Két év késéssel készül el a kőröspataki tó

2008. június 19., csütörtök, Közélet

Gőzerővel folyik a sepsikőröspataki bánya helyére tervezett mesterséges tó kialakítása. Jelenleg harminc-negyven autó szállítja a földet a katlanba, és dolgoznak a csatornákon is, melyek a vízcserét biztosítják majd. Tartán László vállalkozó a Háromszék érdeklődésére elmondta: a határidőből ugyan kifutottak, ám ez elsősorban a kormánytól kiutalt pénzen múlt, hiszen jóval nagyobb összegre lett volna szükség, mint amennyit a kabinet a célra szánt. Eddig mintegy 12—17 millió lejt kaptak évente, gyakran decemberben utaltak ki pénzt, a valós szükséglet azonban a 30—40 millió lejt is megközelíti.

A tervek szerint azonban — ha a kormány biztosítja a kellő finanszírozást — körülbelül két év múlva elkészül a 27 hektáros mesterséges tó, amely szabadidőközpontként működne majd, környékét parkosítanák. ,,Addig halad a munka, amíg van pénz" — mondta Tartán. Gondok akkor adódnak, amikor a központi költségvetésből nem tudják a kellő anyagi fedezetet biztosítani. A sepsikőröspataki mesterséges tó létrehozása a kabinet által finanszírozott bányarehabilitációs programban szerepel, költségeit így a központi büdzséből fedezik.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 726
szavazógép
2008-06-19: Közélet - Fekete Réka:

Iskolaépületeket vásárol az állam (Négy háromszéki településen)

A korábbi kormányhatározathoz képest, melyben három háromszéki óvoda-, illetve iskolaépület szerepelt az állami költségvetésből megvásárolható, egykori tulajdonosaiknak visszaszolgáltatott ingatlanok között, a napokban jóváhagyott rendelkezés szerint a kőröspataki, nagyajtai és kisbaconi mellett a baróti önkormányzat is pénzt kap iskolavásárra.
2008-06-19: Közélet - Iochom István:

Fő célja a földtulajdonjog tisztázása (Beszélgetés Balogh Tiborral, Kézdiszentlélek új polgármesterével)

A Perkő alatti nagyközség a változásra szavazott, és nagy többséggel a függetlenként induló Balogh Tibort választotta meg a második fordulóban Kézdiszentlélek polgármesterének. A rendszerváltás óta ő a legfiatalabb községvezető.