Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Pénz nélkül maradtak az önkormányzatok

2017. szeptember 19., kedd, Közélet

Évek óta most először történt meg, hogy a kormány által megszabott költségvetés-kiigazítás során nem kapnak pénzt az önkormányzatok – derült ki a Kovászna Megyei Tanács tegnapi közleményéből. A 2017/63-as számú sürgősségi kormányrendelet szerint Háromszék 2 389 000 lejt kap célirányosan, 1 337 000 lejt a gyerekvédelmi rendszer fenntartására kell fordítania, 170 000 lejt a felnőtt fogyatékkal élők központjainak támogatására, 882 000 lejt a tej-kifli-alma-zöldség programra.

„Évek óta nem volt ilyen, hogy se a megyei önkormányzat, se a települések önkormányzatai ne kapjanak pénzt a költségvetés kiigazításakor. A községek, városok azért is várták az őszi pénzpótlást, mert ebből lehetett volna például önrészt biztosítani az uniós pályázatokhoz, így azt felhasználhatták volna még a következő évben is. Ugyanakkor Háromszéken is vannak olyan községi önkormányzatok, ahol várhatóan év végén gondok lesznek a fizetésekkel, vagy megakadnak a tervezett beruházások. A megyei önkormányzat fejlesztési terveit és működését egyelőre nem befolyásolja, hogy ezúttal csak a gyerekvédelmi rendszer fenntartására és a tej-kifli programra hagyott jóvá pénzt a kormány” – nyilatkozta Henning László, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke, aki példátlannak tartja, hogy a közigazgatási egységek működésére és a települések fejlesztésére nem biztosít pénzalapot a kormány.
Várhatóan év végén lesz még egy költségvetés-kiigazítás, remélhetően akkor gondolnak az önkormányzatokra is – tette hozzá az alelnök.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 296
szavazógép
2017-09-19: Gazdakör - :

Nyitott fej és...

Illyefalván ünnepeltük a LAM alapítvány 25. évfordulóját. Ez nekünk, biósoknak, a természetes gazdálkodást kedvelőknek is fontos, mert Háromszéken innen indult el a biomozgalom.
2017-09-19: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

Schengen már nem érdekes?

Fel kell venni Romániát és Bulgáriát a schengeni övezetbe – jelentette ki Jean-Claude Juncker néhány nappal ezelőtt Strasbourgban az Európai Unió helyzetét értékelő beszédében.