Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Beszélgetés Balogh Tiborral, Kézdiszentlélek új polgármesterévelFő célja a földtulajdonjog tisztázása

2008. június 19., csütörtök, Közélet

A Perkő alatti nagyközség a változásra szavazott, és nagy többséggel a függetlenként induló Balogh Tibort választotta meg a második fordulóban Kézdiszentlélek polgármesterének. A rendszerváltás óta ő a legfiatalabb községvezető.

— Először is arra kérjük, mutatkozzék be olvasóinknak.

— Kézdivásárhelyen születtem 1969. augusztus 13-án. Általános iskolai tanulmányaimat Kézdiszentléleken végeztem, majd a mostani Bod Péter Tanítóképző épületében működő erdészeti és fakitermelési iskolában végeztem 1987-ben. Katonai szolgálatom teljesítése után, 1990 és 2004 között a megyei területrendezési hivatal alkalmazottja voltam. 2005-től kataszteri szakemberként a kézdiszentléleki községházán dolgoztam. 1991-ben nősültem, ikerlányaim vannak, a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum kilencedik osztályát fejezték be.

— Miért és mikor döntött arról, hogy megpályázza a polgármesteri tisztséget?

— Elég rövid idő állt rendelkezésemre, hogy meghozzam a döntésemet, és független jelöltként pályázzam meg a polgármesteri széket. A szakmámból kifolyólag azt tapasztaltam, hogy Kézdiszentléleknek olyan vezetőre van szüksége, aki a végére tud járni a tulajdonjog visszaállításának. Kataszteres szakemberként úgy éreztem, nem kaptam meg a kellő támogatást a leköszönő vezetőségtől. Képesnek érzem magam erre a feladatra. Fő célom, hogy minél több pénz jusson a községnek. Még sok a tennivaló, van munka bőven.

— Hogyan látja a tizennyolc éve zajló földviszály megoldását?

— Sajnos, 1990 óta sem oldódott meg a földviszály Kézdivásárhely és Kézdiszentlélek között. 1968-ban százhektáros szentléleki terület úgy került át a céhes város tulajdonába, hogy a két akkori téeszvezetőség aláírt egy jegyzőkönyvet, ennél több nem történt. Először nekünk itt, a házunk táján kellett volna tisztáznunk a dolgokat, de egy helyben topogtunk. Olyan eseteket ismerek, amikor nem illetett meg a föld valakiket, de kimérték nekik. Egyszer a területek tulajdonjogát kell tisztáznunk, és annak függvényében kapnunk tiszta képet arról, mekkora területre lenne szükségünk ahhoz, hogy a földtörvényeket ki tudjuk vitelezni. Nem mondunk le a százhektáros területről, és megpróbálunk a burgonyakísérleti állomástól is valamekkora területet visszaszerezni a megye új vezetőségének a segítségével. Hangsúlyozom, először nekünk kell itthon tiszta vizet öntenünk a pohárba. Népszerűtlen intézkedés lesz, de aki nem jogosult a földre, attól vissza fogjuk venni.

— Gondolt-e változtatásra a községháza szerkezeti felépítésében?

— Lényegében nem, úgy látom, rendelkezünk a szükséges személyzettel ahhoz, hogy megfelelően működjék a polgármesteri hivatal. A mezőgazdasági irodában lenne szükségünk még két szakemberre. Ősztől az az elképzelésem, hogy egy három-négy tagú bizottság kimondottan csak a földtulajdonjog tisztázásával foglalkozna. Más alkalmazottra nincs egyelőre szükségünk, ismerem a kollégáimat, megbízom a szakértelmükben.

— Felmerült Kézdikővár és Kézdiszárazpatak önállósulása. Támogatja-e ezt a törekvésüket?

— Fel kell mérnünk azt, hogy mi az előnyös megoldás: a leválás vagy a mai állapot. Ha önállóan megélnek, nem fogjuk akadályozni az önállósulásukat, hiszen nálunk semmi nem változik, nekünk a két település nélkül is megmarad a háromezren felüli lakosságunk. Azt kell felülbírálni, hogy mi ebből a lakosság hátránya vagy előnye az EU-s pályázatok esetében.

— Felmerült-e már, hogy ki lesz a község új alpolgármestere?

— Felmerült. Jelen pillanatban, aki vállalná is a tisztséget, az RMDSZ színeiben tanácsi mandátumot szerzett Baróthi Balázs. Már volt négy éven keresztül alpolgármester. Én őt látnám a legalkalmasabbnak erre a tisztségre, akivel jól együtt is tudnék dolgozni.

— Idei falunapok?

— Sajnos, idén augusztus 20. szerdai napra esik, ezért nem szervezhetjük a falunapokat hét közepére. Szent István napján a Perkőn mindenképpen megtartjuk a búcsút, esetleg estére meghívunk egy együttest. A falunapokról és annak programjáról a hamarosan beiktatásra kerülő önkormányzattal közösen fogunk dönteni.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?








eredmények
szavazatok száma 1129
szavazógép
2008-06-19: Közélet - Farcádi Botond:

Két év késéssel készül el a kőröspataki tó

Gőzerővel folyik a sepsikőröspataki bánya helyére tervezett mesterséges tó kialakítása. Jelenleg harminc-negyven autó szállítja a földet a katlanba, és dolgoznak a csatornákon is, melyek a vízcserét biztosítják majd. Tartán László vállalkozó a Háromszék érdeklődésére elmondta: a határidőből ugyan kifutottak, ám ez elsősorban a kormánytól kiutalt pénzen múlt, hiszen jóval nagyobb összegre lett volna szükség, mint amennyit a kabinet a célra szánt. Eddig mintegy 12—17 millió lejt kaptak évente, gyakran decemberben utaltak ki pénzt, a valós szükséglet azonban a 30—40 millió lejt is megközelíti.
2008-06-19: Máról holnapra - Simó Erzsébet:

Együtt a liberálisokkal — balra?

Az RMDSZ legmegbízhatóbb partnerként értékeli a liberális pártot, amin végül is nincs mit csodálkoznunk, hisz közel négy éve együtt vezetik az országot, s már másfél évnél is több, hogy osztoznak a kisebbségi kormányzás nehézségein, esetleges örömein.