Építő együttműködést akar az MPP

2008. június 20., péntek, Közélet

Az MPP egyelőre nem elemezte részletesen a választások eredményeit, most elsősorban a helyi és megyei tárgyalásokra összpontosítanak — jelentették ki tegnapi sajtótájékoztatójukon. Az egyezkedésnél maximumról indulnak, a tanácsban megszerzett többség alapján Sepsiszentgyörgyön kérik mind a két alpolgármesteri tisztséget, de hajlandóak az alkura, ha megkapják az egyik megyei alelnöki funkciót — nyilatkozta Bálint József sepsiszentgyörgyi elnök.

,,Az MPP nem tízpontos programról, hanem az átfogó városvezetésről akar tárgyalni. A választók a mi programunknak szavaztak nagyobb bizalmat, és hajlandóak vagyunk együtt dolgozni a város érdekében" — jelentette ki Kovács István, a városi MPP-frakció megbízott vezetője. Leszögezte, az építő együttműködésre hajlandóak, de visszásnak találják, hogy a polgármester ,,cseresznyézget" alpolgármester-jelöltjeik között, és nem találja elfogadhatónak Gazda Zoltánt.

További jelöltjeik is vannak a tisztségre, Kovács István Bálint Józsefet, Pethő Istvánt és Bereczki Kingát említette, és leszögezte, fenntartják a jogot, hogy ezekben a kérdésekben ők döntsenek. Telefonon egyeztetett már Antal Árpáddal, pénteken délután ülnek le tárgyalni a sepsiszentgyörgyi önkormányzati együttműködésről. Tárgyaltak Tamás Sándor megyeitanács-elnökkel is, a megyei együttműködésről szintén pénteken egyeztetnének.

Kovács István a választások eredményeit értékelve elmondta, összességében úgy érzi, a demokrácia győzött, a választás szabadságát megteremtették, de hosszú időre lesz szükség, hogy valósággá váljon, és a polgárok éljenek is a lehetőséggel. ,,Szomorúan tapasztalom, hogy az elmúlt tizennyolc év RMDSZ-es politizálása annyira hiteltelenítette a politikai osztályt, hogy íme, nem sikerült felráznunk a választókat, és a választás szabadsága sem tudta mozgósítani őket" — fejtette ki. Dávid és Góliát harca volt a választási küzdelem, de elindult egy folyamat, amely az erdélyi magyar közélet egészségessé válásához járul hozzá — vélekedett. Az MPP-re leadott szavazatok nem vesztek el, ott lesznek a döntéshozatalban, és képviselik azokat az értékeket, amelyekért rájuk voksoltak — ígérte.

Csinta Samu megköszönte a szentgyörgyieknek ,,azt a nem kevés támogatószavazatot", amelyet kapott. Sepsiszentgyörgyön marad, ,,ezt a kanyart hosszú távú kanyarnak" szánja, az MPP helyi és nem csak helyi szervezetében szeretne olyan munkát végezni, amely szakmai becsvágyát is kielégíti. A Háromszék kérdésére elmondta, személyes véleménye szerint az MPP-nek még az őszi parlamenti választások előtt meg kell tartania alakuló, tisztújító kongresszusát. Kovács István is úgy véli, nemcsak helyi, de országos szinten is elemezni kell a választások eredményeit, és a szerzett tapasztalatokat fel kell használni a pártépítésben.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1502
szavazógép
2008-06-20: Közélet - Kisgyörgy Zoltán:

Betonelemgyár Kökös határában

Szaporodnak Kökös határában az üzemek, lerakatok. Létrejöttük Brassó közelségének tudható be. Hathektáros területen építette fel a térség egyik legnagyobb térkő- és betonelemgyárát, a magyar—román, budapesti—gyergyóremetei székhelyű vállalkozás.
2008-06-20: Közélet - Váry O. Péter:

Albert Álmos hagyatkozik

Sepsiszentgyörgy polgármestereként tegnap utolsó sajtótájékoztatóját tartotta Albert Álmos. Újságírói kérdésre válaszolva — mit hagyatkozik az utána következőknek, polgármesternek és önkormányzatnak — kifejtette: ,,a táblát letörölni, és mindent a nulláról kezdeni nem szabad". Utalt ezzel a megkezdett fejlesztési munkálatokra, melyek közül az Erzsébet-park és a Mihai Viteazul tér átalakítását, Kilyén és Szotyor vízhálózatának elkészítését, Sepsiszentgyörgyön a 15 kilométernyi víz- és csatornarendszer ki-, illetve újraépítését, Sugásfürdő fejlesztését, az Olt völgyének rendbetételét, hasznosíthatóvá tételét emelte ki.