Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Keresztmetszet

2017. szeptember 9., szombat, Kultúra

Egyfajta keresztmetszetét adják a mai erdélyi magyar irodalomnak az Árkoson épp zajló írótábor hozadékaként tegnap este Sepsiszentgyörgyön a Teinben tartott közönségtalálkozó meghívottjai: Benő Attila, Király Zoltán és Muszka Sándor leképezik az erdélyi magyar irodalom mérvadó szólamait, mondta felvezetőként az est házigazdája, Szonda Szabolcs.

  • Benő Attila, Király Zoltán, Muszka Sándor. Fotó: Albert Levente
    Benő Attila, Király Zoltán, Muszka Sándor. Fotó: Albert Levente

Mindhármójukra az erős vizualitású költészet, a tömör kifejezésmód jellemző – és ennyivel nagyjából ki is merülnek közös vonásaik. Legalább­is, ami költészetüket illeti – és ez kiderült a felolvasásokból is –, mert egyébként hagyomány és újítás viszonyáról, vagy hogy az irodalom mesterség-e vagy hobbi (amúgy az írótáborban is felmerült ez a téma), nos, ilyen kérdésekben egy húron pendülnek. Csak egy-egy mondatot szemelgetve véleményükből: a hobbiköltészetben nem hisz, az irodalom egész embert követel (Muszka Sándor); nem árt a versben az ihletnek a nyomát felfedezni, csinálni vagy írni verset nem ugyanaz (Király Zoltán); valami több kell a szaktudásnál, nem hobbi, nem is mesterség, hanem hivatás (Benő Attila).

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1160
szavazógép
2017-09-09: Kultúra - Mózes László:

Mesterség-e az irodalom? (Írótábor Árkoson)

Tizenhatodik alkalommal szervez írótábort e napokban az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL), előadások hangzanak el, a szerzők műveikből olvasnak fel. Az Irodalomstratégiák Erdélyben és a Kárpát-medencében témájú rendezvény csütörtökön este kezdődött Árkoson az Európai Tanulmányi Központban.
2017-09-09: Kultúra - Albert Levente:

Üzenet a túlpartról

Földi törvényektől eltávolodó, rejtett dimenziók után kutató, műfajokat egymásba ötvöző alkotóként jellemezte Bob József marosvásárhelyi képzőművész megnyitóbeszédében Becsey Zsuzsát.