Hírlugas

2008. június 24., kedd, Gazdakör
Farmerprogram

A miniszterelnök felhatalmazta a mezőgazdasági tárcavezetőt, hogy indítsa újra a Farmerprogramot. A program révén az uniós előcsatlakozási támogatások önrészét kedvezményes kamatú (ötszázalékos) kölcsön formájában lehetett biztosítani, hiszen a kamatkülönbséget a szakminisztérium saját költségvetéséből fizette. Az elképzelés szerint a program most az összes, vidékfejlesztést és mezőgazdaságot érintő támogatás önrészét segítené. E célra a szakminisztérium költségvetéséből 730 millió lejt szavazott meg a kormány. Információink szerint a napokban kötik meg a bankokkal a szerződéseket. (Incze Péter)

Tejárválság

Az unió tejtermelői elégedetlenek az átvételi árral. Egész Európa szintjén átfogó tüntetéshullám vonul végig. A tejsztrájkot a német gazdák kezdeményezték még május utolsó napjaiban, de követeléseiket támogatják az osztrák, holland, francia és svájci gazdák is. A német gazdák egy teljes hétig nem adtak tejet a feldolgozóknak, ezzel gyakoroltak nyomást a forgalmazókra, elsősorban a szupermarketekre is. Elsőnek a Lidl üzletlánc engedett a gazdák követelésének, így a tej eladási árát 10 eurócenttel, a negyedkilós vajét pedig 20 centtel emelték. Ezt az összeget teljes egészében a gazdáknak osztották szét. Az osztrák szakszervezetek is felszólították tagságukat, hogy a leadott tejmennyiséget a felére csökkentsék, a holland gazdák pedig egyszerűen termőföldjeikre trágyaként szórják ki a megtermelt tejet. A svájci gazdák is hasonlóan tiltakoztak, jóval kevesebb tejet adván el a feldolgozókhoz. A francia gazdák útlezárásokat helyeztek kilátásba, ők a tej literéért 43 eurócentet (1,6 lejnek megfelelő) követelnek, a mostani 30—34 eurócentes (1,25 lej) tejárral szemben. Az emelkedő energia- és üzemanyagárak a termelési költségeket közel 8 százalékkal emelték, így a tejtermelők jövedelme is jelentősen megcsappant. (Incze Péter)

Felsőoktatási együttműködés

Első alkalommal kapták meg diplomájukat a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-tudományi Kara és a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem által közösen indított mezőgazdasági mérnök szak végzős hallgatói. A debreceni centrum három éve indította el a mezőgazdasági mérnöki képzést Nagyváradon. A magyar állam által támogatott hároméves képzésre — egyedülálló módon — Nagyváradon került sor a Debreceni Egyetem oktatóinak részvételével.

Egyenrangúság

Az az elv, hogy az egyenrangúságra kell alapozni az unióban a mezőgazdasági termelők támogatását, bekerült az EU múlt pénteken befejeződött brüsszeli csúcstalálkozójának végkövetkeztetései közé. Az EU új tagállamai a csúcstalálkozó előtt levélben, a brüsszeli tanácskozáson pedig szóban kérték: gondolják végig, elfogadható-e még az a megállapodás, amely szerint az új tagállamok gazdái kevesebb mezőgazdasági támogatást kapnak a régi tagállamokéinál. Az élelmiszerek árának drámai emelkedéséről, a helyzet megjavításának lehetőségeiről folytatott vitában egyetértés alakult ki abban, hogy növelni és ösztönözni kell a mezőgazdasági termelést az unióban. Ezt a célt kell szolgálnia a közös agrárpolitikának is. Azt is elfogadták, hogy a tagállamok bevezethetnek rövid távú és célzott intézkedéseket az alacsonyabb jövedelmű háztartások megsegítésére. Az Európai Bizottság az októberi EU-csúcsig megvizsgálja, hogy lehet-e és célszerű-e adóeszközöket alkalmazni az olajár emelkedésének ellensúlyozására.

Nagyobb gabonatermés várható

Az Európai Unióban idén 284,2 millió tonna gabona betakarítása várható, ez 10 százalékkal több a tavalyinál — tette közzé az Európai Unió statisztikai hivatala. Növekedett a vetésterület is, 5,7 százalékkal, ami elsősorban annak tulajdonítható, hogy emelkedett a gabonafélék ára, s jelentősen csökkent a parlagon hagyott terület. Búzából nagyjából 10 százalékkal több, 123,7 millió tonna, kukoricából a tavalyinál 17,6 százalékkal több, 56,7 millió tonna várható. Ugyanakkor csökken a cukorrépa termőterülete és termelése uniószerte — átlagban 6,8 százalékkal —, főként a termelés visszafogását célzó új cukorpiaci szabályozás következtében. Az uniós tagországokban idén 108,5 millió tonna cukorrépa betakarítása várható, 5 százalékkal kevesebb a tavalyinál.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 231
szavazógép
2008-06-24: Gazdakör - x:

Kérdések a génmódosításról (Kitekintő)

Módosított vagy nem módosított? Lemaradunk, vagy nem árt az óvatosság? Ez most Európában a kérdés. A géntechnológia ügyében ez az egyetlen közös nevező. Vitatkoznak róla a közemberek éppúgy, mint a tudós koponyák. Világszerte feltartóztathatatlanul terjed, az Európai Unió viszont tartózkodik — már amennyire tud — tőle.
2008-06-24: Magazin - x:

Tulipánprogram Isztambulban

Tulipánmezők övezik a Boszporusz partját. Az isztambuli önkormányzat nem sajnálja a pénzt arra, hogy a török nagyvárost azzal a növénnyel díszítse, amelynek igazi hazája sokak tudatában Hollandia, holott oda a törököktől kerültek az első virághagymák. A polgármester szerint akár 230 000 embernek is munkát adhat a növény termesztése Isztambulban és környékén, ha a tulipánprogram kiteljesedik.