Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Kiállítás a Várnegyed GalériábanHúsvétra várva

2017. április 12., szerda, Magazin

A keresztút stációit ábrázoló fametszetekből és grafikákból, Plugor Sándor és Imets László erdélyi művész munkáiból nyílt kiállítás csütörtökön a Várnegyed Galériában, Húsvétra várva címmel. Plugor Sándor grafikusművész és Imets László fametsző-grafikusművész alkotásait a Németh-Kriza-magángyűjteményből válogatták kizárólag erre a tárlatra.

  • XII. Jézus meghal a kereszten (1996) – Plugor Sándor grafikája a Várnegyed ­Galériában látható
    XII. Jézus meghal a kereszten (1996) – Plugor Sándor grafikája a Várnegyed ­Galériában látható

A Várnegyed Galéria kiállítása két Keresztút-sorozatot mutat be: az 1934-ben született Imets László 15 képe, valamint Plugor Sándor (1940–1999) 14 alkotása látható. Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke a megnyitón elmondta: a mai nap ősbemutató, az anyag így egyben Magyarországon még nem volt látható. „Van-e az egyetemes művelődéstörténetben többet ábrázolt jelenet a Passiónál, többet idézett vagy kiadott mű a Bibliánál, erőteljesebb szimbólum, mint a kereszt” – fogalmazott, kiemelve: néhai Plugor Sándor és Imets László erdélyi művész azt tanúsítja, hogy lehetett még a 20. században is hiteles művészetet csinálni. Hozzátette: az autentikus művészet úgy láttat, ahogy maga a bibliai kinyilatkoztatás: szembenéz a világ bonyolultságával – a sötétséggel éppúgy, mint a fénnyel, a megváltottság hiányával épp­úgy, mint a megváltottsággal, a pokollal éppúgy, mint a paradicsommal. „Ez egy keresztény sajátosság. Hiszen az inkarnáció következtében a kereszténység nyitott a világra és az emberi tapasztalat egészére. Nem tudni, hogy hol találjuk meg az elrejtőzött Krisztust” – fogalmazott. Arról beszélt, hogy a témához illik a legegyszerűbb ábrázolás, a fekete-fehér, a grafika vagy a fametszet. „Ez az ábrázolásmód lényegében ragadja meg az Isten titkát” – mondta a szülei – Németh Géza református lelkész és Kriza Judit vegyészmérnök – gyűjteményéből származó művekről szólva. „Nagypéntek szörnyű pokoljárás, és ezt nem szépítik ezek az alkotások, hanem éppen ellenkezőleg, megrendítően megelevenítik nagypéntek poklát” – fogalmazott, hozzátéve: „köszönjük Plugor Sándornak és Imets Lászlónak ezeket a felkavaróan őszinte alkotásokat, mert csak így juthatunk el a vigasztaláshoz, húsvét öröméhez, a feltámadáshoz”.
Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a galéria hagyományosan megrendezett ünnepi kiállításáról szólva kiemelte, hogy a Várnegyed Galéria méltó módon emlékezik meg a feltámadásról, a húsvétról, s jelentős értékközvetítő szerepet vállal. „Hiszen korunkban, amikor kulturális gyökereinket, identitásunkat, a keresztény identitást ezer oldalról tépázzák, akkor különösen hangsúlyossá válik, hogy ilyen ünnepi időszakokban a művészet megerősítő segítségéhez forduljunk” – mondta, hozzátéve, hogy ez a segítség felértékelődik, amikor a határon túli művészvilágból érkezik. Arról a törekvésről beszélt, hogy a magyar nemzeti kulturális kánon minél inkább egészüljön ki a méltatlanul elhallgatott határon túli művészek alkotásaival és életpályájával.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2212
szavazógép
2017-04-12: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Húsvétváró
SEPSISZENTGYÖRGY. Az Árkosi Művelődési Központban (Sepsiszentgyörgy, Olt utca 6. szám) ma 17 órától megnyitják Bálint Zoltán hímestojás-kiállítását. Előtte 14–17 óráig várnak mindenkit tojásírásra. * A sepsiszentgyörgyi Tanulók Palotájában április 10–14. között szervezett csoportokat várnak húsvéti tojásírásra. * A Míves Házban április 10–16. között nagyheti tojásírás: csütörtökig 16–20 óráig, a tojásírás éjszakája pénteken 11 órától szombat hajnali 4 óráig tart.
KÉZDIVÁSÁRHELY. A sportcsarnok előtti téren április 17-én, hétfőn 11–16 óráig: kézműves-tevékenységek, népi gyermekjátékok, hagyományos locsolás, állatsimogató, a helyi óvodások és kisiskolások ünnepi műsora, a Gyöngyvirág Néptáncegyüttes műsora, Kindertojás-keresés, mesemondás, tombola, lovashintózás, groufie-fotózás (csoportos szelfi), vásár, arcfestés, Háromszék 7 csodája.
CSERNÁTON. A Haszmann Pál Múzeumban ma 16 órától nyitott tojásíró műhelyt tartanak, amelyre szeretettel várnak mindenkit bejelentkezés nélkül.
KÉZDISZENTKERESZT. A művelődési házban csütörtökön 18 órától a Kovászna Megyei Művelődési Központ szervezésében megnyitják a Háromszéki írott tojások című kiállítást. Bemutatják Vargyasi Levente és Kakas Zoltán Tojásírástól tojáspatkolásig című dokumentumfilmjét és a Háromszéki írott tojások című gyűjteményes kiadványt. Utána Kakas Zoltán néprajzos vezetésével el lehet sajátítani a hagyományos írott tojások technikáját (a tojást vinni kell).
2017-04-12: Magazin - :

Sci-fi az esőerdőben

Film készül az Őslénypark (Jurassic Park) szerzője, Michael Crichton utolsó, Micro című regényéből, az adaptáció rendezéséről Joachim Ronninggal tárgyal az Amblin Entertainment Stúdió.