Összehívják a székelyföldi önkormányzati vezetőket

2008. június 21., szombat, Közélet

Jövő hét elején elküldik a meghívókat a székelyföldi megyeitanács-elnököknek, alelnököknek, a városok polgármestereinek, és bíznak benne, 10—15 nap alatt sikerül összehívni azt a találkozót, amelynek célja létrehozni a székelyföldi politikai testületet — jelentette ki tegnap Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere Tamás Sándor megyeitanács-elnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján.

A székelyföldi politikai testület feladata lesz kiépíteni a régió intézményrendszerét. Tamás Sándor hozzáfűzte: hiszik, hogy az autonómia kivívása nemcsak abból áll, hogy benyújtanak egy megfelelő törvénytervezetet a parlamentbe, és várják, hogy megjelenjék a Hivatalos Közlönyben.

,,Az autonómia kivívásának lényeges oldala az egységes Székelyföld megteremtése érdekében új alapokra helyezni a kapcsolatot Hargita megyével" — szögezte le Tamás Sándor. Kifejtette: előbb a szomszéd megyével kívánják szorosabbra fűzni az együttműködést, közös projekteket keresnek, és közös tanácsülés megtartásáról is gondolkodnak, majd ha ez működik, igyekeznek bevonni Maros megyét is. A közeljövőben megalakuló székelyföldi politikai testületnek azonban a Maros megyei önkormányzat, illetve az ottani városok polgármesterei, alpolgármesterei is tagjai lesznek — pontosított Antal Árpád, de azt is leszögezte, minden magyar vezetőt meghívnak, függetlenül attól, hogy RMDSZ-es vagy MPP-s színekben győzött a választásokon.

Tegnap, beiktatásuk után néhány órával elismételték: két évvel ezelőtt, közösen döntöttek arról, megpróbálkoznak az önkormányzati munkával, úgy értékelték, itthon többet tudnak tenni a sepsiszentgyörgyiekért, háromszékiekért, kamatoztatni tudják bukaresti tapasztalataikat, és működtetni kiépített kapcsolatrendszerüket. Tamás Sándor leszögezte, a megyei önkormányzat döntései politikai színezettől függetlenek lesznek, azokat a településeket támogatják, amelyeknek jó elképzeléseik, programjaik vannak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1883
szavazógép
2008-06-21: Közélet - Fekete Réka:

Gondtalan hét a Csipkésben

Itt puhák a párnák, kényelmesek az ágyak, finomak az ételek — mutatja be néhány tizenéves srác a Csipkést, ahol egy hétig a Kovászna Megyei Vöröskereszt támogatásával és önkénteseinek irányításával táboroznak. Ennél jobb már nem is lehetne — teszik hozzá, ami esetükben azért igaz, mert mindannyian nehéz anyagi helyzetű családokból érkeztek Zabolára. A tizennyolcadik ingyenes vöröskeresztes táborban vasárnapig hetvenöten élvezik az otthoninál gondtalanabb napokat.
2008-06-21: Közélet - Farcádi Botond:

Tamás Sándor letette az esküt

Elnökváltás koccintással
,,Ígérem, partner leszek abban, hogy jól működő önkormányzatunk, intézményeink legyenek megyénkben" — mondta Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács frissen megválasztott elnöke a tegnapi eskütétel után. Az ünnepélyes beiktatáson jelen volt többek között Markó Béla RMDSZ-elnök, György Ervin prefektus, Ördög Loránd törvényszéki elnök.