Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Elhunyt a legidősebb magyar fotóművész

2017. szeptember 19., kedd, Magazin

Életének 104. évében Hollandiában elhunyt Ata Kandó. A legidősebb magyar fotóművész haláláról – unokája közlése alapján – Földvári Gergely zeneszerző értesítette az MTI-t.

Az élete utolsó évtizedeit Hollandiában töltő legidősebb magyar fotóművész vasárnap lett volna 104 éves. Ata Kandó Görög Etelka néven született Budapesten 1913. szeptember 17-én. Kislánykorában keresztneve helyett Atát mondott, vezetéknevét pedig festőművész első férje után vette fel. Ata Kandó 1935-ben Budapesten tanulta ki a fényképezést, Magyarországon három gyermeke született, a család Budapesten élte át a II. világháborút, majd 1947-ben Párizsba mentek. Ata ott megismerkedett a szintén magyar Robert Capával, és mellette dolgozott a Magnum Fotóügynökségnél. Fotóskarrierje Amszterdamban kezdődött, holland divatcégeknek dolgozott, majd az 1956-os magyar forradalom leverése után a menekülőket fényképezte Ausztriában. A képekből albumot állított össze, és az eladásból befolyt negyedmillió dollárt fölajánlotta a magyar menekült gyerekek megsegítésére. A világhírt a dél-amerikai dzsungellakó indiánok fotózása hozta meg számára. Caracasból egy francia pap segítségével jutott el az indián törzsekhez, hogy megörökítse mindennapjaikat. Huszonnyolc évet töltött Hollandiában, majd húsz évet élt Amerikában a fia közelében, lakott az egyik lányánál Angliában. 88 éves korában visszatért Hollandiába, és élete utolsó szakaszában az Amszterdamhoz közeli Bergenben lakott. (MTI)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 703
szavazógép
2017-09-19: Magazin - :

Dresch Mihály-tiszteletkoncert (Tamási-évforduló Sepsiszentgyörgyön)

Szeptember 20-án, szerdán rendhagyó rendezvénysorozattal emlékezteti a színház a városlakókat Tamási Áron születésnapjára, mely rendezvénysorozat estére a színház előtti térre összpontosul, és amelynek részeként 18 órától Tamási-novellákat olvasnak fel a színészek a kamarateremben, 20 órától pedig a nagyteremben Dresch Mihály és zenekara lép fel.
2017-09-19: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Ki Úrkútja vizét issza...

Ahol van történelmi múlt, ott kerül alkalom, hogy a mindennapok rohanása mellett felújítsanak egy-egy régi, helyi szokást. Így történt Maksán is, ahol százados hagyomány elevenedett meg, s ami a legfontosabb, nem egy-két érdeklődő láttára, hanem a helybeli Orbán Balázs-iskola tanulói részvételével, iskolakezdő kirándulás okán. Jobban nem is lehetett volna, hiszen ez a tanulónemzedék több évtizedre előreviszi nemcsak a múlt, hanem a jelen történéseinek emlékét is.