Megalakult a Sütő András Baráti Egyesület

2008. június 23., hétfő, Közélet

Szombaton Marosvásárhelyen a Bernády György Közművelődési Központ konferenciatermében népes Kárpát-medencei magyar értelmiségi sereglet részvételével megalakult a hét folyamán hivatalosan is bejegyzett Sütő András Baráti Egyesület.

Az egyesület alakuló ülését megelőző Sütő-emlékünnepséget Demeter József református lelkész vezette, aki részletesen szólt azokról a teendőkről, amelyeket a megalakítandó egyesület Sütő András emlékének ápolásáért, műveinek köztudatba és közakaratba építéséért magára vállal. Az ünnepségen Sütő András irodalmi munkásságát dr. Bertha Zoltán irodalomkritikus, debreceni egyetemi tanár méltatta, az ugyancsak Debrecenből érkező Cs. Nagy Ibolya irodalomkritikus, több Sütő-kötet szerkesztője az utóbbi évek, elsősorban az író halála utáni időszak könyvtermését mutatta be, Kilyén Ilka színművésznő mezőségi népdalokat énekelt, és Sütő András prózájából adott elő részleteket.

A Sütő András Baráti Egyesület alakulási ceremóniáját a bejegyzés hivatali jóváhagyását ,,kijáró" dr. Kincses Előd ügyvéd vezette. A jelenlevők jóváhagyták az új civil szervezet vezetőségét. Ennek elnöke Nagy Pál irodalomtörténész, alelnöke Demeter József református lelkész, egyesületi titkára Székely Emese. Számos felszólaló a javaslatok sorával hozakodott elő Sütő András szellemi örökségének ápolása és megőrzése céljával. A teremnyi résztvevő helyben kérte felvételét az új egyesületbe, amely mindenki számára nyitott, aki Sütő András magyarságmegőrző, kultúrateremtő szellemiségét elfogadja, és ennek érvényesítéséért maga is cselekedni óhajt. A személyi adatokat és lakcímet tartalmazó csatlakozási kérést Székely Emese egyesületi titkár címére kell postázni: 540064 Tg. Mureş, str. Bolyai nr. 3, e-mail: sutobaratai@yahoo.com. Az egyesület adományokból tartja fenn magát, és támogatókat vár céljainak megvalósításáért. Bővebb felvilágosítás az egyesületi titkártól.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2039
szavazógép
2008-06-23: Máról holnapra - Bogdán László:

A síp mesterei

Aki már járt futballpályán — és ki nem? —, jó, ha tudja, hogy a síp mesterei — a játékvezetők, noha én soha nem használtam ezt a megnevezést, a foci nem játék, ehhez túl sok pénz van benne, és egyáltalán nem kell ,,vezetni", bíráskodni kell(ene) elfogulatlanul és hozzáértően — nem örvendenek kimondott közszeretetnek. Nincs olyan döntés, ami nem lehetne megkérdőjelezhető.
2008-06-23: Közélet - Kisgyörgy Zoltán:

Alsó-Háromszéken beiktatták a községi tanácsokat

Maksát is beleértve tizenkét alsó-háromszéki községben megalakultak a tanácsok, beiktatták a polgármestereket, akik letették az esküt. Az előző ciklushoz mérve sokszínűbbé vált a tizenkét község vezetőtestülete. Illyefalva kivételével a lakosság az előző ciklus polgármestereire voksolt.