Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

A nagyvakáció előtt

2008. június 27., péntek, Máról holnapra

Leszakadt egy gyalogjáró-repülőhíd a Bukarest melletti Tâncăbeşti község sűrűn lakott területén, az ország legforgalmasabb közútján, a DN 1-en. Egy ember meghalt, néhányan élet és halál között vergődve kerültek kórházba, s szerencse a szerencsétlenségben, hogy a felüljárón éppen senki nem kelt át az országút felett.

Önmagában véve ez egy furcsa és szokatlan közúti baleset volna, ám itt azért többről van szó! A gyalogos-felüljáró valamikor 2002-ben épült, amikor Miron Mitrea, a ,,szökött" szakszervezeti líder volt az ország közlekedési minisztere, s az ő rendeletére, jóváhagyásával, a minisztérium finanszírozásával épült meg huszonegy ilyesfajta ,,repülőhíd" a Bukarest—Brassó közötti országúton, 21 a tervezett 28-ból, hogy a veszélyesnek ítélt földi gyalogosátkelőket helyettesítsék. Hogy milyen minőségben, minő műszaki szinten, az most kiderült, ahogyan az is kiderült, hogy az Állami Számvevőszék többször felhívta a figyelmet az egész nagy projektum megvalósítása körüli pénzügyi visszaélésekre.

Miron Mitrea számára ugyancsak rosszul jött most ez a tragikus malőr, s nem csupán azért, mert az incidensben ő maga személyesen érintett, hanem azért is, mert egyéb korrupciógyanús ügyleteiért továbbra is vizsgálgatni szeretné ténykedését a korrupcióellenes ügyészség, s csak egy parlamenti döntés, a mentelmi jog felfüggesztése kellene ahhoz, hogy végre bíróság elé citálják, s ítélkezzenek felette. Hát ez nem történt meg, ugyebár (!), dicső képviselőházunk éppen a minap halasztotta őszre Mitrea mester és Adrian Năstase ,,kiadatását", mert — holló a hollónak szemét ki nem vájja! — pontosan annyival kevesebben szavaztak a mentelmi jog megvonása mellett, amennyi a dolog elnapolásához vezethetett. Nem ellenszavazatokról van szó, hanem tüntető távolmaradásról. Ez a taktika, s így a parlament mundérján sem esik folt, és vélhetően a nevezett korrupciós ügyek is csendesen elévülnek. Ebben az országban még egy ,,demnitárt" sem lehetett bíróság elé állítani, sem kormánypártit, sem ellenzékit, mert egyszerű a filozófia: ,,ma rajtam, holnap rajtad..." Akkor meg inkább senkin ne csattanjon az ostor!

Manapság az egyik legjobb üzlet az infrastruktúra „fejlesztése", főleg az autópályák építése, minden, ami ezzel összefügg. Itt van például az észak-erdélyi autósztráda, amely — az eredeti kalkulusokhoz képest — a pályázó és kivitelező amerikai Bechtel cég régi ajánlatainak ötszörösénél tart már, természetesen közpénzekből, de sztrádaféle még sehol sincs, nem is lesz közelebbről.

Olyan ez, mint a mi szentgyörgyi Csíki utcánk, mely immáron harmadszor nyeli el a helyi költségvetés nem megvetendő részét, de gálickő valószínűleg jövőre sem lesz belőle. Hacsak...

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 943
szavazógép
2008-06-27: Közélet - Fekete Réka:

Mindenütt adják, nálunk csak per útján (Pedagógusok fizetése)

A pedagógusok háromszéki érdekképviselete nem bízik abban, hogy tagjai megkapják a nekik járó juttatásokat, melyekre korábbi kormányrendelet parlamentben való jóváhagyása által nyílik lehetőség a jövő hónaptól. Tavaly egy hasonló jogszabály tekintetében nyolcszázötven Kovászna megyei oktatónak nem sikerült érvényesítenie jogát.
2008-06-27: Közélet - Fekete Réka:

Számítógépes felvételi

Ma osztják el az ősszel induló IX. osztályokba a nyolcadikos végzősöket.