Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Ernelláék Sepsiszentgyörgyön

2017. szeptember 4., hétfő, Kultúrkert

Joggal tartott igényt a közönség kiemelt figyelmére az Ernelláék Farkaséknál című produkció, amelyet film és előadás formájában is láthattak a nézők a pulzArt kortárs művészeti fesztiválon, ezeket követően pedig egy jó hangulatú közönségtalálkozóra is sor került, ahol az alkotók maguk vallottak a produkció elkészítésének előzményeiről, körülményeiről, máig tartó, rendkívül sikeres utóéletéről és a médiumok közötti átjárhatóságról.

  • Közönségtalálkozó a Művész moziban. Fotó: Albert Levente
    Közönségtalálkozó a Művész moziban. Fotó: Albert Levente

A film érdekessége, hogy minimális költségvetésből, tizenhárom operatőr szakos diák segítségével saját lakásán forgatta a főszereplő páros, Hajdu Szabolcs és Török-Illyés Orsolya, ennek megfelelően pedig az előadást is szűk térben, lakásszínházi körülmények között játsszák, Sepsiszentgyörgyön az esketőterem volt a helyszín. Bár alapjában véve ugyanazt a történetet követhettük végig a filmben és az előadáson, érdekes volt megfigyelni, hogy a különböző médiumok sajátosságainak megfelelően és a részben különböző szereposztások miatt is hogyan különbözött egymástól a két produkció, melyek voltak azok az eszközök, amelyek segítségével a történet más-más elemeit kiemelve, mindkét kommunikációs közegben érvényes, hiteles, a maga nemében egyedülálló alkotás született.
A történet röviden arról szól, hogy két egymástól eltávolodott testvér családja hosszú idő után újra találkozik. Ernelláék egy év után hazatérnek Skóciából, és mivel nincs, ahol lakniuk, egy időre beköltöznek a nő húgának családjához, akik viszonylagos jólétben, albérletben élnek. A találkozás nyomán régi és új konfliktusok törnek felszínre közöttük, a kényszerű együttélés szembesíti őket egymás, de saját maguk hibáival is.
A filmben és az előadásban egyaránt lenyűgöző volt az a természetesség, amellyel ezt a hétköznapi családi történetet elénk tárták. Úgy tekinthettünk be a szereplők magánéletébe, hogy közben a sajátunkkal is szembesülhettünk, nem voltak elidegenítő effektusok, hatásvadász, látványos elemek sem a filmben, sem a színpadon, csupán az a bizonyos tükör állt előttünk, amelynek felmutatását már Shakespeare is a színjáték mindenkori céljának tartotta. Hajdu Szabolcs rendezése tökéletes rálátást biztosított mindenkori házastársi, rokoni, szülő-gyermek kapcsolatainkra, azokra a belső tereken zajló diszkrét konfliktusokra, amelyek valahol a szeretet és a viszálykodás keskeny határmezsgyéjén bontakoznak ki, és amelyek többnyire láthatatlanok az idegenek számára, de időnként hatalmas családi botrányokat okoznak. A színészek az érzelmek és indulatok bonyolult szövevé­nyébe kalauzoltak bennünket, amely tele volt humorral, játékossággal, de olykor megdöbbentő vagy akár kellemetlen érzéseket is támasztott az emberben, ahogy a lélekbe markoló szavakban és néha ennél is beszédesebb csendekben, gesztusokban, tekintetekben önmagunkra eszméltünk. Annyira igaz és őszinte volt minden pillanat, hogy hajlamosak voltunk azt gondolni: a színészek nem is játszanak, hanem saját magánéletüket élik a színpadon. Az esketőteremben kéznyújtásnyira ültek előttünk, mellettünk, de ezúttal nem kellett attól tartani, hogy kinéznek szerepeikből, és belemásznak a néző intimitásába. A formát ezúttal felülírta a tartalom, az interakció lélektől lélekig történt.
A közönségtalálkozót szombat este tartották a Művész moziban, ahol sok érdekes kulisszatitkot megtudhattunk a produkció készítéséről. Az alkotók meséltek a médiumok közötti átjárhatóságról, különböző színésztechnikai kérdésekről, és azt is kifejtették, hogy kényszerhelyzetben született a produkció, többnyire saját költségükre és barátok segítségével, miután pár évre befagyasztották a filmkészítést Magyarországon, sőt, Hajdu Szabolcs egyik korábbi filmjének népszerűsítését is leállították néhány élesebb hangvételű interjú miatt. Mivel érzelmileg, anyagilag és szellemileg is nehéz helyzetben voltak, a Maladype Színház felkérésére kezdték el – mindannyiukat közvetlenül érintő családi problémák alapján – összegyúrni a kamaratermi előadásra szánt történetet. Mint kiderült, nagy kihívás volt számukra halkan, tomboló érzelemkitörések nélkül, csupán a jelenlétükkel játszani, de hittek a rendezőnek, aki szerint akkor van igazi mélységük a jeleneteknek, ha szeretetimpulzusokkal próbálják tompítani a konfliktusok élét. A végeredmény őket igazolta. Mivel a Magyar Filmunió nem válogatta be filmjüket a Karlovy Vary-i nemzetközi fesztiválra benevezett csomagba, az alkotók magánúton juttatták el a produkciót a neves seregszemlére, ahol végül elnyerték a Kristályglóbusz-díjat, Hajdu Szabolcs pedig a legjobb férfi főszereplő díját is átvehette. A hivatalos bemutató helyett magánlakásokban történő vetítésekkel népszerűsítették a filmet, ahol máig több mint száz közönségtalálkozón vettek részt, ami bebizonyította számukra, hogy mégiscsak érdemes filmet készíteni Magyarországon.

Hozzászólások
Szavazás
Ön kire szavaz az elnökválasztás első fordulójában?eredmények
szavazatok száma 175
szavazógép
2017-09-04: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Sepsiszentgyörgyön az OperaTúra
A Kárpát-Haza OperaTúra ma és holnap Sepsiszentgyörgyön a nemrég megnyílt Sepsi Arénában veszi kezdetét Erkel Ferenc Hunyadi László című operájával és Ronald Hynd–Lehár Ferenc világhírű operettjének balettváltozatával, A víg özveggyel. Az opera román felirattal látható. A belépőjegy ára 10 lej, megvásárolható a helyszínen ma és holnap 16 órától kezdődően, vagy kapható a www.bilete.ro honlapon, a Román Posta bilete.ro jelzéssel ellátott telephelyein, illetve az Inmedio és Germanos bolthálózatban. A Bánki Donát utca 36. szám alatti EMNT Demokrácia-központban is segítséget nyújtanak az online jegyvásárlásban (telefon: 0267 310 551). Honlap: www.bilete.ro/categorii/cultural/opera-nationala-maghiara-budapesta.
Különjáratokat indít a MultiTrans a városból a Sepsi Arénához ma és holnap 18, 18.15 és 18.30 órától. Indulás a Gólya utcából, megállók: Stadion, Domb utca, tervezőintézet, Lábas Ház, belvárosi református templom, Söröző (Transilvania Bank). A járatok ugyanezen az útvonalon biztosítják a szállítást visszafelé is az előadások végeztével.
2017-09-04: Kultúrkert - Váry O. Péter:

Focirodalom

Nem kétségbeesett eszköz, de nagyon is pragmatikus megoldás az irodalmat és a sportot összekötni. Mert ugyebár az irodalomra általában, az író-költő irodalomról alkotott gondolataira speciel csak egy maréknyian kíváncsiak, az emberre ellenben, pláne, amikor a bőrt rúgja, annál többen.