Székelyföldi mesefesztivál korhatár nélkül

2017. szeptember 20., szerda, Közélet

Immár székelyföldivé nőtte ki magát a Tipe Tupa Egyesület nagy sikernek örvendő rendezvénye, a Holnemvolt mesefesztivál, ugyanis Sepsiszentgyörgy és Kézdivásárhely mellett a szomszédos megyékben, Csíkszeredában, illetve Marosvásárhelyen is kínál érdekes programokat gyermekeknek, felnőtteknek, családoknak egyaránt.
 

 

Ezúttal is a magyar népmese napja köré időzítették a hónap végén zajló rendezvénysorozatot, a cél, hogy minél több érdeklődőt megszólítsanak, kicsik és nagyok is megtapasztalhassák, milyen sok élethelyzetben – például az érzelmek feldolgozásától a bátorság növeléséig – kínál megoldásokat a mese – vázolta a szervező, Szabó Enikő meseterapeuta.
Szeptember 25–30. között alkotó-fejlesztő foglalkozásokat tartanak elemistáknak, és óvodákban is lesz mesemondás, a programok bizonyos része pedig a fogyatékkal élőket szólítja meg, így a speciális óvodában például szülő-gyerek foglalkozásokat tartanak, továbbá saját élményű csoportfoglalkozást is ajánlanak az érdeklődőknek. Mesével szövik át a Míves Házban az évadnyitó gyermektáncházat, a Székely Nemzeti Múzeumban pedig Zalka Csenge Virág nemzetközi mesemondóval találkozhatnak az érdeklődők, s a mesefesztivál meghívottjait – köztük autentikus, csángó mesemondókat is – tereken, könyvtárakban vagy akár a színházban is követhetjük majd. Nem csak hallgathatjuk, saját mesénket akár el is mondhatjuk – erre ad alkalmat a Meseláng-est, tábortüzes mesélés a Szimplában, a felnőtteket pedig a színházbüfében szórakoztatják majd pajzán történetekkel, népmesékkel, illetve dallamokkal.
Minden élethelyzetnek megvan a meséje, s bennük ott található a megoldás felé vezető út – vallja Szabó Enikő. Megjegyezte azt is, gyermekek és felnőttek visszajelzései igazolják, igény van az ilyen jellegű rendezvényre. Tavaly mintegy nyolcszáz-ezer fő kapcsolódott be a programokba.
 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1503
szavazógép
2017-09-20: Közélet - :

Tanévkezdésre Csaba testvértől: Növekedni kedvességben és bölcsességben

Böjte Csaba ferences testvér, a dévai Szent Ferenc Alapítvány létrehozója és működtetője – az elmúlt 24 év alatt több mint 6000 árva gyermek „lelki apukája” – évente többször is körbejárja az alapítvány házait és otthonait, hogy felügyelje, eligazítsa a gondokat, problémákat, és együtt örvendjen  a gyermekekkel, nevelőkkel, pedagógusokkal az elért eredményeknek. Így, tanév kezdetén fontosnak tartja a buzdítást, hogy a nehézségek ellenére felül tudjunk kerekedni a kihívásokon, gondokon-bajokon. A Fájdalmas Szűzanya ünnepén, péntek délután szentmisét mutatott be az árkosi Irgalmasság Anyja Otthon kápolnájában, ahol szegénysorban élő lányanyákat gondoznak a ferences nővérek. Mielőtt tovább utazott volna a szombati, tanévkezdő zarándoklatra, amelyre 300 gyermekével készült, megkértük, ossza meg tanévkezdő gondolatait a Háromszék olvasóival.
 
2017-09-20: Kármentő - Fekete Réka:

Hazudik a miniszter

Józan magyar ember álmában sem gondolt arra, valaha is egyet fog érteni a magyarellenességéről híres Nemzeti Liberális Párttal és a Mentsétek meg Romániát Szövetséggel, de lám, eljött a nap, amikor azért szurkolt, hogy az említett alakulatok – minden bizonnyal saját érdekeiktől nem mentes ötlettől vezérelve – kezdeményezését siker övezze.