Választások után

2008. június 20., péntek, Nyílttér

Túl vagyunk az önkormányzati választásokon, és első látásra valóban úgy tűnik, hogy az RMDSZ jó eredményt ért el, hiszen a magyarság 85 százaléka a tulipánra szavazott. A számok tükrében ez a győzelem már nem is győzelem, hiszen híveik fele annyian sem voltak, mint 1990-ben.

Már kétséges a parlamenti küszöb elérése, ezért is zúdult az MPP-re a nagyon éles kritika, hiszen úgymond közel kilencvenezer voksot vitt el. Azaz nem az RMDSZ hibás a tizennyolc évi eredménytelen politizálás okozta kiábrándulásért! Lássuk csak, mit akartunk a kommunizmus bukásakor: Székelyföld autonómiáját, kisebbségi törvényt, állami magyar egyetemet, magyar nyelvhasználatot, egyházi ingatlanjaink visszaszolgáltatását, hogy csak a legfontosabbakat soroljam. És mit kaptunk: magas munkanélküliséget, alacsony életszínvonalat a többségében még mindig román intézményvezetők által irányított tömbmagyarságban, szaporodó magyarverést a szórványban. Ezek után mit várhatunk ugyanazoktól, esetleg más szerepben? Talán helyi szinten fogják mindazt megoldani, amit a parlamentben nem sikerült? Akik nemtelen eszközöket is bevetettek a kampányban, mert a cél szentesíti ezeket? De mi a cél? Félre kell tenni minden személyeskedő vitát, és nagyobb képességet kell mutatni az együttműködésre; az RMDSZ fogadja el, hogy egyeduralmának vége, és a kisebb párttal karöltve munkálkodjék az ígéretek megvalósításán, mert a széthúzás hosszabb távon végzetes lehet az erdélyi magyarság számára.

KOVÁCS GYULA, Sepsiszentgyörgy

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1511
szavazógép
2008-06-20: Kitekintő - Sylvester Lajos:

Az épülő Rodostó (Újabb trákiai portyán)

Rodostói épülő sugárút
Tekirdag (nekünk, magyaroknak: Rodostó) hatalmas építkezések színhelye. Itt egyszerre épül a négysávos sugárút, amelyet két oldalán piskótaköves, széles járda kísér, ezt füves-virágos, téglavörös színű sávval elválasztott kerékpárút követ, s ez után sorjáznak kilométereken át az ugyancsak frissen épített, modern tömbházak.
2008-06-20: Nyílttér - x:

Sepsiszentgyörgy szavazott

Távolmaradásával, bizalmatlanságával. Egyetemes világnyelven. Hogy mindenki érthesse szavát, akaratát. Ne tudja azt senki félremagyarázni, mindenki végre megérthesse, nem akar ő többé hatalomharcok közkatonája, zsoldosa, s egyben áldozata is lenni.