mikóújfalu, Sepsibükszád és Sepsiszentgyörgy határában méri a gépjárművek sebességét.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Benedek Elek utcai Pro Sana (telefon: 0367 407 567, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen ma a Gábor Áron utcai Ambrózia I. (0267 360 608) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 101
szavazógép
2017-04-11: Közélet - Nagy B. Sándor:

Zöld napok a Református Kollégiumban

A múlt héten tartották a sepsiszentgyörgyi Református Kollégiumban a Zöld napok elnevezésű rendezvénysorozatot, melynek célja a diákok környezettudatos életmódra nevelése.
 
2017-04-12: Magazin - :

Húsvétra várva (Kiállítás a Várnegyed Galériában)

A keresztút stációit ábrázoló fametszetekből és grafikákból, Plugor Sándor és Imets László erdélyi művész munkáiból nyílt kiállítás csütörtökön a Várnegyed Galériában, Húsvétra várva címmel. Plugor Sándor grafikusművész és Imets László fametsző-grafikusművész alkotásait a Németh-Kriza-magángyűjteményből válogatták kizárólag erre a tárlatra.