A bodoki agyag hírneve az országban

2008. június 26., csütörtök, Faluvilág

A Bodoki-hegység nyugati lábánál plio-pleisztocén kori agyagtelepet tártak fel még a XIX. században, mely a cserép- és téglakészítés legkiválóbb nyersanyaga. Jelentős értéke a környéknek ez a nyersanyag, de a hegylábi övezet tartalékai gyakorlatilag kiaknázhatatlanok. A második világhá­ború után a sepsiszentgyörgyi volt Bazalt vállalat, majd 1968-tól egy vegyes vállalat művelte a kitermelést. Három évvel ezelőtt a helybeli Argila Kft. nyitott agyagbányát az általa megvásárolt területen, s közvetlen közelében a nagy múltú segesvári Siceram épületkerámia-gyár is.

Utóbbi évente hetvenezer tonna agyagot termel ki Bodokon, és egy német cég segítségével cserépkészítő gépsort is felállított, mely gipszkarton formákba nyomja a jó minőségű, képlékeny bodoki agyagot. A német laboránsok megállapították, hogy az újításnak számító módszer csak olyan kiváló minőségű agyaggal működik, amelyben nincsenek idegen zárványok és bajt okozó mészkődarabok. Nos, erre a bodoki agyag a legkiválóbb. A cég területadót fizet a helyi önkormányzatnak, s feljavíttatta a makadámútszakaszt, amelyen az agyagot szállítja.

Az Argila a hagyományos bodoki téglát gyártja és égeti. Szakács József a tulajdonosa, gépesített üzemében tizenhat munkakönyves helybeli munkás keresi a kenyerét. Télen, amikor a munka szünetel, a személyzet munkanélküli-segélyben részesül. A bodoki hagyományos tégla nagybani vásárlói között találjuk a sepsiszentgyörgyi Depo lerakatot, a Zöld Gazdát, egy oneşti-i céget, számtalan kisebb fogyasztót. A munkatelepen köz- és külső fal rakására alkalmas lyukas betontégla (képünk), valamint többszínű és -formájú térkő, járdalap és szegélykő is készül. Ezek a termékek gazdagítják Bodok amúgy egyre erősödő iparát (vasipar, sütőipar, építőanyagok).

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1815
szavazógép
2008-06-26: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Berde Mózsa cserefája

A cserefa és az egykori kapulábak (archív felvétel)
Számtalan történeti és helytörténeti emlék kötődik Há­romszéken a magyar forradalom és az önvédelmi harc jeles alakjához, Laborfalva nagy szülöttjéhez, Berde Mózsához (1815—1893), akit a székely katonaság választott meg népképviseleti országgyűlési követének, aki részt vett a kolozsvári országgyűlés jobbágyfelszabadításról szóló törvénytervezetének összeállításában, egyik szervezője volt a háromszéki önvédelmi harcnak, kinek küzdelme révén a képviselőház kimondta a határőrrendszer megszüntetését, s aki részt vett az Agyagfalvi Nemzetgyűlé­sen is. Az ő nevét viseli a helybeli iskola, a Berde Mózsa Alapítvány.
2008-06-26: Világfigyelő - x:

Megkezdik a tárgyalásokat a partnerségi szerződésről (Orosz—EU-csúcs)

A Hanti-Manszijszkban ma kezdődő, kétnapos Oroszország—EU-csúcson bejelentik a partnerségi és együttműködési egyezségről szóló tárgyalások megkezdését — erősítették meg orosz diplomaták. A megállapodás a tervek szerint keretjellegű lesz, és a gazdaság mellett egyebek között a biztonság és a közös külpolitikai fellépés, továbbá a kulturális, tudományos és oktatási együttműködés kérdéseit is érinti.