Start Málnáson

2008. június 26., csütörtök, Faluvilág

Vendéglő volt a leendő községháza helyén

Megvásárolta a volt fogyasztási szövetkezet emeletes épületét az önkormányzat, ugyanis az egykori községházát annyira megviselte az idő, hogy le kellett bontani. Folyik az épület terv szerinti felújítása. Ehhez 6,6 milliárd régi lejt kormánypénzből szerzett meg a községvezetés, az önrészük 2,5 milliárd régi lej. A munkálatok kivitelezője a felsőrákosi Zöld út Kft., a tervet egy fővárosi cég készítette. Megkezdték a tetőtér beépítését, ahol gyűléstermet alakítanak ki, alább irodahelyiségeket.

Épül a történelmi Málnás új községháza

Idéntől hat RMDSZ-es és három MPP-s tanácstagnak kell összefognia annak érdekében, hogy elvégezzék a lepergett négy esztendő alatt megkezdett munkálatokat. Málnásfürdő sorsa lett a tét. Az élményfürdő műszaki tervének elkészítésére 9,6 milliárd régi lejt hagytak jóvá, A borvíz útja programban gyógykezelőközpont megépítésével szerepelnek. A fürdő területének magántulajdonba jutott részét viszont a község még nem tudta megvásárolni. Kasléder József újraválasztott polgármester elmondta: ,,Málnásfürdő megmentése és életre keltése elsősorban az új megyevezetés gondja kell hogy legyen. Itt egy régi és jó hírnévnek örvendő székelyföldi fürdőhelyről van szó! Mi, az önkormányzat, természetesen, erről az álomról — több, mint álom, hisz az egész fürdő községi vagyon volt — nem fogunk lemondani."

Látogatásunk idején az utolsó simításokat végezte a Windors cég Málnásfürdőn a szennyvízhálózat kiépítésén, a munkálatokat a községközpontban folytatják. Mind a két településen külön tisztítóberendezés épül, mely azért lenne sürgős, mert ehhez kötötték a már elkészült ivóvízrendszer használatbavételét. Nincs ok az aggodalomra, mondták a helyiek, ugyanis minden változás anyagiakat és türelmet követel. Így a Málnásra tervezett ökokalandpark is, mely szabadidős téli-nyári komplexum lesz, és Málnásfürdővel együtt hivatott bizonyítani: az Oltfej e szakaszán az idegenforgalom és a gyógykezelés képezheti a gazdasági erő jelentős részét.

Még ebben az évben megkezdik a málnásfürdői református kis templom bővítését, a zalánpataki római katolikus templom külső tatarozását. A két munkálatra 230 millió régi lejt tartalékolt a helyi önkormányzat, s csak hetek kérdése, hogy elkészüljön egy-egy ravatalozóház a községközpontban és Málnásfürdőn.

Vakációs élményben nem szűkölködnek a málnási Tőkés József Általános Iskola tanulói. Hamarosan indulnak a Balaton menti Alsóörs testvértelepülés táborába a már többéves, kölcsönös táboroztatási hagyomány alapján.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1849
szavazógép
2008-06-26: Múltidéző - x:

Sánta Ferenc: Az öreg ember és a fiatal

Az udvar szegletében két ember állt egymással szemben. Egy alacsony és egy magas, nyurga alak. Az alacsony, aki öregebb is volt, egy kötéldarabot tartott a kezében, és így szólt a másikra.
— Most figyeljen rám! Én még egyszer megmutatom magának, hogyan kell csinálni, de ha most sem érti meg, le is út, fel is út, mehet, ahova akar!...
2008-06-26: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Terjeszkedik az Agromer (Iparosodó falvaink)

A brassói székhelyű, német érdekeltségű M. M. Agromer Kft. uniós pénzalapokból uniós előírásoknak megfelelő disznóhizlalda építésébe kezdett a tavasszal Bölön határában. Magánszemélyektől vásároltak területet a korlát-pataki részen, a mérték nélkül terjeszkedő lügeti romatelep közvetlen közelében. Liviu Merca adminisztrátor elmondta: ,,A beruházás összértékének mintegy kilencven százalékát megvaló­sítottuk, ami azért nem látszik a terepen, mert Németországból várjuk a felszerelések és az épületelemek egy részét, másik része pedig már megérkezett, és raktáron van. Újabb SAPARD-pénzeket kaptunk, s minden reményünk megvan arra, hogy szeptember végén, miképpen azt előirányoztuk, befejezzük a munkálatokat."