Hazudik a miniszter

2017. szeptember 20., szerda, Kármentő
Fekete Réka

Józan magyar ember álmában sem gondolt arra, valaha is egyet fog érteni a magyarellenességéről híres Nemzeti Liberális Párttal és a Mentsétek meg Romániát Szövetséggel, de lám, eljött a nap, amikor azért szurkolt, hogy az említett alakulatok – minden bizonnyal saját érdekeiktől nem mentes ötlettől vezérelve – kezdeményezését siker övezze.

 

Történt, hogy az a két csoportosulás, amely a kormányzó szociáldemokratákkal együtt vehemensen harcol az anyanyelvhasználat bővítése ellen, és mindent megtesz, hogy megakadályozza az RMDSZ kezdeményezését, hogy felére csökkentsék a lakossági arányhoz viszonyított húszszázalékos nyelvhasználati küszöböt, és amely két alakulat a marosvásárhelyi római katolikus iskola megszüntetésénél is bebizonyította a magyar közösség iránti gyűlöletét, ezúttal olyan ötlettel állt elő, amit nyugodt lelkiismerettel támogathatna mindenki, aki ennek az országnak jövőt szeretne, amit csak a felnövő nemzedékek biztosíthatnak. Az NLP és a Mentsétek meg Romániát Szövetség egyszerű bizalmatlansági indítványt nyújtott be Liviu Pop oktatási miniszter leváltása érdekében.
Raluca Turcan liberális képviselő, a párt alelnöke azzal indokolja lépésüket, hogy az elmúlt években tisztségben lévő miniszterek elpolitizálták a főtanfelügyelői és az igazgatói versenyvizsgákat, etikai bizottságokat számoltak fel és törvényt módosítottak annak érdekében, hogy korrupt és plágiummal vádolt kollégáikat mentsék, futószalagon születtek sürgősségi rendeletek bármiféle reform megakadályozásáért, botrányos tankönyvliciteket bonyolítottak le, és mindvégig támogatták az oktatás alulfinanszírozását. S bár nehéz igazat adni a magyarfaló ellenzéknek, és minden bizonnyal csupán népszerűségüket kívánják növelni, hisz számíthatnak arra, hogy a következő kormánypárti tárcavezető sem képességeiért jut mandátumhoz, ezúttal mégis minden józan embernek ugyanazt a gombot kellett volna megnyomnia hétfőn a szenátusban, mint a kezdeményezőknek. Nem ez történt. Negyvenegy ellenében hatvannyolc elutasítással és kilenc tartózkodással elbukott az indítvány.
 Liviu Pop marad, és még hazudik is azt állítván, hogy a tanévkezdés napján minden tanuló padján ott voltak a tankönyvek, kivéve az ötödik osztályt, ahol megváltozott a tanterv. Ezek szerint számára nem létezik az a több ezer magyar gyermek, akik úgy jutottak el ötödik osztályig, hogy az új tantervhez soha nem volt tankönyvük, mindig csak az utánuk jövő nemzedék kapta meg azokat, és szeptember 11-én szintén tankönyv nélkül kezdtek, kivéve a speciális román tankönyvet. A tárcavezető azt is mondja, hogy az oktatásban kialakult helyzet, amelyet az ellenzék katasztrofálisnak minősített, hosszú folyamat eredménye, nem pedig az ő miniszteri tevékenységének, döntéseinek vagy nyilatkozatainak következménye. Részben igaza van, mert elődei jócskán befűtöttek az oktatási rendszer szétverése háza táján, amelynek tüzét ellenben ő még hevesebben táplálta légből vett ötleteléseivel, de ha hagyják, hogy tovább romboljon, félő, hogy azt is felégeti, ami még menthető lenne.
 

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 269
szavazógép
2017-09-20: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Székelyföldi mesefesztivál korhatár nélkül

Immár székelyföldivé nőtte ki magát a Tipe Tupa Egyesület nagy sikernek örvendő rendezvénye, a Holnemvolt mesefesztivál, ugyanis Sepsiszentgyörgy és Kézdivásárhely mellett a szomszédos megyékben, Csíkszeredában, illetve Marosvásárhelyen is kínál érdekes programokat gyermekeknek, felnőtteknek, családoknak egyaránt.
 
2017-09-20: Közélet - Nagy D. István:

Kerékpározásra ösztönöznek (Európai Mobilitási Hét)

A környezetbarát közlekedési eszközök népszerűsítése a célja Sepsiszentgyörgy önkormányzata, a Szimpla kávézó és romkocsma, valamint a Cycle To Work Sepsi mozgalom közös, az európai mobilitás hetéhez kapcsolódó eseménysorozatának, amely hétfő reggel vette kezdetét. A kezdeményezők szándéka, hogy egy hétig kisebb ösztönzőgesztusokkal, akciókkal minél többeket rávegyenek arra, hogy ha egy hét erejéig csupán, de mondjanak le gépjárművükről, és helyette például a kerékpárt részesítsék előnyben.