Bíznak az eredményes együttműködésben

2008. június 25., szerda, Közélet

Nem a kényszer, hanem az akarat vezetett az RMDSZ—MPP-megállapodáshoz — jelentette ki Antal Árpád polgármester. Hosszú egyeztetés eredményeként sikerült elérniük, hogy Sepsiszentgyörgyön egy MPP-s és egy RMDSZ-es alpolgármestert válasszanak, tegnap elosztották a hatásköröket is.

Bálint József pénzügyi, gazdasági, fejlesztési kérdésekért felel, Sztakics Éva ugyanazokat a feladatokat látja el, mint az elmúlt négy évben. A következő hétfőn kezdeményezik a városmenedzseri állás létrehozását, és hamarosan meghirdetik a versenyvizsgát is, Antal Árpád szeretné, ha ezt a tisztséget Czimbalmos Csaba töltené be, és városrendezési, városépítészeti kérdésekkel foglalkozna.

A polgármester elmondta, azért is lényegesnek tartja a megegyezést a két magyar politikai szervezet között, mert így lehetőséget adhatnak az MPP-nek, hogy ellenzékiség helyett komoly szerepet vállaljon a város kormányzásában, de bízik benne, hogy lépésük javítja a közhangulatot, erősíti a választópolgárok politikai osztályba vetett bizalmát.

Antal Árpád javasolta azt is, hogy a két szervezet írjon alá együttműködési megállapodást, és hozzanak létre egyeztetőbizottságot.

Kovács István, az MPP sepsiszentgyörgyi frakciójának vezetője tegnapi sajtótájékoztatóján a tárgyalások forgatókönyvét idézte fel, sok engedményt kellett tenniük, alpolgármesteri javaslataikat két ízben is visszautasította az RMDSZ, de tartották magukat kampányígéretükhöz, és a magyar—magyar megegyezést részesítették előnyben. Az utolsó pillanatban hozott döntés azt mutatja, a kompromisszumkészség győzött — emelte ki. Hiszik, hogy eredményes együttműködés előtt állnak, nem személyek funkcióba helyezését, hanem programjuk érvényesítését tartják fontosnak. Erről szól majd a következő egy hónap, az Antal Árpád által javasolt bizottságnak (tagjai lesznek a két szervezet alpolgármesterei, városi elnökei és frakcióvezetői) kell egyeztetnie a két programot, megkeresni a közös pontokat, kidolgozni az átfogó városfejlesztési elképzelést. Az MPP fontosnak tartja a harmonikus együttműködést, amikor döntöttek erről, vállalták azt is, hogy nem ellenzékként, hanem kormányzati tényezőként viselkednek — szögezte le Kovács István, aki ugyanakkor sajnálja, hogy megyei megállapodás nem jöhetett létre, ezért nem érzi hibásnak pártját. Több találkozót kezdeményeztek Tamás Sándor megyei tanácselnökkel, aki mindig elodázta az egyeztetést, fel sem vetette, hogy ,,csomagban" kellene tárgyalni a különböző helyekről, így igazságtalannak tartják, hogy utólag a kézdivásárhelyi helyzettel magyarázzák a megyei megállapodás elmaradását.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 193
szavazógép
2008-06-25: Közélet - Váry O. Péter:

Dollárpiacból dollárcsarnok

Damokos Csaba látványterve
A központihoz képest mindig drágább — s népi nevét ennek okán méltán kivívó — Szemerja negyedi zöldségpiac teljes átalakítását tervezi az önkormányzat. Maga a piac sem felel meg a követelményeknek, és fenntartása sem jövedelmező, aztán ott van mellette a már rég nem működő kazánház, másik oldalt egy elhanyagolt zöldterület, parkolók is elég ésszerűtlenül — az egész környék rendezésre szorul.
2008-06-25: Világfigyelő - x:

Nehezen alakul az új szerb kormány

Ellenzéki obstrukció és a kormányozni akarók nevetséges eljárásjogi tévedései akadályozták meg tegnap a szerb parlament elnökének megválasztását, amely közelebb vitt volna az új kormány megalakulásához.