Pályázatokat nyert a román színház

2017. július 1., szombat, Színház az egész világ

A sepsiszentgyörgyi Andrei Mureșanu Színház és a Spraiț Egyesület két fontos projektet indított útjára a színház előterében tartott sajtótájékoztatón: a D-Butan-T Országos Színházi Fesztivál második kiadását, illetve a Rá, az oroszlán című musical turnéját. Mindkét eseményt a román Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósítják meg a következő évadban.
 

 

Anna Maria Popa, a színház igazgatónője, Andreea Chiricescu, a színház művészeti tanácsadója, valamint Cătălin Lazăr, a Kovászna Megyei Ifjúsági és Sportigazgatóság képviselője beszélt a tervezett rendezvények céljáról, lebonyolításuk körülményeiről, majd a színház általános műsorpolitikájáról, a fiatalok nevelésének fontosságáról is szó esett.
A D-Butan-T Fesztivált, amelynek célja a kezdő színházi alkotók felkarolása, október 30.–november 4. között szervezik meg, és a fiatal rendezőkre fókuszál, akiknek továbbképzési lehetőséget biztosít a színház a fesztivál zsűrijébe meghívott szakemberek műhelyfoglalkozásai által, az első helyezett idén is együttműködési lehetőséget nyer a szervező teátrummal. A Spraiț Egyesülettel és a Kovászna Megyei Ifjúsági és Sportigazgatósággal partnerségben szervezendő fesztivál egyik legfontosabb célja becsalogatni és hosszú távon is színházlátogatóvá nevelni a fiatalokat, ezért főként nekik szóló előadásokat válogatnak be a programba, a helyek felét a 14–20 év közöttieknek tartják fenn.
A Rá, az oroszlán című első eredeti román off broadway musicalt szeptember 20.–november 12. között tíz városban mutatják be az országban, többnyire olyan településeken, ahol a közönségnek kevesebb hozzáférése van zenés előadásokhoz, és ezeken a vendégjátékokon is fenntartják a helyek felét a 14–35 év közötti fiatalok számára. Örömmel jegyezték meg, hogy néhány városban már beteltek a helyek a meghirdetett vendégjátékra.
A fesztivált 70 ezer lejjel, a turnét 40 ezer lejnél valamivel több pénzzel támogatja a Nemzeti Kulturális Alap, és mindkét rendezvény során minden előadás ingyenes lesz a közönség számára. A fesztivál partnerei közül a Művész mozit és a Litera Könyvkiadót emelte ki az igazgatónő: a mozi termei felajánlásával és fiatal filmrendezők alkotásai vetítésével, a kiadó díjakkal és mobil könyvesbolttal járul hozzá a rendezvény sikeréhez. A korábbi kiadáshoz hasonlóan a kávéért verssel, a borért pedig énekkel fizethetnek a résztvevők. A szervezők hosszú távú tervei között az is szerepel, hogy nemzetközivé tegyék a fesztivált.
 

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 982
szavazógép
2017-07-01: Színház az egész világ - Csinta Samu:

Az élet dalba sűrített történetei (Beszélgetés Szabó Tibor színművésszel)

Dalok szegélyezte világ körüli útra invitálta nézőit a Szent György Napok rendezvénysorozata keretében a Tamási Áron Színház egykori színésze, Szabó Tibor. A közel tíz esztendeje Szombathelyen élő művészt azonban a vendéglátástól Claudius császárig terjedő életének körbeutazására is rábírtuk.
 
2017-07-01: Nemzet-nemzetiség - :

Sever Ioan Miu: Mit akarnak valójában a romániai magyarok

Amikor Dragnea meg akart egyezni az RMDSZ-szel, egyes románok megijedtek, hogy a magyarok el akarják lopni tőlünk Erdélyt. De hogyan is néztek ki ezek a követelések – román szemmel? Az RMDSZ nemrég kihasználta a Szociáldemokrata Párt (SZDP) szorult helyzetét (a saját kormánya ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt), hogy egy sor kéréssel álljon elé abban a reményben, hogy az SZDP-sek teljesíteni fogják kívánságaikat az indítvány megszavazásáért cserébe. Sikertelenül. Dragnea enélkül is győzött. Mint várható volt, azon kommentárok mellett, hogy testvér, mekkora nagy kurva ez az UDeMeRájka, az interneten megjelentek a „meghalunk, harcolunk, Erdélyt megvédjük!” típusú reakciók is. Ehhez a politikusok is hozzáadták a magukét a Népi Mozgalom Pártjától és az SZDP-s nacionalistáktól egészen Iohannisig, aki fontosnak tartotta szóba hozni a senki által fel sem vetett autonómiát.