Hírsaláta

2007. július 5., csütörtök, Belföld
NINCS BOCSÁNAT. Traian Băsescu államfőben a népszavazás óta nő a gyűlölet a 322 parlamenti képviselő és a kormány iránt — derült ki a Realitatea TV szerda esti kétórás beszélgetőműsorából. A kialakult helyzetért Bogdan Olteanut, Viorel Hrebenciucot és Verestóy Attilát hibáztatja. A nyugdíjemelésekkel kapcsolatban nagy fenntartásai vannak, nem bízik abban, hogy a 2,5 milliárd eurós többletkiadás fedezésére a kormány megfelelő forrásokat biztosít. Az ország prioritásának az oktatási rendszer tervszerűsítését tartja.

ELADÓ A TÖRCSVÁRI KASTÉLY. Habsburg Dominic főherceg áruba bocsátotta a Törcsváron épült műemléket. ,,A Habsburgok nem óhajtanak múzeumot vezetni, és olyan vevőt keresnek, aki a történelmi ingatlant a megfelelő tisztelettel kezeli" — nyilatkozott Michael Gardner, az eladással megbízott Baytree Capital vezetője. Az ingatlan irányára nem ismert, az viszont igen, hogy a 69 éves Habsburg herceg tavaly 80 millió dollárért kínálta a román államnak, de nem jutottak egyezségre. Gardner szerint most legalább 100 millióért fog elkelni, és a román állam elővásárlási jogot élvez, ha versenyezni tud a legmagasabb összegű ajánlattal.

VISZAÜT A FANARIÓTA ÖRÖKSÉG. Az Európai Unió követelményei és a fanarióta szellem ,,mérkőzésében" egyelőre az utóbbi áll nyerésre — így összegezhetők azok a bírálatok, amelyek az elmúlt héten a brüsszeli országjelentést követően napvilágot láttak a nyugat-európai sajtóban. Elemzők szerint Romániában hagyomány, hogy az ország állapotáért, a problémákért a ,,fanarióta" örökséget teszik felelőssé: a lustaságot, baksisrendszert, korrupciót, nemtörődömséget. Ezt igazolják vissza a Transparency International évente közzétett adatai is az egyes országok közéletének és gazdaságának korruptságáról. Az 1-től 10-ig terjedő skálán, ahol a korrupciómentes közéletet a 10-es jegy mutatja, Románia 3,1 pontot kapott. A felmérés tavaly készült, s azóta — vélik a kommentátorok — a helyzet valószínűleg rosszabbodott.

CSENDES SZEMREHÁNYÁSOK. Meglehetős fanyalgással fogadták a román politikai hírmagyarázók Csendes László SZIVOT-elnökké választását. Azt vetik a szemére, hogy szavazatával annak idején hozzájárult, hogy Corneliu Vadim Tudor mentesüljön a szekuritátéval való együttműködés vádja alól, továbbá, hogy kifehérítette bizonyos RMDSZ-tisztségviselők iratcsomóit. Név szerint Frunda Györgyöt és Borbély Lászlót emlegetik, de ez utóbbiról nemrég Mircea Dinescu jelentette ki, hogy teljesen tiszta, őt figyelte a szeku, de jelentést soha nem írt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2332
szavazógép
2007-07-05: Belföld - Demeter J. Ildikó:

Belföldi hírek

Tőkés elfogadja a találkozót
Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elfogadja az őszi európai parlamenti választásokról Tusványoson tartandó kétoldalú érdemi párbeszédre vonatkozó javaslatot. A hírt maga Tőkés László közölte tegnap.
2007-07-05: Világfigyelő - x:

Sólyom László visszautasította Horn Gyula kitüntetését

Sólyom László magyar köztársasági elnök nem írta alá a Horn Gyula volt miniszterelnök kitüntetésére vonatkozó kormányfői előterjesztést. Az államfő szerint Horn Gyula mostanáig fenntartott és képviselt nézetei az 1956-os forradalomban játszott szerepéről és ezen keresztül a forradalomról összeegyeztethetetlenek a Magyar Köztársaság alkotmányos értékrendjével. Sólyom László döntéséről levélben tájékoztatta Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt. Horn Gyula ma tölti 75. évét.