Vissza nem térítendő támogatások gyümölcsösökre

2017. augusztus 1., kedd, Gazdakör

Uniós alapok igényelhetők gyümölcsösök létesítésére, meglévők újratelepítésére. A finanszírozást az Országos Vidékfejlesztési Terven keresztül, a 4.1-es, Befektetések a gyümölcsösökbe című alintézkedésen át biztosítják.


A támogatás célja a gyümölcsösök versenyképességének növelése gépek, felszerelések biztosításával, feldolgozóegységek létesítése, meglévők bővítése, új gyümölcsösök létesítése, meglévők újratelepítése, bővítése. Az új vagy újratelepített gyümölcsös legalább 3000 euró SO-értékű kell hogy legyen.
A következőkre kérhető a támogatás: alma, körte, szilva, birs, cseresznye, meggy, nektarin, dió, mandula, mogyoró, gesztenye, fekete, piros és fehér ribizli, egres, málna, áfonya, szeder, eper, homoktövis.
A kérvényezőnek kell bizonyítania, hogy az utóbbi három évben az átlagos évi profitja nem haladja meg a kért támogatás négyszeresét.
A támogatást igényelhetik kis farmok – 50 százalékos önrész mellett. 100 000 euróig finanszírozást kérhetnek egyszerű beszerzésekre, 300 000 euróig termeléshez szükséges gépek, felszerelések beszerzésére, újratelepítésre, 450 000 euróig olyan befektetésekre, amelyekkel integráltan élelmiszeripari termék állítható elő a farmon.
A közepes méretű farmok önrésze is 50 százalék. Finanszírozást kérhetnek 200 000 euró értékben egyszerű beszerzésekre, 600 000 euróig termeléshez szükséges gépek, felszerelések beszerzésére, újratelepítésre, 900 000 euró olyan befektetésekre, amelyekkel integráltan élelmiszeripari termék állítható elő a farmon.
A szaporító-, illetve ültetőanyag előállítását az elszámolható kiadások 50 százalékával támogatják.
Nagy farmok esetében a fentebb felsorolt befektetések 250 000, 750 000, 1 050 000 euró értékben támogathatók, 50 százalékos önrész mellett.
A gazdák egyesületi formái is igényelhetnek támogatást, ugyancsak 50-os önrész mellett. A fenti befektetésekre 350 000, 600 000, 750 000, illetve 1 050 000 eurót kérhetnek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 293
szavazógép
2017-08-01: Riport - Fekete Réka:

Kóborban találkoztak a reformátusok (Élet a szórványban /1./)

Amikor a háromszéki ember Olthévíznél letér a Brassót Segesvárral összekötő főútról, és a Hortobágy-völgybe vezető dombok között kanyarog, egy kicsit otthon, egy kicsit pedig idegenben érzi magát. Otthonosságot az Olt kölcsönöz, de a parlagon maradt földek, az alsókománai, királyhalmi, szásztyúkosi idegen szó és az elhanyagolt falukép mégsem válik a sajátjává. Csak akkor érezni, hogy azért még Székelyföld déli peremén járunk, amikor a kóbori utcán az első idős ember reánk köszön: Békesség Istentől! A szomszéd megye legkisebb önálló református egyházközségébe a Brassói Református Egyházmegye által szervezett szórványtalálkozó alkalmából látogattunk el július 14-én, ahová a Nagy-Küküllő és az Olt mente, Bákó környéke és a déli Regát, valamint Fogarasföld, Szeben vidéke több mint harminc településéről érkeztek hívek.
2017-08-01: Gazdakör - Incze Péter:

Hamarosan újra lehet pályázni (Vidékfejlesztés)

A Vidéki Beruházásokért Kifizetési Ügynökség honlapjára felkerült a Támogatás az élelmiszeripari termékekkel való ellátásban szereplők közreműködésére című, 16.4 számot viselő intézkedésnél az eligazító pályázási füzet egy újabb, most még csak tanulmányozható változata. Ez arra utal, hogy néhány napon belül újra lehet majd pályázni.