Hírlugas

2008. június 17., kedd, Gazdakör
Kedvez az idő a kalászosoknak

A májusi, júniusi csapadék ― ahol nem párosult viharral ― kedvezett az őszi kalászosoknak, szélsőségektől mentes időjárás esetén a tavalyinál lényegesen jobb termés várható idén Magyarországon. A Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke szerint őszi búzát mintegy 1,2 millió hektáron vetettek, s hektáronként 4,6 tonnás hozammal számolnak.

Így országosan ötmillió tonna kerülhet a magtárakba, szemben a statisztikai hivatal adatai szerint tavaly betakarított, megközelítően négymillió tonnával. Őszi árpából mintegy 4,5 tonnás hektáronkénti hozam mellett 800―900 ezer tonnát takaríthatnak be. A szaktárca szerint a tavalyi termés 688 000 tonna volt.

Növekvő termelői árak

Az agrártermékek termelőiár-szintje 2008 áprilisában 32,6 százalékkal haladta meg a 2007. áprilisit ― közölte a magyar Központi Statisztikai Hivatal. A növényi termékek árszínvonala 41,9 százalékkal, az élő állatok és az állati termékeké 20,1 százalékkal nőtt. Az agrártermékek 2008 első négy hónapjában bekövetkezett, az előző év azonos időszakához viszonyított 36,2 százalékos termelőiár-növekedése a növényi termékek árszínvonalának 49,4 százalékos, illetve az élő állatok és állati termékek árainak 19,6 százalékos emelkedéséből adódott. Tavaly áprilisban 7,9 százalékkal nőtt a mezőgazdasági termékek termelőiár-szintje egy év alatt, ezen belül a növényi termékek árszínvonala 14,3 százalékkal, az élő állatoké és állati termékeké 0,4 százalékkal emelkedett. Az agrártermékek termelőiár-szintje tavaly az első négy hónapban 9,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Drágulás

Múlt hét közepén történelmi csúcsra emelkedett a kukorica ára a chicagói terménytőzsdén (CBOT), aminek a következtében más termények ára is nőtt a tengerentúlon, de Európában is jelentősen drágult a búza határidős jegyzése az itt irányadó párizsi piacon. A kukorica árát az az aggodalom repítette rekord szintre, hogy az Egyesült Államokban akár komoly terméskiesést is okozhatnak a jelenlegi nagy esőzések. A kukorica 2009. júliusi jegyzése vékánként (1 véka = 36,35 liter) 7,50 dolláron állt, ilyen magas árat még nem jegyeztek fel a termény esetében. A kukorica drágulására a chicagói terménytőzsdén emelkedett a búza és a szójabab ára is. A tengerentúli drágulásra az Európában irányadó párizsi piacon a novemberi malmi búza tonnánkénti ára 5,2 százalékkal (10,75 euróval) 202,25 euróra emelkedett. Ugyanakkor öt és fél éves csúcsra erősödött a kakaó ára a londoni határidős és származékos piacon (LIFFE). A szeptemberi jegyzésű kakaó ára elérte a tonnánként 1604 fontot, amire 2002 októbere óta nem volt példa. A kakaó árát az elefántcsontparti kakaóbab minőségével és az ottani terméssel kapcsolatos bizonytalanság erősítette. Elefántcsontpart a világ vezető kakaóbab termelője.

Továbbra sincs behozatali vám

Döntést hoztak az Európai Unió tagországai szakértői szinten arról, hogy jövő nyárig meghosszabbítják a gabonaimport-tarifák felfüggesztését. A tagállamok agrárminiszterei tavaly határoztak úgy, hogy a növekvő élelmiszerárak elleni fellépés egyik eszközeként nullára mérséklik a gabonák behozatalának vámját. A most született döntéssel ezt a rendszert terjesztik ki 2009 júniusának végéig ― derül ki az Európai Bizottságtól származó brüsszeli közlésből. Határoztak a szakértők arról is, hogy kiterjesztik azoknak a gabonaféléknek a körét, amelyekre az átmeneti vámmentesség érvényes lesz. A legtöbb gabonaféleség azonban már eddig is a nulla tarifa érvényessége alá esett.

Egyre népszerűbb a szamár

Az egekbe szökő olajárak miatt jelentősen emelkedett a mezőgazdasági munkákban alkalmazott szamarak iránti kereslet Törökországban. Közép-Anatóliában a török földművesek nagy része traktor helyett szamarakkal dolgozik a földeken, mert nem tudják kifizetni a tavaly óta közel 50 százalékkal megemelkedett dízelolaj árát. A fokozódó kereslet következtében a jó teherbírású állatok ára is megugrott: egy év alatt egy szamár ára 26 euróról 180 euróra emelkedett.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 90
szavazógép
2008-06-17: Gazdakör - Incze Péter:

Változtatást ígérnek (Támogatás az állattenyésztésben)

A mezőgazdasági miniszter a szakmai egyesületekkel folytatott tárgyalás eredményeként változtat a három tehén (vagy hat hónapnál idősebb borjú) után járó támogatáson. Egyelőre ez még nem jelent meg a Hivatalos Közlönyben, de a szakminisztérium honlapján olvasható az a sajtónyilatkozat, miszerint a 2008. január 31-i állatlétszámot, és nem a 2007. január 31-it veszik alapul. Ugyanakkor a leadási határidőt is meghosszabbítanák, szarvasmarhák esetében július 15-ig, a juhok és kecskék esetében június 30-ig.
2008-06-17: Világfigyelő - x:

Ötvenkét óra — a Nagy Imre-per

Hétfőtől vasárnapig játszották le Budapesten a Centrális Galériában a Nagy Imre-per teljes, ötvenkét órás hanganyagát. Az érdeklődők először ismerhették meg a népbírósági koncepciós eljárás minden részletét; a hanganyagot a per ötvenedik évfordulóján tették közzé, pontosan azokon a napokon és ugyanabban az időbeosztásban, ahogy az fél évszázada megtörtént.