Kvótaper: Magyarország ellen döntött az Európai Bíróság

2017. szeptember 7., csütörtök, Világfigyelő

Elutasította az Európai Bíróság a menedékkérők tagállamok közötti elosztását szolgáló uniós mechanizmus ellen benyújtott magyar és szlovák keresetet – ismertette tegnapi ítéletét a luxembourgi székhelyű bírói testület. A magyar kormány szerint a döntés felháborító és felelőtlen.
 

 

Budapest és Pozsony 2015 decemberében fordult az Európai Bírósághoz a 120 ezer menedékkérő áthelyezését célzó, kötelező jellegű mechanizmus ügyében, amelyet az uniós belügyminiszterek minősített többségi szavazással, mások mellett Magyarország és Szlovákia ellenkezése dacára fogadtak el néhány hónappal korábban. A magyar keresetben tíz, tartalmi és eljárásjogi érvre hivatkozva kérték a teljes tanácsi határozat vagy legalább azon rész megsemmisítését, amelynek értelmében Magyarországnak 1294 menekültet kellene befogadnia, 988-at Görögországból, 306-ot pedig Olaszországból.
Az Európai Bíróság mindenekelőtt kimondta: a megtámadott határozat elfogadása így is jogszerű volt; az uniós szerződések szükséghelyzet esetén lehetővé teszik átmeneti intézkedések elfogadását, amennyiben határozott időre szólnak és nem járnak a jogalkotási aktusokban szereplő érdemi szabályok tartós módosításával, és ezek a feltételek ebben az ügyben teljesültek, ezért nem volt szükség a miniszteri tanács és az Európai Parlament közös munkáját igénylő, akár hosszú ideig is elhúzódó uniós jogalkotási eljárásra.
A magyar kormány szerint az Európai Bíróságon a kvótaperben született döntés felháborító és felelőtlen – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki szerint az igazi csata csak most kezdődik el. „Magyarország minden jogorvoslati lehetőséget igénybe vesz, hogy a magyar emberek akarata ellenére ne lehessen az országba telepíteni senkit” – szögezte le. Mint mondta, ideje lenne, hogy a kötelező betelepítési kvótákat az EU átadja a múltnak, hiszen ez sikertelen válasz az illegális bevándorlásra: a határozat szeptember 26-i lejárta előtt néhány héttel a célszám 25 százalékát sikerült csak befogadni.

 

Növelnék a kvótát?
Az Európai Bizottság a kvótaperben a magyar és a szlovák keresetet elutasító ítéletet követően a menekültáthelyezési program megduplázását előirányzó javaslatot készít – jelentette bizottsági forrásokra hivatkozva a Politico.eu brüsszeli hírportál napi hírlevele. A hírportál értesülése szerint a brüsszeli testület azt fontolgatja, hogy 40 ezerre emeli az Európán kívülről befogadandó menekültek számát. Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság szóvivője a bíróság döntését követően közzétett Twitter-üzenetében cáfolta a Politico értesülését.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4105
szavazógép
2017-09-07: Világfigyelő - :

Sztálini időket idéző oktatási törvény Ukrajnában

Három év átmeneti idő után megfosztja a nemzetiségi kisebbségeket az anyanyelven történő tanulás lehetőségétől az ukrán parlament által kedden elfogadott oktatási törvény – a kárpátaljai magyar szervezetek nyilatkozatban tiltakoztak a jogszabály ellen.
 
2017-09-08: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Kibúcsúzás és névadó Sepsiszentkirályban

Rég nem ült annyi ember a falu fölötti magaslaton trónoló műemlék templomban,  mint augusztus utolsó vasárnapján. A lélekszámában lassan apadó település lakói három felekezet hívei. Eddig is közösen tartották a gyermekekkel vagy idősekkel való foglalkozásokat, s ezekből az Adorjáni unitárius lelkész házaspár is derekasan kivette részét, kiknek kibúcsúzását hálaadó istentisztelet keretében tartották, ezt követte a gyülekezet imaházavató és névadó ünnepsége.