Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Kéz kezet mos

2008. június 28., szombat, Máról holnapra

A Világbank hét elején közzétett jelentése szerint Romá­niában továbbra is a korrupció, a média és az igazságszolgáltatás függősége a legnagyobb probléma, s a fokozódó nemzetközi nyomásra sem következtek be érdemi változások, a korrupcióellenes ügyészek hiába tárják fel a politikai elithez, a pártok vezetőihez, a kormány bizonyos tagjaihoz fűződő törvénytelenségeket, a parlament következetesen meggátolja a bűnvádi eljárások megindítását.

A korrupció elleni harcot illetően ― melyet a nemzetközi szervezetek, a Világbank, a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió vezetése is joggal vár el Romániától ― 2007-ben sem történt érdemi előrelépés, sőt, bizonyos stagnálás tapasztalható, ami nyilvánvalóan összefügg az igazságszolgáltatás várt és akart függetlenedésével.

Ami a médiát illeti ― márpedig Románia egészen a legutóbbi időkig joggal volt büszke a ,,negyedik hatalom" függetlenségére ―, itt is megfigyelhető a politikai életet és a korrupciós ügyeket behálózó zsarolás, bozótharc. Látható, hogy mind az írott sajtó, mind a tévécsatornák nagyobb része, feladva rátartin hangoztatott függetlenségét, különféle politikai és gazdasági csoportok kiszolgálójává vált. Leszámolásokra kerül sor folyamatosan a médiában...

Mindezek után nem lehet csodálkozni azon, hogy a több mint kétszáz államot vizsgáló világbanki felmérés szerint a korrupcióellenes fellépést, az igazságszolgáltatás és a média függetlenségét tekintve Románia a l40. helyen áll. Ráadásul a napirenden lévő ügyek sem segítik a helyzet javulását. A parlament ugyanis, megfelelő többség hiányában, nem szavazta meg Adrian Năstase és Miron Mitrea kiadatását, így nem kezdődhet meg ellenük a régen várt bűnvádi eljárás. (A házszabály szerint kiadatásukhoz kétharmados többség, 219 voks kellett volna, de részvétel hiányában a szavazatok nem voltak elégségesek.)

Emil Boc összefogással vádolja az SZDP-t, hangsúlyozva — akárcsak a Kezdeményezés a Tiszta Igazságszolgáltatásért elnevezésű civil szervezet —, hogy ennek a sajnálatos bojkottnak következményei lehetnek. A parlament egyes frakciói, nyilvánvalóan és nem először, a pártok csoportérdekeit, a véd- és dacszövetségek érdekeit tartva szem előtt beavatkoznak az igazságszolgáltatás amúgy sem zökkenőmentes működésébe. Az, hogy Năstase ügyében ,,kéz kezet mos" alapon a képviselők egy része ellenzi a bűnvádi eljárás elindítását, oda vezethet, hogy az Európai Bizottság érvénybe lépteti Romániával szemben a védzáradékot, amelynek különös következményei lehetnek. Úgy tűnik, az érdekeiket szem előtt tartó s minden őket érintő ügyben szorosan összezáró képviselőket ez sem zavarja túlságosan...

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 50
szavazógép
2008-06-27: Közélet - x:

Járdaépítés Csernátonban

Alsócsernáton központi részén megtakarított pénzből korszerű járdát építtet az önkormányzat (képünk). Hasonló, idomkőből kirakott járda készül a felsőcsernátoni főút és a Bod Péter Általános Iskola között, ahol balesetveszély fenyegeti az iskolába járó tanulókat, akiknek az úttesten kell közlekedniük. (Kgy. Z.)
2008-06-28: Közélet - Farcádi Botond:

Körvonalazódnak az új választókerületek

A választókerületek kijelölésével kapcsolatos elképzeléseket ismertette sajtótájé­koztatóján Márton Árpád RMDSZ-es képviselő, a feladattal megbízott szakbizottság tagja. Mint mondta, a behatárolást jövő hónap közepéig kell befejezni, legutóbbi ülésükön a bizottság tagjai abban egyeztek meg, hogy a pártok bemutatják erre vonatkozó javaslataikat.