Belföldi hírek

2007. július 5., csütörtök, Belföld

Tőkés elfogadja a találkozót

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elfogadja az őszi európai parlamenti választásokról Tusványoson tartandó kétoldalú érdemi párbeszédre vonatkozó javaslatot. A hírt maga Tőkés László közölte tegnap.

A kezdeményezés Toró T. Tibor RMDSZ-képviselőtől származik, aki egyben az EMNT alelnöke is. Másik oldalról Kelemen Hunor, az RMDSZ ügyvezető elnöke biztos benne, hogy július folyamán sikerül összehozni a két erdélyi magyar vezető személyiség, Markó Béla és Tőkés László csúcstalálkozóját. Markó egy tegnap közölt interjúban úgy nyilatkozott, hogy sokfajta egyezséget kötött, sokfajta tárgyalást végigvitt, ezért tudja, hogy mennyi nehéznek látszó vagy valóban nehéz problémát oldottak meg — így ebben az esetben is el tud képzelni valamilyen megoldást, amelynek az lenne a végcélja, hogy ne maradjon brüsszeli képviselet nélkül az erdélyi magyarság.

Tăriceanu megköszönte

A tegnapi kormányülés elején Călin Popescu Tăriceanu kormányfő megköszönte Markó Béla miniszterelnök-helyettesnek a kormányban kifejtett tevékenységét. ,,Nagyon jól együttműködtünk a kormányban. Egy sor megvalósításunk volt, amelyekre büszke vagyok. A továbbiakban is ugyanúgy tisztelem őt, és az elkövetkező időszakban is együtt fogunk működni" — mondta. Az RMDSZ elnöke is hasonlóképpen nyilatkozott, hangsúlyozva, hogy ,,ugyanolyan gyakran" fog tanácskozni velük, mint eddig. ,,Sajnálattal hagyom el a kormányt, mivel nagyon jó csapattal dolgoztam együtt, és nem csupán kollégák, hanem partnerek, sőt, remélem, hogy barátok is voltunk" — jelentette ki.

Az RMDSZ is megszavazhatja

Az RMDSZ nem támogatta az egyéni választókerületes rendszer bevezetését célzó törvénytervezetet az eredeti formában, de megszavazhatná, ha megtartják a lakosságarányos képviseletet is — jelentette ki tegnap Kelemen Hunor ügyvezető elnök. A parlamenti bizottság dolgozik, és meggyőződésem, hogy a következő ülésszak kezdetéig meglesz a jelentés, és a törvényhozás elfogadja a törvénytervezetet — közölte annak kapcsán, hogy Băsescu ősszel népszavazást írna ki a kérdés eldöntésére, illetve a honatyák sürgetésére. * A választási törvényeket kidolgozó, 15 tagú parlamenti bizottságnak tegnap hosszas vita után egyetlen alapelvről sikerült megállapodásra jutnia, ez pedig az, hogy a szenátorok és parlamenti képviselők megválasztása egyéni választókerületekben történik majd. A szociáldemokraták, a liberálisok és a demokraták támogatták a javaslatot, az RMDSZ és a konzervatívok tartózkodtak, míg a nagyromániások nemmel szavaztak. A parlamenti mandátumok elosztásának konkrét módszeréről további üléseken vitáznak majd. A bizottságnak a következőkben döntenie kell arról is, hogy egy- vagy kétfordulósak lesznek a parlamenti választások, a pártok zárt jelöltlistákkal vesznek-e részt, vagy pedig preferenciális rendszer szerint történik a szavazás (vagyis a szavazópolgárok rangsorolják a jelölteket). A tervezetet június 26-án közösen nyújtotta be az SZDP, az NLP, a DP és a Pro Democraţia Egyesület.

Fordítási hibák az érettségin

Több tucatnyi fordítási hibával kellett megküzdeniük tegnap a kisebbségi diákoknak: a nem románul érettségizők a matematika, informatika, földrajz, biológia tételekben találkoztak feltűnő ,,ferdítésekkel" — amelyeket sok helyütt maguk a diákok tettek szóvá. A felelősök a nagy mennyiségű munkával védekeztek, illetve azzal, hogy a tévedések egyike sem volt súlyos, és nem zavarta meg a vizsgáztatást. A német és szerb nyelven megméretkezők azt is sérelmezték, hogy — miután elég sokat kellett felcsigázott idegekkel várniuk a félresikerült fordításokra — a helyzet ,,megoldásaként" a bizottság azzal a javaslattal rukkolt elő, hogy mindkét változatot dolgozzák ki, természetesen ugyanannyi idő alatt.

Amerika bűvöletében

Kétezer meghívottal ünnepelte Amerika függetlenségének napját a bukaresti USA-nagykövetség. A rendezvényen Nicholas Taubmann nagykövet mellett Traian Băsescu államfő és Călin Popescu Tăriceanu kormányfő is részt vett, mindketten ékes szavakkal méltatták a baráti világhatalom jelentőségét, népszerűségét Romániában.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2334
szavazógép
2007-07-05: Közélet - x:

Babeş—Bolyai Tudományegyetem

Nem használ az ügynek
A magyar oktatás érdekében zajló egyeztetéseknek nem kedvez sem a Babeş—Bolyai Tudományegyetem (BBTE) elleni kampány, sem pedig az, ha egyoldalú képet festenek az intézményről — vélekedik a sajtónak adott közleményében Magyari Tivadar, a BBTE rektorhelyettese arra reagálva, hogy az RMDSZ színeit Brüsszelben képviselő Kónya-Hamar Sándor az Európai Parlament kulturális és oktatási szakbizottságában cáfolta az általa ,,propagandaszólamoknak" nevezett állításokat, amelyek szerint a BBTE multikulturális és többnyelvű lenne.
2007-07-05: Belföld - x:

Hírsaláta

NINCS BOCSÁNAT. Traian Băsescu államfőben a népszavazás óta nő a gyűlölet a 322 parlamenti képviselő és a kormány iránt — derült ki a Realitatea TV szerda esti kétórás beszélgetőműsorából. A kialakult helyzetért Bogdan Olteanut, Viorel Hrebenciucot és Verestóy Attilát hibáztatja. A nyugdíjemelésekkel kapcsolatban nagy fenntartásai vannak, nem bízik abban, hogy a 2,5 milliárd eurós többletkiadás fedezésére a kormány megfelelő forrásokat biztosít. Az ország prioritásának az oktatási rendszer tervszerűsítését tartja.