Iparosodó falvainkTerjeszkedik az Agromer

2008. június 26., csütörtök, Faluvilág

A brassói székhelyű, német érdekeltségű M. M. Agromer Kft. uniós pénzalapokból uniós előírásoknak megfelelő disznóhizlalda építésébe kezdett a tavasszal Bölön határában. Magánszemélyektől vásároltak területet a korlát-pataki részen, a mérték nélkül terjeszkedő lügeti romatelep közvetlen közelében. Liviu Merca adminisztrátor elmondta: ,,A beruházás összértékének mintegy kilencven százalékát megvaló­sítottuk, ami azért nem látszik a terepen, mert Németországból várjuk a felszerelések és az épületelemek egy részét, másik része pedig már megérkezett, és raktáron van. Újabb SAPARD-pénzeket kaptunk, s minden reményünk megvan arra, hogy szeptember végén, miképpen azt előirányoztuk, befejezzük a munkálatokat."

Az Agromer az épülő hizlalda szomszédságában tojótyúkfarmot szándékszik építeni. Ehhez is megvásárolták már a területet, készülnek a tervek. Liviu Merca jó viszonyt alakított ki a cég és a bölöni önkormányzat között, s amint azt Bartha Csaba parancsnoktól megtudtuk, anyagiakkal is segítette a Bölönben újonnan megalakult cserkészcsapatot.

A cég már a tavasszal megkezdte folyami kavicsot és homokot hasznosító betonkeverő állomás építését is az Olt Hidvég felőli árterületén, a barcaföldvári vasútállomással átellenben. A beruházás értéke kétmillió euró, s ha minden az elképzelés szerint zajlik, egy hónap múlva meg is kezdi működését. A munkálatok kivitelezője a Melinda Kft.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1789
szavazógép
2008-06-26: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Start Málnáson

Vendéglő volt a leendő községháza helyén
Megvásárolta a volt fogyasztási szövetkezet emeletes épületét az önkormányzat, ugyanis az egykori községházát annyira megviselte az idő, hogy le kellett bontani. Folyik az épület terv szerinti felújítása. Ehhez 6,6 milliárd régi lejt kormánypénzből szerzett meg a községvezetés, az önrészük 2,5 milliárd régi lej. A munkálatok kivitelezője a felsőrákosi Zöld út Kft., a tervet egy fővárosi cég készítette. Megkezdték a tetőtér beépítését, ahol gyűléstermet alakítanak ki, alább irodahelyiségeket.
2008-06-26: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Berde Mózsa cserefája

A cserefa és az egykori kapulábak (archív felvétel)
Számtalan történeti és helytörténeti emlék kötődik Há­romszéken a magyar forradalom és az önvédelmi harc jeles alakjához, Laborfalva nagy szülöttjéhez, Berde Mózsához (1815—1893), akit a székely katonaság választott meg népképviseleti országgyűlési követének, aki részt vett a kolozsvári országgyűlés jobbágyfelszabadításról szóló törvénytervezetének összeállításában, egyik szervezője volt a háromszéki önvédelmi harcnak, kinek küzdelme révén a képviselőház kimondta a határőrrendszer megszüntetését, s aki részt vett az Agyagfalvi Nemzetgyűlé­sen is. Az ő nevét viseli a helybeli iskola, a Berde Mózsa Alapítvány.