Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2017. április 12., szerda, Mi, hol, mikor?

Húsvétváró
SEPSISZENTGYÖRGY. Az Árkosi Művelődési Központban (Sepsiszentgyörgy, Olt utca 6. szám) ma 17 órától megnyitják Bálint Zoltán hímestojás-kiállítását. Előtte 14–17 óráig várnak mindenkit tojásírásra. * A sepsiszentgyörgyi Tanulók Palotájában április 10–14. között szervezett csoportokat várnak húsvéti tojásírásra. * A Míves Házban április 10–16. között nagyheti tojásírás: csütörtökig 16–20 óráig, a tojásírás éjszakája pénteken 11 órától szombat hajnali 4 óráig tart.
KÉZDIVÁSÁRHELY. A sportcsarnok előtti téren április 17-én, hétfőn 11–16 óráig: kézműves-tevékenységek, népi gyermekjátékok, hagyományos locsolás, állatsimogató, a helyi óvodások és kisiskolások ünnepi műsora, a Gyöngyvirág Néptáncegyüttes műsora, Kindertojás-keresés, mesemondás, tombola, lovashintózás, groufie-fotózás (csoportos szelfi), vásár, arcfestés, Háromszék 7 csodája.
CSERNÁTON. A Haszmann Pál Múzeumban ma 16 órától nyitott tojásíró műhelyt tartanak, amelyre szeretettel várnak mindenkit bejelentkezés nélkül.
KÉZDISZENTKERESZT. A művelődési házban csütörtökön 18 órától a Kovászna Megyei Művelődési Központ szervezésében megnyitják a Háromszéki írott tojások című kiállítást. Bemutatják Vargyasi Levente és Kakas Zoltán Tojásírástól tojáspatkolásig című dokumentumfilmjét és a Háromszéki írott tojások című gyűjteményes kiadványt. Utána Kakas Zoltán néprajzos vezetésével el lehet sajátítani a hagyományos írott tojások technikáját (a tojást vinni kell).

Színház
VÁROSI SZÍNHÁZ. A kézdivásárhelyi színház ma 19 órától a Martin McDonagh: Vaknyugat (rendező: Daczó Zádor) című előadást játssza.
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi magyar színház 13-án, csütörtökön 19 órától és 14-én, pénteken 19 órától a nagyteremben Ray Cooney Pénz az égből (rendező: Zakariás Zalán) produkciót adja elő.
M STÚDIÓ. A sepsiszentgyörgyi mozgásszínház csütörtökön 19 órától a Jóemberek (rendező-koreográfus: Bezsán Noémi) előadásra várja a nézőket a Háromszék Táncstúdióban.

Zene
* A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Házban ma 20 órától fellép a budapesti Tóth Viktor Tercett.
* A vándorzongora címmel koncertkörúton vesz részt Horia Mihail brassói/bukaresti zongoraművész. Sepsiszentgyörgyi koncertje csütörtökön 19 órakor lesz az Árkosi Kulturális Központ koncerttermében (Bástya-ház, Olt u. 6). Belépő:  45 lej.

Könyvbemutató
A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban csütörtökön 18 órától bemutatják Turóczi Ildikó író, orvos Eszter című könyvét.

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész mozi (Kőrösi Csoma Sándor utca 10. szám, telefon: 0787 526 102) programján: 18.15-től és 18.30-tól Nyuszi suli (német családi animációs film, 79 perc); 20-tól Páncélba zárt szellem (amerikai akcióthriller, 120 perc); 20.15-től Vén rókák (amerikai komédia, 96 perc). ☻ Orange-szerda a Művész moziban: a nézők két mozijegyet kapnak egy áráért. Küldjék el a FILM szócskát sms-ben a 241-es telefonszámra, vagy töltsék le mobilukra az Orange filmapplikációt, és lépjenek be a portál 241-es menüjébe, majd klikkeljenek a filmkód-igénylés opcióra. Bővebb információk az Orange Film honlapján: www.orange.ro/film.

Rádió
MÁRIA RÁDIÓ. A mai élő adás Sepsiszentgyörgyről: 9-től imaszándékok fogadása, 9.15-től fájdalmas rózsafüzér, 12.15-től déli magazin.

Hitvilág
HÚSVÉTI MEDITÁCIÓ A TERMÉSZETBEN címmel lelkigyakorlatot tartanak a segítőnővérek április 21–23. között Csíkszentdomokoson, a Szent Margit Lelkigyakorlatos Házban. A lelkigyakorlat elemei: csendmeditációs gyakorlatok a kápolnában és a természetben, szentmise, csoportos megosztások. A hétvége segítséget nyújt felpörgött, rohanó világunkban megtalálni annak módját és lehetőségét, hogy figyelmünkkel a jelenben éljünk, ami belső szabadságot, életörömet, reményt ad a rezignáltsággal szemben. Jelentkezni Darvas Piroska felelős segítőnővérnél lehet a darvas.piroska@yahoo.com e-mail-címen.

Röviden
IVÓVÍZ. A Közüzemek Rt. tájékoztatja a fogyasztókat, hogy ma 8–17 óráig felfüggeszti az ivóvíz-szolgáltatást Sepsiszentgyörgyön a József Attila utcában a Kós Károly utca és a Budai Nagy Antal utca közötti szakaszon.
INGYENES MÉRÉSEK. Ma délután 15–17 óráig a Gróf Mikó Imre-szobor előtt a Máltai Szeretetszolgálat önkéntesei ingyenes vérnyomás- és vércukorszintmérést végeznek. Minden sepsiszentgyörgyi lakost szeretettel várnak.
INGYENES ÜGYINTÉZÉS. Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének munkatársai ma 16–18 óráig Zágonban a Mikes-Szentkereszty-kastély konferenciatermében, 18–20 óráig Papolcon a kultúrotthonban fogadják az érdeklődőket. Az igénylőknek összeállítják a magyar állampolgársági kérelmüket, segítenek a gyerekek, házasságok és halálesetek anyakönyvezésében, valamint a hadifogságban elvesztett szülők és élettársak után járó kárpótlás kérelmezésében és az útlevél igénylésében is.
CSEREBERE KLUB. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Hobbi Cserebere klubjába ma 16 órától várnak minden szenvedélyes gyűjtőt (bélyeg, képeslap, telefonkártya, kártyanaptár, söralátét, szalvéta stb.).
MOZGÁSMŰVÉSZET. Sepsiszentgyörgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma 19 órától társaságitánc-tanfolyam kezdőknek. Telefon: 0722 233 774. Honlap: www.dancestudio.shp.hu.
TORNA. Az Ida Aerobik mai programja a sepsiszentgyörgyi uszodában: 8 órától aerobik felnőtteknek, 9 órától nyugdíjastorna, 19 órától kondi-aerobik felnőtteknek. Telefon: 0722 243 234.
ASZTALITENISZKLUB. A sepsiszentgyörgyi dollárpiac melletti Topspinben edző irányításával hétfőtől péntekig asztaliteniszklub működik: 16–17 óráig kezdő gyerekeknek, 17–19 óráig haladó gyerekeknek, 19–22 óráig hobbijáték felnőtteknek. Szombaton és vasárnap 12–22 óráig szabad tevékenység. Érdeklődni a 0744 331 777-es telefonon lehet.
JOGI SZOLGÁLAT. Szerkesztőségünkben ma 13–15 óráig Ba­logh Klára jogtanácsos fogadja a jogi tanácsot igénylőket. A szolgáltatás ingyenes.
PONTOSÍTÁS. A székelység története – Kádár Gyula emlékverseny társszervezője a Magyar Erdélyért Egyesület, betűszóval MERT Egyesület.
LOMTALANÍTÁS. A Tega Rt. a háztartásban feleslegessé vált elektromos és elektronikai eszközöket 12–20 óráig ma Kökösben, csütörtökön Bácsteleken gyűjti.

Pályázat
A VALLÁSSZABADSÁG EMLÉKMŰVE. A Magyar Unitárius Egyház pályázatot hirdet a vallásszabadság emlékművének megvalósítására. A pályázat célja az erdélyi országgyűlés 1568. január 13-án, Tordán hozott vallásügyi határozatának, a vallásszabadság törvénye kihirdetésének emléket állító nonfiguratív, kortárs művészeti nyelvezetnek megfelelő köztéri alkotás elkészítése. Olyan művészi alkotómunkával foglalkozó természetes vagy jogi személy, képző- és alkotóművész, szobrász pályázhat, aki vállalja a kiírás feltételeit. Benyújtási határidő: május 2. Részletes információk Bálint Róbert Zoltán előadó-tanácsostól kérhetők a fohatosagihivatal@unitarius.org e-mail-címen, a 0264 593 236-os vagy a 0747 087 901-es telefonszámon.

Sebességmérés
A közlekedésrendészet ma a 121-es úton Szentkatolna, Zabola, Kovászna, Gelence; a 11-es országúton Nyujtód, Lemhény, Bereck, Ojtoz, Kézdivásárhely; a 12-es országúton Szotyor, Oltszem, Málnás, Mikóújfalu, Sepsibükszád és Sepsiszentgyörgy határában méri a gépjárművek sebességét.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Benedek Elek utcai Pro Sana (telefon: 0367 407 567, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen ma a Gábor Áron utcai Ambrózia I. (0267 360 608) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 1943
szavazógép
2017-04-11: Közélet - Nagy B. Sándor:

Zöld napok a Református Kollégiumban

A múlt héten tartották a sepsiszentgyörgyi Református Kollégiumban a Zöld napok elnevezésű rendezvénysorozatot, melynek célja a diákok környezettudatos életmódra nevelése.
 
2017-04-12: Magazin - :

Húsvétra várva (Kiállítás a Várnegyed Galériában)

A keresztút stációit ábrázoló fametszetekből és grafikákból, Plugor Sándor és Imets László erdélyi művész munkáiból nyílt kiállítás csütörtökön a Várnegyed Galériában, Húsvétra várva címmel. Plugor Sándor grafikusművész és Imets László fametsző-grafikusművész alkotásait a Németh-Kriza-magángyűjteményből válogatták kizárólag erre a tárlatra.