Magyar üvegbeton

2007. július 4., szerda, Világfigyelő
Egy multinacionális cementgyártó vállalat tenné rá a kezét Losonczi Áron találmányára, sőt, a csongrádi üvegbeton folyamatban lévő szabadalomvédelmi eljárását is megtámadta.

A feltaláló és a vállalat tavaly már majdnem megállapodást kötött a Litracon nagyipari gyártásáról, de a cég az utolsó pillanatban visszalépett, majd önállóan elkezdte gyártani az üvegbetont. Losonczi Áronnak, a Litracon feltalálójának még évekig elhúzódó peres eljárásban kell bizonyítania, hogy valóban az övé a speciális fényáteresztő anyag előállításának ötlete.

A Litracon-t a Time magazin 2004-ben az év egyik legjelentősebb találmányának minősítette. A feltaláló, Losonczi Áron okleveles építészmérnök a fényáteresztő betont az anyag angol kifejezésének — Light Transmitting Concrete — rövidítése nyomán nevezte el.

A Litracon lényege, hogy a betonba üvegszálat kevernek, amely így átlátszóvá válik, de szilárdságából semmit sem veszít; fizikai paraméterei szinte megegyeznek a sima betonéval. Az üvegbeton az építőiparban, a szerkezetépítésben, a bútoriparban és a belsőépítészetben egyaránt alkalmazható, mivel dekorációs célnak is megfelel.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4381
szavazógép
2007-07-04: Világfigyelő - x:

Ablakmosóból szeszes ital

Szeszhamisításra és -forgalmazásra szakosodott és egy budapesti áfacsalásra specializálódott bűnözői csoportot sikerült felszámolnia a Vám- és Pénzügyőrség (VPOP) munkatársainak az elmúlt napokban. Az ügyek részleteiről Mózs Elek főigazgató beszélt hétfőn Budapesten újságíróknak.
2007-07-04: Riport - B. Kovács András:

Csőd felé tartanak-e? (Közbirtokosságok)

Albert Levente felvétele
Szemléletváltásra van szükség a közbirtokossági tagok körében, hogy e tulajdonforma hatékonyabban működhessék — derül ki az alábbi beszélgetésből, amit egy eredeti emberrel, Egyed Csaba erdőmérnökkel folytatott a riporter.