Tamás Sándor letette az esküt

2008. június 21., szombat, Közélet

Elnökváltás koccintással

,,Ígérem, partner leszek abban, hogy jól működő önkormányzatunk, intézményeink legyenek megyénkben" — mondta Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács frissen megválasztott elnöke a tegnapi eskütétel után. Az ünnepélyes beiktatáson jelen volt többek között Markó Béla RMDSZ-elnök, György Ervin prefektus, Ördög Loránd törvényszéki elnök.

Az eskütétel után Tamás Sándor megköszönte mindazoknak, akik bíztak benne, és elmondta: nagy teherbírású, pragmatikus, korrekt emberekkel szeretne együtt dolgozni a megye fejlesztése érdekében. Markó Béla megtiszteltetésnek nevezte, hogy az elsők között szólíthatja ,,elnök úrnak" Tamás Sándort, és gratulált neki. Mint mondta, a frissen beiktatott elnök sokszor hallja majd ezt a megszólítást, és azt kívánja, helyesen értelmezze majd tartalmát, hiszen a felelősség egyénileg terheli, ám a munkát másokkal közösen kell elvégezni. ,,Márpedig van dolgunk, van, amit tennünk — tette hozzá —, hiszen az a cél, hogy felemeljük a közösséget, európai életfeltételeket biztosítsunk számára." A decentralizáció egyik fontos szakaszának nevezte, hogy a megyei tanácsok elnökeit névre szóló szavazás útján választották meg. Céljaink eléréséhez fontos, hogy régióink nagyobb hatalmat kapjanak — fűzte hozzá.

A ceremónia utáni sajtótájékoztatóján a szövetségi elnök hangsúlyozta: az RMDSZ jó eredményeket ért el az önkormányzati választásokon, minden esély megvan arra, hogy ősszel is bejutnak a parlamentbe. A Magyar Polgári Párttal való párbeszédről Markó elmondta: elsősorban az MPP választóival szeretnének tárgyalni, mindazokkal, akik valamiért elfordultak a szövetségtől. Szerinte nincs két egyenlő súlyú párt, amely polarizálná az erdélyi magyarság politikai életét, éppen ezért meghívják az MPP politikusait, csatlakozzanak az RMDSZ-hez, hiszen ez a legjobb megoldás jelenleg. Mint mondta, megvárják, hogy az MPP-ben is tisztázódjanak le a dolgok, hiszen a választások után önkritikát kell megfogalmazniuk. ,,Figyelünk arra, ha közeledni akarnak felénk, és nyitottak vagyunk" — hangsúlyozta.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 195
szavazógép
2008-06-21: Közélet - Farkas Réka:

Összehívják a székelyföldi önkormányzati vezetőket

Jövő hét elején elküldik a meghívókat a székelyföldi megyeitanács-elnököknek, alelnököknek, a városok polgármestereinek, és bíznak benne, 10—15 nap alatt sikerül összehívni azt a találkozót, amelynek célja létrehozni a székelyföldi politikai testületet — jelentette ki tegnap Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere Tamás Sándor megyeitanács-elnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján.
2008-06-21: Közélet - Váry O. Péter:

Visszalépésekkel, alpolgármesterek nélkül (Megalakult Sepsiszentgyörgy új önkormányzata)

Az első politikai csatározással zárult a sepsiszentgyörgyi önkormányzat tegnapi alakuló ülése, az RMDSZ nyolc képviselője mellett szavazott a három román szövetségbeli és a független román tanácstag is. Az alakuló ülést hatalmas érdeklődés övezte, számtalan vezető politikus és tisztségviselő mellett Mădălin Guruianu független képviselő jó néhány ,,drukkere" is a városháza tanácstermében tartózkodott.