Ablakmosóból szeszes ital

2007. július 4., szerda, Világfigyelő

Szeszhamisításra és -forgalmazásra szakosodott és egy budapesti áfacsalásra specializálódott bűnözői csoportot sikerült felszámolnia a Vám- és Pénzügyőrség (VPOP) munkatársainak az elmúlt napokban. Az ügyek részleteiről Mózs Elek főigazgató beszélt hétfőn Budapesten újságíróknak.

A a Dunától keletre eső, valamennyi régióra kiterjedő nyomozás adatai szerint az illegális szeszgyártók 1,6 milliárd forint adóhiányt okoztak azzal, hogy egy Nógrád megyei vállalkozásból mintegy 600 000 liter tömény ablakmosó koncentrátumot vásároltak, és ebből szűréssel és ízesítéssel fogyasztásra kiszerelt szeszes italt készítettek. Lefoglaltak 3000 liter alapanyagot, 5000 liter visszaalakított, aromával bekevert szeszes italt, valamint 10 000 liter cukorcefrét.

A bűnözői csoportok 2006 májusától folytatták tevékenységüket. Az akció során 13 magyar állampolgárt hallgattak ki gyanúsítottként, akik közül hetet őrizetbe vettek.

A főigazgató beszámolója szerint egy másik ― budapesti ― akcióban áfacsalásra specializálódott külföldi ― kínai, izraeli, iráni ― személyekből álló bűnözői csoportot számoltak fel. A bűnözők 300 millió forintnyi áfát csaltak el. Egy Magyarországon működő cég részére importáltak távol-keleti gyermekjátékokat, amelyeket itt vámkezeltek és értékesítettek, de áfát nem fizettek utánuk. Az akció során nagy összegű készpénzt, valamint két raktár és három üzlet teljes árukészletét foglalták le a vámosok. A bűnözői csoport négy tagját őrizetbe vették.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4382
szavazógép
2007-07-04: Világfigyelő - x:

Félmillió euró egy könyvért

Rekordárat ért el a Sotheby’s aukciós ház párizsi árverésén Charles Baudelaire (1821―1867) A romlás virágai című műve 1857-es első kiadásának egyik példánya, amelyet a francia költő Eugene Delacroix-nak, a nagy festőnek szóló, ,,örök barátságát" hangsúlyozó ajánlással látott el: a ritka könyvek szerda esti licitálásakor 510 000 euróért kelt el.
2007-07-04: Világfigyelő - x:

Magyar üvegbeton

Egy multinacionális cementgyártó vállalat tenné rá a kezét Losonczi Áron találmányára, sőt, a csongrádi üvegbeton folyamatban lévő szabadalomvédelmi eljárását is megtámadta.